Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo przecieka z góry - pomocy

sl4

Recommended Posts

Mam betonowe szambo 10m3. Fachowcy położyli wierzchnią płytę na piance. Pytałem czy to wystarczy, stwierdzili że "przecież pianka jest wodoszczelna". Teren to bardzo ciężka glina. Generalnie wód gruntowych nie ma, ale jak napada (a potrafi), to woda w tą glinę nie wsiąka praktycznie wcale - jak jest dołek to stoi w nim miesiąc. Dołek na szambo zrobił się swoistą wanną (nawet po uklepaniu jest poruszony grunt i tam przecieka niżej), z której odpływu nie ma. Tzw. wodoszczelna pianka przemokła i zbiornik się szybko zapełnił jeszcze zanim zacząłem go używać. Historia jakich wiele, teraz jestem już nieco mądrzejszy, łatwo się mówi po fakcie.

W ramach naprawy szambo zostało odkopane, pianka z zewnątrz oklejona zaprawą (podobno wodoszczelną), to posmarowane jeszcze lepikiem na zimno i przyłożone papą (również na zimno). Próba szczelności - zalewamy z zewnątrz wodą. Ale niestety dalej kapie do środka. No i już nie wiem co z tym zrobić, a wykonawca też jakoś ma minę niewyraźną. Nawet palnął coś w stylu, że pewnie u innych jest tak samo tylko nie zwracają uwagi tak jak ja ;)

Żeby ustalić przynajmniej co się dokładnie dzieje zrobiłem filmik jak wygląda to od środka. Jest to widok szamba, które z zewnątrz jest zalane wodą (górna płyta również przykryta wodą):

Praktycznie tak samo wygląda to jeśli górna płyta nie jest zalana, a woda sięga tylko łączenia górnej płyty z dolną.

Niby niewiele kapie, ale jak dokładnie zmierzyłem, to w tej chwili przybywa około 50 litrów dziennie. Mniej-więcej tyle samo przybywało przed naprawą.

W przeliczeniu na koszty wywozu daje mi to jakieś 400 zł rocznie.

Pęknięcie rury raczej można wykluczyć, od środka wygląda na nieruszoną. Najbardziej kapie po zewnętrznej ściance rury - widocznie tam najlepiej wodzie spływać. Ale całe ściany są mokre, i widać krople wzdłuż całej pianki od środka. W paru miejscach istotne zacieki, ale w tej chwili chyba już aż tak tam nie wali wodą (może jednak ta naprawa coś dała?). Nadal mam wrażenie że problem to łączenie górnej płyty ze zbiornikiem. Czy może ja jestem jakiś dziwny i to jest normalne że tam wszystko takie mokre? Dla mnie to jednak nieco mija się z definicją szczelnego zbiornika.

No i co ja mam z tym teraz zrobić? Strasznie mnie to męczy, bo cała działka rozkopana, przy deszczu błoto po kolana, nie da się zrobić bruku (szambo jest pod parkingiem), w ogóle wszystkie roboty ziemne stoją i katastrofa. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pojawiają się różne pomysły. Najpierw liczyłem na drenaż. Tylko problem w tym że nie mam go gdzie odprowadzić. Zaraz obok mam co prawda drenaż pod budynkiem, ale on jest wyżej niż przyłącze do szamba - pod którym wypadałoby przekopać drenaż, żeby to miało sens.

Był też (absurdalny?) pomysł wstawienia zbiornika plastikowego do środka tego betonowego. Albo przerobienie na oczyszczalnię (ale w tej glinie to chyba musiałbym mocno doinwestować). Problem z oczyszczalnią to też brak ciągłości używania (nie mieszkam na stałe).

Może jeśli drenaż zrobić powyżej szamba, a nad nim kostka brukowa, to tam na dół nie będzie spływać aż tyle wody, i będzie spokój? Chciałbym żeby ktoś mi to zagwarantował, ale nie chciałbym jednak za pół roku zrywać kostki ;)

Może zasypać gliną, ale tak uklepać, żeby dno "wanny" było powyżej szamba? Jak to w ogóle zrobić? Ubijakiem na glinę?

Zastanawiają mnie też rysy na górnej płycie widoczne od środka. Z zewnątrz nie widać żadnych uszkodzeń, zresztą nie przecieka górą bo jak płyta jest sucha to dalej kapie dokładnie tak samo.

• 10 years później...