darass86 09.06.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Cześć,Mam dylemat i pewną obawę i mam nadzieję, że pomożecie rozwiać moje wątpliwości. Chodzi o komin systemowy.Mam system plewy sam kanał dymowy do kominka i wyszło tego 7,7 m, Na parterze komin idzie przy ścianie, natomiast od stropu poddasza (duże poddasze nieużytkowe typu studio- bez ścianek) leci już sam komin (powiedzmy wolnostojący) i tego komina od stropu do końca jest z dobre 4 – 4,8 m, ponad połać dachu wystaje na ok. 2m. I tu pojawia się moja obawa czy tak wolno stojący, do niczego nie przywiązany komin się nie przewróci. Fachowcy co prawda mówią, że zbroili bloczki keramzytowe prętami fi 12, nie jednym w całości tylko kawałkami po ok. 1-1,5m. Ale z racji tego że mieszkam nad morzem, dość mocno tu wieje i boję się trochę o ten komin.Czy są jakieś sposoby aby go wzmocnić? Żeby móc spać spokojnie.Myślałem już o obudowaniu tego komina od stropu poddasza gazobetonem 12cm, a powyżej połaci obłożyć go cegłą dziurawką. Czy to dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 10.06.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Dobry. tylko nie dziurawką a pełna. Z dziurawką są kłopoty później bo lubi przeciekać jesli fugi nie sa odpowiednio zabezpieczone.Na stronie schiedla jest tabela z wysokościami ponad połać dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2014 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Obawiasz się o stabilność, a chcesz komin dociążyć, co stabilność jeszcze bardziej pomniejszy.Złap go kotwami do konstrukcji dachowej. Poszukaj na stronach Schiedla jak to się robi, lub zapytaj w Plewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darass86 13.06.2014 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 dzięki za podpowiedzi zdecydowałem się na kątowniki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts