Brzeszczot_33 09.06.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem działki. Na myśl przychodzi mi aby za jakiś czas jak pozwolą na to fundusze rozpocząć budowę wymarzonego domku. Jednak tutaj rodzą się pytania jak to wszystko wygląda w praktyce, bo można poczytać co powinno się zrobić, ale nie ma informacji gdzie dokładnie i jak.1. Na początku trzeba wziąć z Urzędu Gminy Wypis z planu miejscowego? Tylko co jeżeli obecnie jest opracowywana zmiana do niego? Z tego co udało mi się dowiedzieć że uchwała już jest, ale zanim wejdzie w życie to jeszcze potrwa. Więc jeżeli bym teraz o to wystąpił, to prawdopodobnie dostałbym jeszcze starą wersję. Czy ona będzie ważna do momentu wydania nowej i wtedy będę usiał po to występować 2 raz? Czy mnie będzie obowiązywał już PZ, który otrzymam przed wejściem w życie nowego PZ?Jaki jest koszt tego i jak długo się na to czeka?2. Następnie muszę uzyskać mapkę geodezyjną dla celów projektowych. Gdzie taką mapkę uzyskam? Muszę zlecić to geodecie czy może w UG taką mapkę wyciągnę?Jaki jest tego koszt?3. Teraz będzie kolej na przyłącza mediów? a) Podobno na prąd się trochę czeka i najlepiej wystąpić jak najwcześniej. Jednak jak to wygląda? Czy gdy zamontują mi na działce skrzynkę, to ona może tak stać przez np kilka lat? Czy ponosi się jakieś opłaty na bieżąco? Czy tylko jednorazowo za postawienie skrzynki (podobno 2000-2500zł)?b) Czy z wodą jest tak samo? Jest możliwość doprowadzenia jej do granicy działki i tak pozostawienia?4. Gdy już otrzymam plan zagospodarowania terenu, mapkę geodezyjną oraz przyłącza to kolejnym krokiem powinien być projekt domu? Tylko czy sam bezpośrednio go kupuję gdy wybiorę w katalogu? Czy muszę iść do biura architektonicznego i oni za mnie go kupią?Lepiej samemu kupić projekt i dać go później do dostosowania?5. Pozwolenie na budowę. Występuję o to sam czy przez biuro projektowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 09.06.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 1. Plan obowiązuje do czasu jego zmiany. Jeśli wystąpisz o pozwolenie na budowę przed zmianą planu, to obowiązują stare zapisy. Jeśli po, to nowe. Jeśli jednak planu nie było, a teraz gmina przystąpiła d jego uchwalenia, to mają prawo zawiesić wydanie decyzji o warunkach zabudowy na rok czasu. Jeśli w tym czasie nie wyrobią się z planem, muszą wydać Ci decyzję o warunkach zabudowy. Wypis i decyzja nie kosztują nic - no prawie, bo do wniosku o wydanie decyzji o warunkach zabudowy musisz dołożyć mapki, a za te zapłacisz kilkanaście, maksymalnie kilkadziesiąt złotych. Wypis z planu jest od ręki. Na wz zwykle kilka tygodni, ale bywają gminy, gdzie roku braknie... 2. Geodecie. Koszt w zależności od zakresu i wielkości, pewnie 500-1500zł 3. Nie potrzebujesz już przyłączy. Na tym etapie tylko warunki podłączenia i zapewnienie dostawy. 4. Projekt może być katalogowy lub indywidualny (na zamówienie). Pierwszy obojętnie gdzie kupisz (sam czy przez biuro), musisz go oddać projektantowi z uprawnieniami do tzw adaptacji, czyli przystosowania go do warunków miejscowych. W przypadku projektu indywidualnego, powstaje on od podstaw dla Ciebie. Koszty przeróżne - poszukaj sobie na forum. 5. Jak chcesz taniej, to sam. Żadna filozofia. Wypełnienie wniosku, załączenie projektu i wypełnienie oświadczenia o dysponowaniu gruntem na cele budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 10.06.2014 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 1. Ile taka uchwała może wchodzić w życie? Z tego co wiem ustanowili ją pod koniec marca. Prawdopodobnie nie występowałbym jeszcze o PnB z pół roku, czyli w moim wypadku lepiej poczekać? 2. Mapkę mogę robić nie zależnie od planu zagospodarowania? 3. Warunki podłączenia załatwię w energetyce i wodociągach? Podpiszę tylko umowę czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 14.09.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 (edytowane) Jestem świeżo po zakupie działki i zaczynam gromadzić wnioski o warunki przyłączy. We wniosku o przyłączenie działki do drogi gminnej chcą dokument potwierdzający własność działki np. wypis uproszczony z rejestru gruntów lub ksero aktu notarialnego. Problem w tym, że nie chcę im przedkładać aktu notarialnego (dużo tam nie potrzebnych gminie danych i informacji), wolałabym uproszczony wypis z gruntów. Niestety na chwile obecna przepisy nie przewidują wydawania tzw „uproszczonych wypisów z rejestru gruntów”. Wypisy takie posiadają tytuł: „Wypis z rejestru gruntów o niepełnej treści” i zostały w nich pominięte dane osobowe – § 52 zmieniające rozporządzenie w sprawie ewidencji gruntów i budynków. Czyki nie można stwierdzić właściciela. Pełny wypis kosztuje natomiast ok. 50 zł i trzeba na niego czekać 1-2 miesiące w moim starostwie, a ja chce poskładać wnioski o przyłącza jak najszybciej.Co w takiej sytuacji dołączyć do wniosków, aby wykazać się własnością działki??? tak myślę i ... może odpis z księgi wieczystej? Edytowane 14 Września 2014 przez letniowoc dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanna_a 08.10.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Bardzo fajny temat, dużo konkretów, jednym słowem- dziękuję i mnie za rozjaśnienie w głowie pewnych kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts