Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabina z brodzikiem czy odpływ liniowy

Adam626

Recommended Posts

Przy odpływie liniowym jest chyba większe ryzyko podciekania, czyli hydraulik musi się bardziej przyłożyć do uszczelnienia.

I w zależności od modelu odpływu jaki wybierzesz mniej lub bardziej upierdliwe czyszczenie.

Mam 2 róznych firm i jeden jest w zasadzie bezobsługowy.

Przy drugim muszę się namęczyć, żeby wyjąc osłonkę i dostać się do syfonu.

Poza tym czyszczenie brodzika jest chyba przyjmniejsze i wygodniejsze niż podlogi z odpływem.

mam odpływ kanałowy, żadnej kabiny, żadnego brodzika. tylko prostą zasłaniającą część "miejsca prysznicowego" szybę. Nie ma nawet drzwi pod prysznic.

Uważam to za jedno z najlepszych decyzji w naszym domu - łatwe czyszczenie (szyba zamiast kabiny wyklucza wszelkie zawiasy, kółka, zakamarki itd)

W poprzednim domu miałem brodzik - non stop kamień, trudny w doczyszczeniu w zakamarkach, itd.

Swój prysznic mam wyłożony mozaiką z gresu, na to fuga epoksydowa. Pod spodem oczywiście izolacja przeciwwilgociowa (Mapelastic).

Uważam to za bardzo praktyczne i wygodne rozwiązanie. Szczególnie brak drzwi i brodzika.

pzdr

ja mam odpływ w podłodze, ale nie liniowy tylko kwadratowy.

Brodzik z płytek. Nie widze problemów z myciem.

Nie mam szyby, mam ściankę i zasłonkę

Wcześniej miałam kabinę. O ile sam brodzik nie był problemem to już kabina była fatalna do mycia.

• 4 weeks później...
tez mialam taki dylemat - ostatecznie sie zdecydowalam na niziutki brodzik (kilka cm) z konglomeratu - jednak nie jest taki zimny jak kafelki i jakos czuje sie z tym brodzikiem bezpieczniej (zwlaszcza ze pod spodem mamy sasiada i wolalabym go nie zalac jak hydroizolacja jednak pusci). Wlasciwie prawie go nie widac, wyglada to wszystko estetycznie, splyw z boku akurat mi pasowal. Mysle ze jest to jakis konsensus

• 1 year później...