Stefano 26.05.2004 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Słyszałem że ściany od ogrzewania kominkiem strasznie się brudzą. Czy jest jakiś sposób żeby uchronić się od malowania całego domu co 2-3lata? Planuje ogrzewanie nadmuchowe GWC+Kominek+Rekuperator Może są jakieś filtry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 27.05.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Witam! Z tym brudzeniem ścian to różnie jest. Ja mam grawitacyjne DGP i po sezonie nie zauważyłem zabrudzenia ścian. Tylko przy jednej kratce jest delikatna smużka ale nie kwalifikuje się to do malowania całego domu. Wydaje mi się, że wiele zależy od systemu tzn. grawitacyjne czy nadmuchowe oraz od sposobu poboru powietrza. Sprawdź http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=254469&highlight=#254469. Przy nadmuchowym DGP są odpowiednie wkłady filtrujące. Jaka jest ich skuteczność to nie wiem. A z drugiej strony to co ile lat chcesz malować ściany? Przy dzieciach i np. psie to chyba nie co 10 lat . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 27.05.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Ja mam nadmuch. 600 m3 / h, 6 - 8 wylotow. Oczywiście to maksymalna wydajność turbiny, tyle razem z układem nie osiąga. Grzałem na razie jeden sezon. Malować nie trzeba. Przy jednej lub dwóch kratkach jest mała smużka. Trzeba uszczelnić boki kratek i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 27.05.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Panowie, przede wszystkim filtracja powietrza. Dobry filtr kasetowy a jeśli jest rekuperator trzeba często czyścić filtry przynajmniej raz na trzy miesiące.WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefano 27.05.2004 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Słuchajcie Dzisiaj byłem w salonie Turbo Fonte i pytam się jak się zabezpieczyć przed brudzeniem. Kobieta mi na to że trzeba sprzątać i odkurzac w chałupie. To raz. Dwa, to smugi pojawiają się jeśli trzymamy drewno pod kominkiem i tam gdzie jest nawiew do kominka. W tarnawie kobieta poleciła mi założyć taką kratkę: http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=8&xid=14&pid=134#poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 27.05.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 zabudować kominek z płaszczem wodnymI TO BY BYŁO NA TYLE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grad1 03.06.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Sprzedawca (dość logiczny) mówił mi, że wszystko zależy skąd kominek czerpie powietrze do ogrzewania ponoć najlepsza jest rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz w okolice kominka no i oczywiście żadnego drewna pod kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 03.06.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Jeśli wlot powietrza do ogrzania jest tuż obok popielnika to gwałtownie rośnie prawdopodobieństwo zabrudzenia ścian. U nas niestety tak jest i ściany po 4 sezonach są czarne, i sufit też, ale tylko w pokoju z kominkiem, tu gdzie są najbliższe wyloty. W innych pomieszczeniach problem nie istnieje. Na meblach w salonie też osiada więcej kurzu-popiołu. Nowy kominek będzie mial wloty z dala od drewna, gdzieś z boku, i nie będzie w nim w ogóle popielnika. Myślę, że to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 03.06.2004 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Ważna jest również powierzchnia wylotowa kratek i przekroje rur rozprowadzających DGP. Generalnie kratka powinna być jak największa a jeszcze przed nią można dać takie pudełko rozprężne, żeby powietrze na wylocie nie miało dużej prędkości.Ale jeśli będziesz miał rekuperator to nie powinieneś mieć problemu ponieważ powietrze w domu będzie cały czas filtrowane . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts