Bigsister 26.05.2004 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Kupiłem działkę wraz z pozwoleniem na budowę, którą kontynuuję. Poprzedni właściciel miał decyzję starostwa, która „nie wymaga decyzji zezwalającej na wyłączenie gruntów z produkcji rolnej. Przedmiotową działkę stanowią grunty orne klasy IVb i VI, wytworzone z gleb pochodzenia mineralnego” W związku z tym płacił podatek jak dla gruntów użytkowo rolnych. Ja po zgłoszeniu faktu nabycia działki w gminie, otrzymałem nowy wymiar podatku jak dla „gruntów pozostałych - działki budowlane.” Oczywiście siedmiokrotnie wyższy. Czy gmina może tak postąpić? Kto i na jakiej podstawie może zmienić klasyfikację gruntów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 27.05.2004 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Kupiłem działkę wraz z pozwoleniem na budowę, którą kontynuuję. Poprzedni właściciel miał decyzję starostwa, która „nie wymaga decyzji zezwalającej na wyłączenie gruntów z produkcji rolnej. Przedmiotową działkę stanowią grunty orne klasy IVb i VI, wytworzone z gleb pochodzenia mineralnego” W związku z tym płacił podatek jak dla gruntów użytkowo rolnych. Ja po zgłoszeniu faktu nabycia działki w gminie, otrzymałem nowy wymiar podatku jak dla „gruntów pozostałych - działki budowlane.” Oczywiście siedmiokrotnie wyższy. Czy gmina może tak postąpić? Kto i na jakiej podstawie może zmienić klasyfikację gruntów? jak nie masz statusu rolnika to tak dowalaja.Swoja droga skad wpadli na pomysl nazwania tego gruntami pozostalymi. W mojej gminie podniesli podatek na pozostale z 9 gr na 30 gr za metr. Wiec powstal komitete referendalny ktory zlozyl wniosek o odwolanie wojta miesiac pozniej Szanowna Pani Wojt zmniejszyla podatek na 15 gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 05.06.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2004 "jak nie masz statusu rolnika to tak dowalaja" Wydaje mi się że podatek gruntowy to jest od kl.gruntów, a nie od posiadaczy gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 05.06.2004 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2004 Kupiłem działkę wraz z pozwoleniem na budowę, którą kontynuuję. Poprzedni właściciel miał decyzję starostwa, która „nie wymaga decyzji zezwalającej na wyłączenie gruntów z produkcji rolnej. Przedmiotową działkę stanowią grunty orne klasy IVb i VI, wytworzone z gleb pochodzenia mineralnego” W związku z tym płacił podatek jak dla gruntów użytkowo rolnych. Ja po zgłoszeniu faktu nabycia działki w gminie, otrzymałem nowy wymiar podatku jak dla „gruntów pozostałych - działki budowlane.” Oczywiście siedmiokrotnie wyższy. Czy gmina może tak postąpić? Kto i na jakiej podstawie może zmienić klasyfikację gruntów? Przejdź się do gminy i spróbuj to wyprostować. U nas wystarczy własne oświadczenie iż jest to nadal grunt rolny i dopiero po zakończeniu budowy (odbiorze budynku) jest przekwalifikowany na budowlany. Oczywiście gdybyśmy chcieli od początku traktować działkę jako budowlaną to nie mają nic przeciwko , w końcu to od nas zależy że chcemy więcej płacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 07.06.2004 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Kupiłem działkę wraz z pozwoleniem na budowę, którą kontynuuję. Poprzedni właściciel miał decyzję starostwa, która „nie wymaga decyzji zezwalającej na wyłączenie gruntów z produkcji rolnej. Przedmiotową działkę stanowią grunty orne klasy IVb i VI, wytworzone z gleb pochodzenia mineralnego” W związku z tym płacił podatek jak dla gruntów użytkowo rolnych. Ja po zgłoszeniu faktu nabycia działki w gminie, otrzymałem nowy wymiar podatku jak dla „gruntów pozostałych - działki budowlane.” Oczywiście siedmiokrotnie wyższy. Czy gmina może tak postąpić? Kto i na jakiej podstawie może zmienić klasyfikację gruntów? to nie prawda gmina nie patrzy na rodzaj dzialki tylko na wlasciciela jak nie jestes rolnikiem to grut nazywaja pozostaly Przejdź się do gminy i spróbuj to wyprostować. U nas wystarczy własne oświadczenie iż jest to nadal grunt rolny i dopiero po zakończeniu budowy (odbiorze budynku) jest przekwalifikowany na budowlany. Oczywiście gdybyśmy chcieli od początku traktować działkę jako budowlaną to nie mają nic przeciwko , w końcu to od nas zależy że chcemy więcej płacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 07.06.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Kupiłem działkę wraz z pozwoleniem na budowę, którą kontynuuję. Poprzedni właściciel miał decyzję starostwa, która „nie wymaga decyzji zezwalającej na wyłączenie gruntów z produkcji rolnej. Przedmiotową działkę stanowią grunty orne klasy IVb i VI, wytworzone z gleb pochodzenia mineralnego” W związku z tym płacił podatek jak dla gruntów użytkowo rolnych. Ja po zgłoszeniu faktu nabycia działki w gminie, otrzymałem nowy wymiar podatku jak dla „gruntów pozostałych - działki budowlane.” Oczywiście siedmiokrotnie wyższy. Czy gmina może tak postąpić? Kto i na jakiej podstawie może zmienić klasyfikację gruntów? to nie prawda gmina nie patrzy na rodzaj dzialki tylko na wlasciciela jak nie jestes rolnikiem to grut nazywaja pozostaly Przejdź się do gminy i spróbuj to wyprostować. U nas wystarczy własne oświadczenie iż jest to nadal grunt rolny i dopiero po zakończeniu budowy (odbiorze budynku) jest przekwalifikowany na budowlany. Oczywiście gdybyśmy chcieli od początku traktować działkę jako budowlaną to nie mają nic przeciwko , w końcu to od nas zależy że chcemy więcej płacić W naszej gminie nie ma żadnego znaczenia czy jesteś rolnikiem, czy też nie. Mam dwie działki - jedna wykorzystywana jako droga a na drugiej budujemy dom - i obie są traktowane jako rolne (a nie żaden grunt pozostały) i tak jest naliczony podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 07.06.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Kupiłem działkę wraz z pozwoleniem na budowę, którą kontynuuję. Poprzedni właściciel miał decyzję starostwa, która „nie wymaga decyzji zezwalającej na wyłączenie gruntów z produkcji rolnej. Przedmiotową działkę stanowią grunty orne klasy IVb i VI, wytworzone z gleb pochodzenia mineralnego” W związku z tym płacił podatek jak dla gruntów użytkowo rolnych. Ja po zgłoszeniu faktu nabycia działki w gminie, otrzymałem nowy wymiar podatku jak dla „gruntów pozostałych - działki budowlane.” Oczywiście siedmiokrotnie wyższy. Czy gmina może tak postąpić? Kto i na jakiej podstawie może zmienić klasyfikację gruntów? to masz szcescie ze jeszcze sie tego niedopatrzyli ale uwaga jak beda szukac pieniedzy to poczytaja ustawe i moga przwalic nawet 30 gr. za metr to nie prawda gmina nie patrzy na rodzaj dzialki tylko na wlasciciela jak nie jestes rolnikiem to grut nazywaja pozostaly Przejdź się do gminy i spróbuj to wyprostować. U nas wystarczy własne oświadczenie iż jest to nadal grunt rolny i dopiero po zakończeniu budowy (odbiorze budynku) jest przekwalifikowany na budowlany. Oczywiście gdybyśmy chcieli od początku traktować działkę jako budowlaną to nie mają nic przeciwko , w końcu to od nas zależy że chcemy więcej płacić W naszej gminie nie ma żadnego znaczenia czy jesteś rolnikiem, czy też nie. Mam dwie działki - jedna wykorzystywana jako droga a na drugiej budujemy dom - i obie są traktowane jako rolne (a nie żaden grunt pozostały) i tak jest naliczony podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 07.06.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Kupiłem działkę wraz z pozwoleniem na budowę, którą kontynuuję. Poprzedni właściciel miał decyzję starostwa, która „nie wymaga decyzji zezwalającej na wyłączenie gruntów z produkcji rolnej. Przedmiotową działkę stanowią grunty orne klasy IVb i VI, wytworzone z gleb pochodzenia mineralnego” W związku z tym płacił podatek jak dla gruntów użytkowo rolnych. Ja po zgłoszeniu faktu nabycia działki w gminie, otrzymałem nowy wymiar podatku jak dla „gruntów pozostałych - działki budowlane.” Oczywiście siedmiokrotnie wyższy. Czy gmina może tak postąpić? Kto i na jakiej podstawie może zmienić klasyfikację gruntów? to masz szcescie ze jeszcze sie tego niedopatrzyli ale uwaga jak beda szukac pieniedzy to poczytaja ustawe i moga przwalic nawet 30 gr. za metr to nie prawda gmina nie patrzy na rodzaj dzialki tylko na wlasciciela jak nie jestes rolnikiem to grut nazywaja pozostaly Przejdź się do gminy i spróbuj to wyprostować. U nas wystarczy własne oświadczenie iż jest to nadal grunt rolny i dopiero po zakończeniu budowy (odbiorze budynku) jest przekwalifikowany na budowlany. Oczywiście gdybyśmy chcieli od początku traktować działkę jako budowlaną to nie mają nic przeciwko , w końcu to od nas zależy że chcemy więcej płacić W naszej gminie nie ma żadnego znaczenia czy jesteś rolnikiem, czy też nie. Mam dwie działki - jedna wykorzystywana jako droga a na drugiej budujemy dom - i obie są traktowane jako rolne (a nie żaden grunt pozostały) i tak jest naliczony podatek. to masz szcescie ze jeszcze sie tego niedopatrzyli ale uwaga jak beda szukac pieniedzy to poczytaja ustawe i moga przwalic nawet 30 gr. za metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 07.06.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 A ja mam takiego znajomego ma dom dwurodzinny na działce o pow.ierzchni około 18ar a teren jegodziałki zaklasyfikowano jako "grunty rolne zabudowane". Z tego co wiem to z rolnictwem nie ma nic wspólnego, ale podatek mu pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.12.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 A ja mam dylemat bo w jednej ręce trzymam wezwanie do zgłoszenia gruntu celem opodatkowania a w drugiej decyzję o wyłączeniu części gruntu z produkcji rolnej. Przyszły jednocześnie. Dylemat polega na tym, czy przyznać się już teraz, że część jest budowlana, czy poczekać aż zacznę budowę? To drugie bardziej by mi pasowało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 23.12.2004 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Bigsister obecnie płaci się podatek w zalezności od klasy gruntu, jeżeli np. w wypisie z rejestru gruntów masz napisane że twoja działka to grunty klasy IV i VI, to za grunty klasy VI nie płacisz nic natomiast za grunty klasy IV płaci się jakiś podatek ale stawek nie znam. weź wypis z rejestru gruntów lub inny dokument z którego wynika że twoja działka stanowią ww. grunty i idź do gminy i poproś o sprostowanie, nie powinno być problemu.Gmina nie powinna tak postępować, ale wiem z doświadczenia że takie przypadki są częste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts