Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy dwufunkcyjny kondesacyjny

waciak300

Recommended Posts

Witam

Buduje dom z55 mam pytanie odnośnie pieca .Chciałbym zamontować pięć dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania.Jakie są wymagania bo przeczytałem gdzies że pomieszczenie musi mieć min 6.5 m a moje gospodarcze ma 4.2 i znajduje się tam komin.

Komin planuje system leier turbo s tylko jakie fi rury do gazu??

Co ewentualnie możecie polecić jakieś inne rozwiązanie? Zasilanie tylko gazem

Bardzo proszę o wasza opinie

Dziękuję Panowie

Proszę o info jeśli chciałbym zmienić w przyszłości na inne źródło zasilania

Planuje kupić system leier turbo s jakie fi rury zakupić?

Czy jak wezne 18 alternatywnie to czy będzie to normalnie chodziło na gazie?

Pytam o alternatywę bo nigdy nie wiadomo co w przyszłości będzie

Do kotła kondensacyjnego do 30 kW z reguły wystarczający jest przewód powietrzny fi 125 w który możesz wprowadzić przewód spalinowy fi 80.

Jeśli 18, które podajesz, oznacza fi 180 to taka średnica wystarczy z naddatkiem.

Pytanie tylko czy będzie wystarczająca dla alternatywnego kotła /węgiel?/. Co wówczas z kotłownią - jej wymiarami, wentylacją?

Systemowe to standardowo na fi 200 i pasuje do wszystkiego, no może do kominka niekoniecznie najlepiej się nadaje. Ale jeśli w przyszłości myślisz o zmianie na paliwo stałe to lepiej sprawdź w warunkach technicznych z 2002 roku czy pomieszczenie spełni wymogi i jego wentylacja też. Jak będziesz mieć podłogówkę to taka zamiana też nie będzie prosta.