Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bloczki betonowe zamiast chudziaka pod ławę fundamentową

yakov

Recommended Posts

Prawdopodobnie ze względu na oszcędność czasu ekipa proponuje ci rozwiązanie następujące:

- zamiast zrobić jak w projekcie : 1. dzień: chudziak, 2 dzień: zbrojenie i zalewanie ław.

- zrobić : położyć bloczki pod zbrojenie w kilku punktach, tak aby wieńce miały oparcie i nie przylegały do gruntu, i zalać wszystko betonem takim jak na ławy (b20/b25).

Dla ekipy jest oszczędność, bo mogą zrobić to jednego dnia, nie muszą czekać na wiązanie chudziaka.

Dla ciebie jest oszczędność, bo jeżeli weźmiesz betoniarkę z pompą, to przyjeżdza tylko raz (a za pompę się dopłaca, przynajmniej u mnie w okolicy)

Mój kierownik zaakceptował takie rozwiązanie, twierdząc że nie ma straty dla jakości ławy.

Hm, zrozumiałem chłopaków, że chcą podłożyć bloczki pod cały fundament (z szybkich wyliczeń ok. 750 zł by mnie to kosztowało - pompa z chudziakiem jednak chyba taniej), jako że na pytanie czy będą potrzebne dystanse do zbrojenia odpowiedzieli twierdząco. Dodatkowo dodali, że będą musieli głębsze wykopy zrobić.

Pomijając kwestie ekonomiczne jak widzicie to rozwiązanie?

Pomijając kwestie ekonomiczne jak widzicie to rozwiązanie?

Sensu w tym nie widzę, Na dobrą sprawę ława na tym może powinan byc traktowana jak na gruncie czyli zbrojenie wyżej.

Wykopanie pod te bloczki na zero nie wchodzi w grę czyli na 99% pod bloczkami mijscami będzie zruszony grunt, może podsypka

Pomysl ogólnie wg mnie totalna porażka lub nadal nie wiesz co ekipa chce wykonać (co chyba jest jeszcze większą porażką)

Poroniony pomysł !!!

Zamawia się B7,5 lub 10 - konsystencja wilgotna (K1) - przyworzą go wywrotką wysypują - jak upał to nakryj plandeką, potem układasz na dnie wykopu zagęszczasz płytą tak żeby po zagęszczeniu było z 10cm betonu...

Kupujesz troche kostki brukowej grubej/wyskiej na 6cm podkładasz pod zbrojenie i lejesz beton...

• 1 month później...