Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian + bardzo ciemny tynk + słońce + temperatura

Recommended Posts

"Co stanie się ze styropianem pod spodem? Co po kilku latach? Będzie tam pusta, wytopiona dziura?

Właśnie o taki efekt pytałem. Nie wiem- nikt nigdy się nad tym nie zastanawiał? "

Zastanawiał się...

Widział wcześniej TAKIE efekty...

crategus

Jedynie Ty w tm wątku coś sensownego (poznawczego) zrobiłeś!

Twoje wnioski są raczej słuszne.

fighter 1983 jeszcze powinien się w to powpatrywać, może ZOBACZY.

Jest tu wątek o klejeniu styropianu grafitowego.

W nim są linki do robionych badań i testów w pełnym nasłonecznieniu.

Warto poczytać...

Tam było - jak kleić i CZEMU przyklejone wczoraj dziś LEŻY obok chałupy.

Problem - ten sam co tu...

Odstawcie termometry...

Weźcie jakikolwiek pirometr (bodaj chininę za 50zł) i... relanium albo klina!

potem trzeba pomyśleć...

Ja kilka spostrzeżeń mam, ale się na razie powstrzymuję.

Adam M.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma znaczenia kolor styropianu, bardziej się nie nagrzewa. Inaczej jest z gładkim czarnym a inaczej z kolorem o hbw 15%. To nie upały są problemem a zimą naprężenia termiczne. Mówiłem wtedy w tym wątku kiedyś o tym. Co na to Dryvit?

Adam ale co mam zobaczyć? Że się czarne nagrzewa? Ją dalej nie rozumiem o czym jest ta dyskusja patrząc z poprzedniego wątku dyskusji ofert i wyboru systemu i rozwiązań na ta elewacje. Proponowalem carbon na wełnie dla hbw 5% i carbon na EPS przy jaśniejszym kolorze. Wybór padł na inne rozwiązania wiec w czym problem?

fighter1983 - żeby nie było, ja absolutnie szanuję Twoją osobę- zresztą już przy poprzednim wątku, i później w prywatnej korespondencji bardzo mi pomogłeś. Adamowi zapewne chodziło o: "Sam styropian pod spodem juz sie nie nagrzewa, jego kolor nie ma znaczenia, po prostu jest na nim polozona "gorąca" warstwa kleju z tynkiem." - bo, jak widać, właśnie, po tak oczywistym jeśli chodzi o wnioski, teście- ten styropian pod tym moim ciemnym docelowo tynkiem- nagrzeje się i to bardzo, tak, że się najpewniej stopi... :( Ta gorąca, nagrzana od promieni słonecznych warstwa, być może będzie dla styropianu pod zbyt ciepłym, bezpośrednim źródłem ciepła. Nigdzie nie spotkałem się jeszcze z przestrogą typu: masz zamiar ocieplać styropianem- wybij sobie z głowy ciemny tynk (i to nie w kontekście spękań i wykwitów o które kiedyś pytałem). W tym wątku zupełnie nie chodziło mi o wybór systemu, zalety jednego nad drugim- chodziło tylko o rozwianie obaw o trwałość STYRO pod jakimkolwiek tynkiem o bardzo ciemnym kolorze. Jak widać- wydaje się jedno (20st, brak wpływu na styro) a oczywisty test pokazuje drugie (70st pod i mój tym bardziej uzasadniony strach o ocieplenie).

no nie ma czym sie martwic.

Nie osiagniesz takiej temperatury zeby Ci ie eps stopil.

Przeciez to jest przemyslane, pomalowales gladka strukture na czarno-czarno.... a przeciez to sie inaczej nagrzewa niz wybrany kolor... bo bedzie jasniejszy. a poza tym ma strukture, to tez rozpraszaswiatlo i zmniejsza efekt nagrzewania sie.

Nie poczytaliście...

fighter

Tak. Chodziło dokładnie o to, co crategus wskazał.

Problem kolejny:

"chodziło tylko o rozwianie obaw o trwałość STYRO pod jakimkolwiek tynkiem o bardzo ciemnym kolorze."

Można w tym przypadku mieć obawy.

Jedynym wyjściem w sytuacji, gdy chcemy mieć ciemny/czarny tynk na styropianie jest wprowadzenie do masy tynku/pod tynk bariery termochronnej NIE POSIADAJĄCEJ ZDOLNOŚCI ZMIANY WYMIARÓW POD WPŁYWEM ZMIAN TEMPERATURY.

Chodzi o DWIE funkcje jednocześnie.

Ochronę styro mięknącego pod wpływem temperatur około 80stC. Należy sprawić, aby nigdy nie "zobaczył" takich temperatur.

Ochronę tynku przed mikropęknięciami, w których penetrująca woda mogłaby zamarznąć - wiadomo degradacja struktury.

Warto by poczytać coś o ALBEDO.

Per analogiam - im twardszy, mniej elastyczny, tynk tym mniej wskazane kolory ciemne.

Albo... zmiana technologii, materiałów, składu tynku...

Temat - rzeka...

Problemy opisywane przez Was są do pokonania w "warunkach domowych" (na jedną budowę) w prosty sposób.

Na większą skalę, teraz, jeszcze nie.

:lol:

Adam M.

Adam: na wieksza skale:

Carbon System na welnie... i leeecimy. zaden problem, tylko inwestor z grubym portfelem potrzebny. No ale jak sie chce na czarno, dobrze, z gwarancja etc... i zeby sie to nie spie,,,, to tak trzeba :) Mam nadzieje ze sie dogadam w tym Gdansku i pod koniec wakacji bedzie co wrzucic ...

Duzy to ja bylem :) teraz znowu jestem maly... u mnie to sie mocno zmienia :)

Duzy, sredni, olbrzymi a teraz znowu maly :)

I ta ostatnia opcja mi najbardziej pasuje... spokojnie..bez nerwow, bez korporacyjnych niuansow...

crategus: ma - ktoś wspominał o strukturze, nawet klej nie jest idealnie równo zaciągany, baranek rozprasza promienie słoneczne, co znów osłabia w ten czy inny sposób nagrzewanie się. Jeśli dajesz tynk c/w ale taki normalny - jak dawniej dawali to jego jest z 15 mm, a to znów osłabia działanie promieni słonecznych.

Czy styro się nagrzeje - tak, czy będą naprężenia - pewnie tak, ale od tego by one nie wychodziły na zewnątrz jest owa siatka...

Piotrek... Szczecin nie jest nad morzem... a tam chyba zaraz 2...

no i Gdynia na czarno.

A Żory - nie dalem rady :/ 2 Rybniki tez byly na tapecie, ale daleko i koszty potezne.

Piotrek... Szczecin nie jest nad morzem... a tam chyba zaraz 2...

no i Gdynia na czarno.

A Żory - nie dalem rady :/ 2 Rybniki tez byly na tapecie, ale daleko i koszty potezne.

Może wyjaśnij forumowiczom z tą Gdynią, że to elewacja bedzie czarna, a nie..... :)

• 1 month później...

To ja tylko tak sumując, trochę późno, ale jak na złość nie było upałów. Założyłem ten wątek- bo miałem obawy- raz jeszcze- co do tego, że nagrzany tynk stopi styropian pod nim. Pokazywałem, że przy oknach (zapewne poprzed dodatkowe odbicie) wytopiło mi na dobre 2-3cm. Padały różne sugestie.

1. pod tynkiem temp jest dużo niższa - zatopiłem czujnik - temp bezpośrednio na styku kleju/siatki ze styro jest identyczna jak na powierzchni, na którą operują promienie słoneczne

2. że tynk/klej nie przewodzi temp i ją blokuje- klej akumuluje i przewodzi - dowód jak wyżej, tynk - dowód jak niżej :) Można przyjąć, że temp na zewnątrz tynku jest w 100% przenoszona przez wszystkie warstwy na styropian.

3. że struktura tynku rozprasza promienie i będzie nagrzewał się mniej- niestety sprawdza się to minimalnie (przynajmniej w przypadku drobnoziarnistego freestyle dryvita i szlachetnego ameristone T), sprawdziłem na próbkach docelowego tynku- dowód poniżej - temp w słoneczny dzień jest wysoka;

4. że jaśniejsze tynki nagrzewają się dużo mniej- częściowo faktycznie tak jest- problem w tym, że krzywa nie jest liniowa. Zauważyłem, że bez względu na współczynnik odbicia światła- powiedzmy w zakresie 5-20 - temperatura nagrzania tynku różni się tylko o kilka stopni. Dopiero przy duzo jasniejszych spada- ale i tak temp jest spora.

Temperatura styropianu grafitowego w słoneczny dzień (warunki porównywalne do poprzedniej próby, szczegóły wcześniej):

20140727_130619.jpg

Temp próbki z wcześniejszej próby (siatka plus klej pomalowane na czarno, wystawione prostopadle do padających promieni słonecznych):

20140727_131906.jpg

wybrany przeze mnie tynk :(

20140727_131921.jpg

próbka obok, ta na kartoniku (freestyle dryvit czy jakoś tak)

https://lh5.googleusercontent.com/-CNNrlx1g2mE/U9qNfaU9ERI/AAAAAAAAiDY/qeKfvfHwhIs/s512/20140727_131930.jpg

dużo jaśniejszy tynk powyżej...

20140727_131936.jpg

i reszta próbek tynku- mniej więcej widać w który kolor wycelowany jest pirometr:

20140727_131945.jpg

20140727_131951.jpg

20140727_131958.jpg

20140727_132004.jpg

20140727_132010.jpg

20140727_132017.jpg

Wniosek - trzeba się mocno zastanowić. Mnie to rozbija całą koncepcję wizualną. Co prawda mam teoretycznie zapasu jakieś 15 stopni- ale, co jak przyjdą jeszcze bardziej upalne dni? Co z efektem soczewki przy oknach? Co po latach, po długotrwałym narażaniu styropianu na temperatury w okolicach 70 stopni?