Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość usytuowania fundamentów

mateusz1003

Recommended Posts

Witam.

Jestem tutaj nowy i nie znam dobrze języka budowlanego, ale postaram się wyjaśnić mój problem.

Mam zamiar zacząć budowę domu jednorodzinnego. Posiadam działkę która jest niżej od sąsiada o jakieś 80cm.

Chciałbym, żeby moje fundamenty były ponad stan zero ( tutaj wysokość sąsiada, droga). Z tego co czytałem najlepszym rozwiązaniem będzie zrobić wyższy fundament. Tutaj pytanie, czy ja muszę go wkopać w ziemię te 80cm? Mój kierownik budowy twierdzi, że jeżeli będę chciał później resztę przysypać to mogę go spokojnie wkopać wyżej np. na 40cm, a resztę w górę. Obawiam się, że nie ma racji ponieważ tutaj chodzi o nasiąkliwość gruntu wodą i stopnia przemarzania.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Edytowane przez mateusz1003

Dzięki za odpowiedź. Myślałem, że gdy wykopię fundamenty np. na 40cm to grunt pod nimi nie będzie taki twardy jak pod 80 cm. Widocznie się myliłem, po prostu nie chcę od razu w początkowej fazie budowy popełnić błędów.

Założyłem że skoro kierownik mówi że może być 40cm to wie co w trawie piszyczy czyli widział wyniki badań geotechnicznych działki.

Ale jak nie widzial to 80 czy 120 może byc mało.

Czarna ziemia z kamieniami to bardzo ogólne stwierdzenie.

Termin Ziemia owszem funkcjonuje - to nazwa planety w naszym Układzie Słonecznym na której możesz zbudować dom:P

A poważniej przydałyby się badania abyś ani Ty ani Twój kierownik nie musiał podejmować pochopnych decyzji.

Zakładając że grunt na Twojej działce jest nośny i nadaje się na postawienie budynku można posadowić obiekt na 40cm, wymurować, zasypywać warstwowo zagęszczając to co zasypujesz.

Aby nie mieć problemu z podciąganiem wody proponuję gruby piasek lub żwir wokół budynku. O przemarzanie nie musisz się obawiać bo skoro będzie 40cm+80cm nasypu to daje 120cm. Więc może być. Zwłaszcza w Opolu gdzie generalnie jest ciepło. To nie Suwalszczyzna.

Dobrze byłoby się dowiedzieć dlaczego Twoja działka jest niżej - było tam jezioro czy taki generalnie jest tam poziom a Twój sąsiad się podniósł bo miał takie widzimisię czy dlatego że jest problem z wysoką wodą. Sprawdziłbym jaki jest poziom wody i zrobił te badania. Żeby chociaż ktoś na 2 metry wgłąb zajrzał ale ktoś kto się na tym znam bo "czarna ziemia z kamieniami" nie opisuje dostatecznie tematu.

I rozumiem, że agresywność wody też zwącham patrząc. Ja nie wiem skąd w ludziach taka niechęć do prostych metod. A może to te kilka stów boli? Bo nie rozumiem. Człowiek wykopał "dziurę" i widzi "czarną ziemię". Super - wszystko jasne :) A jak się ma 10 metrowy wykop Liderze do tego wątku to już kompletnie nie wiem.

Zależy gdzie, ale jak widzę znasz tamte rejony, więc kolega wykopie dół a Ty mu napiszesz raport z badań gruntu na podstawie zdjęcia i dasz gwarancję , że będzie git. :)m

Tak właśnie. Pierwszy lepszy osobnik trochę rozgarnięty / i oczywiście nie-ślepy/ - po oglądnięciu tego wykopu badawczego ma 99% wiadomości n/t stanu gruntu.

Naprawdę. To jest tak mniej więcej poziom 2 klasy dawnego Technikum Budowlanego. Uwierz rekordzisto :wiggle:

To jest tak mniej więcej poziom 2 klasy dawnego Technikum Budowlanego.

Tylko skąd tych techników brać, wyginęli czy wyemigrowali ?

Niedawno na budowie poznałem współczensego technika, nie potrafił przeczytac rysunku, przekroju poprzecznego !!! Nie wiedział po co są strzemiona w belce i wiele wiele innych, rece mi opadły. Wierze że niektórzy widzą tylko czarną dziurę i jak im nie napiszesz że to piach/glina to będzie to cały czas ziemia.

Po co kopać dziurę skoro nic z tego nie wynika ? Nie prościej zrobić badania gruntu ?

Prościej - raczej nie. Poprawniej i dokładniej - tak.

Dlatego napisałem: "Sprawdziłbym jaki jest poziom wody i zrobił te badania."

Ale od biedy mógłby być wykop, nie koniecznie od razu 10-cio metrowy ale ważniejsze żeby zajrzał tam ktoś kto się zna na rzeczy. Często nie trzeba wykonywać żadnych badań laboratoryjnych bo wystarczą makroskopowe oględziny na miejscu ale jeszcze raz powtórzę wykonane przez osobę znającą temat i jeszcze najlepiej z doświadczeniem, bo samo wykształcenie nie zawsze wystarczy.