MaaarO 09.06.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Witam,w projekcie na ławy mam oznaczenie stali 18G2-b a normy tej stali wycofane sa od 2012r.Pytanie jakiej stali mam uzyc,czyli dzisiejsza norma jakie ma oznaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaaarO 19.06.2014 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Pewnie na te pytanie odpowie mi projektant bądz KB ale puki co czekam na PnB więc chciałbym to wiedziec zanim rusze z budową.To jak,podzieli się ktoś wiedzą na temat tej stali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.06.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 NIe jestem przekonany że nie ma w handlu stali 18G2 ( A II ). Obcenie często w składach są stale typu 34GS ( A III) lub RB500/ST500 to są stale AIIIN czyli mocniejsze od tego co masz w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 19.06.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Zawsze możesz stosować materiały o większej wytrzymałości. Tylko nie zmieniaj średnic prętów. Z betonem tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzprojekty 08.08.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Generalnie masz w projekcie stal AII, czyli stal żebrowaną, zamówisz jakąkolwiek stal żebrowaną i będzie dobrze, naturalnie najpierw skonsultuj to z kierownikiem budowy.Ale stal 18G2-b, to stal o granicy plastyczności (wytrzymałości) 355MPa, każda stal żebrowana ma równą lub większą od niej wytrzymałość. A ponadto przy prostych warunkach fundamentowych i prostej konstrukcji obiektu, wytrzymałość stali zbrojeniowej w fundamentach nie ma, aż tak kluczowego znaczenia jakby wydawać się mogło, co innego w podciągach, lub innych elementach pracujących na zginanie.Ale uprzedzam każdą zmianę materiału w szczególności elementów konstrukcyjnych należy konsultować na wstępie z kierownikiem budowy lub projektantem, nawet w rzekomo prostych przypadkach.http://www.mzprojekty.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts