tomekatomek 10.06.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Dach dwuspadowy krokwiowo - płatwiowy i do tego 4 słupy podtrzymujące dach. Problem w tym, że te drewniane słupy są tak zaprojektowane, że wychodzą na poddaszu użytkowym w drzwiach (stanowią zakończenie ścian działowych i do nich ma być mocowana ościeżnica drzwi). W projekcie były ściany działowe z płyt GK, ale ja chcę wykonać je murowane z BK 12cm. Co zrobić z tymi słupami 14x14cm bo:- na łączeniu drewno - BK pewnie będzie pękać- będzie problem z zamontowaniem nadproży Czy skrócenie tych słupów i oparcie ich na ścianach działowych będzie dobrym pomysłem ? Mógłbym zmienić ich przekrój na 12x16 i część ściany wymurować z ceramiki lub zostawić przekrój 14x14, a część ścian działowych pod nimi wymurować np. z silikatów 18cm. Jak to u siebie rozwiązaliście i czy są z tym jakieś problemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.06.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 O takie zmiany pytaj kierbuda i konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 11.06.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Przesynąć drzwi tak żeby nie stykaly sie ze słupami (nawet o 8cm - szerokość bloczka), słup obudować z 3 stron bloczniem (zostawic dyletacje), słup ładnie oheblować, pomalowac i bedzie pieknie:) - widoczny bedzie tylko od strony korytarza. Ja tak mam. Jak chcesz wyśle ci mms tylko podaj nr telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.06.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Drewniane słupy można zastąpić stalowymi + drzwi z regulowana ościeżnicą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts