Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uzytkowe poddasze koszt?

Recommended Posts

wiec jesli w projekcie mam max 10x10 w podstawie parteru - kotłownia jest mniejsza i jest wykusz w salonie góra to w podłodze 8x8 plus dach i schody nad kotłownia to wyjdzie mimo wszytko kolo 170m powierzchni całkowitej? co to zmienia jaka powierchnia operuję? przeciez jak mam kalkulowac konkretna prace to pytam o m2 dachu albo m2 shodow ? no chyba ze chodzi o izolacje czy tynk to rozumiem ze wowczas ma znaczenie m powierzchni calkowitej? czy tez trzeba przeliczyc m2 scian i wowczas kaklkulowac ceny?

Idziesz trochę na łatwiznę. Poczytaj w necie o czym piszemy to będzie ci łatwiej to wszystko zrozumieć. Wygooglaj sobie co to jest powierzchnia użytkowa a co całkowita. I nie zgaduj ile metrów może miec dom, tylko zadzwoń do właściciela i zapytaj dokładnie. Albo poproś o przesłanie skanu projektu. Musisz wykończyć cały dom, czyli interesuje się powierzchnia całkowita.

Dopiszę w tym wątku, bo do 200k temat nie pasuje.

W razie kontaktu ze sprzedającym oprócz pytań o projekt (mam nadzieję, że właściciel sprzedaje budowę razem ze wszystkimi kopiami projektu budowlanego, jeżeli tego nie będzie, to poniesiesz koszty inwentaryzacji tego co jest i przygotowania nowego projektu, a to bez sensu podroży całość) koniecznie dowiedz się chociażby o to, czy w cenie są materiały na dokończenie SSO. Chyba kupił materiały na całość kominów i ścian? Czy jest stal na wieniec, czy jakieś dechy szalunkowe są?

Nie wiem, czemu dziwi Cię powierzchnia podłóg tego rzędu. Przy obrysie domu 10x10 tyle właśnie podłóg wychodzi. Koszty realne - na forum wielokrotnie potwierdzali inwestorzy kończący swoje budowy, że podłogi to najbardziej miarodajna wartość do ich ustalenia. Na stronie projektu dom w rododendronach 6 właśnie taka wartość figuruje 169,78m2. A każde pół metra w jedną czy drugą robi dużą różnicę. Dom w rododendronach ver.2 - chyba najmniejsza, ma po podłogach niecałe 113m2, ale obrys już mniejszy 9,22x8,92.

Może najpierw zajrzyj na stronę Archonu i napisz nam, do której wersji projektu najbardziej zbliżony jest istniejący parter.

mam zdjeica projektu i takie sa wymiary jak napisałam czyli parter maxymalny wymiar ~1050 do wykuszu na 859 dokładnie góra ciut mniejsza ale dach wystajacy wiec wiekszy

wlasnie dokonczenie góry ma byc opcja albo kupuje za jakas cene juz robiona gore albo sama ja robei i jest cos taniej

to jest jakby ten projekt tylko bez garazu, lukarn i balkonów:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-3-gb/m44c5e4e69311c

Edytowane przez szkodniki