Gość 15.07.2002 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2002 On 2002-07-05 18:04, mlody wrote: Osobiście rozważam budowę kolektora z 1 rurą próżniową i zwierciadłem parabolicznym, akrylowym, jako wolna konstrukcja podążająca za słońcem wysokości jakieś 4m i szerokości 0,8m. Cześć. pomysł jest dobry i ... oczywiście już ktoś na niego wpadł - firma AKFA z Zakopca opracowała coś takiego i od chyba 2 lat oferuje coś takiego na rynku... http://www.akfa.com.pl - patrz dział Soarex. pzdr Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 15.07.2002 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2002 Oczywiście. Nawet go dotykałem w Zakopcu!. Tylko że to jest poziome i składa się z wielu pojedynczych płaskich lusterek szerokości jakieś 3 cm. A ja chciałbym zrobić coś takiego tyle że w pionie i to jakieś 4 m, no i zastanawiam się nad jednolitym lystrem, a nie z kawałków. I oczywiście w ogniskowej miałbym umieszczony absorber płaski w rurze z próżnią. Po prostu pionowa konstrukcja przy tych rozmiarach zajmowałaby najmniej miejsca podczas podążania za Słońcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 17.07.2002 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 O! Znalazłem firmę która za 2000(netto) zł ma do sprzedania wirnik do elektrowni wiatrowej do mocy 2kW przy 11m/s prędkości wiatru. Jak myślicie jaki możnaby podkręcić do tego agregat? Od Jelcza by był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 17.07.2002 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 Nie mam pojęcia. Ale chyba pierwszy lepszy elektro-warsztat samochodowy będzie wiedział.A firma ma jakąś stronę, czy znalazłeś w słowie drukowanym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 17.07.2002 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 Ma ale nie związaną ma działalność z wiatrakami. Po prostu robią różne rzeczy z laminatów i na jakimś forum ekologicznym znalazłem gośścia który powiedział że robią też takie cuś. Jeszcze mają w planach większe 10kW ale nie odpisał mi jeszcze gdzie mogę je obejżeć na żywo żeby zobaczyć co się chce kupić. Nie ma to jak dotknąć, powąchać, ugryź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 18.07.2002 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 Polizać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkapeusz 19.07.2002 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 Chciałem się "wciąć" w wątek! O wiatraczku myślę już dłuższy czas więc przy okazji trochę grzebałem w sieci. Ciekawych stron po polsku jest niestety mało. Moge polecić tylko jedną: http://darmowa-energia.eko.org.pl/ jest tam sporo o wiatrakach jednak moim skromnym zdaniem troszke przestarzałych konstrukcyjne (co nie znaczy że nie do zastosowania) co wynika z użytej literatury. Jeżeli znacie angielski to jesteście na wygranej pozycji! Strona: http://www.otherpower.com/ jest jak mi się zdaje najlepsza, oprócz wiatraczków domowej konstrukcji mają całą z masę fajowych linków na każdy temat o wykorzystaniu energii alternatywnej i prężnie działające forum dyskusyjne (lecz gdzież im do Muratora ). Na szczególna uwagę zasługuje inspirujący magazyn: http://www.homepower.com/ tworzony dla ludzi żyjących "off grid" Dla entuzjastów przeróbek alternatorów samochodowych polecam stronę: http://www3.sympatico.ca/gemifi/index.htm Chętnie wymienię opinie w temacie przydomowych wiatrowni. Mój adres: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 21.07.2002 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2002 Co polecacie na prądnicę tak koło 1kW - 2kW?I jaki do tego zestaw akumulatorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 23.07.2002 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Dzięki za odpowiedzi, powoli bede je analizował.Kupiłem sobie świetną, normalnie ŚWIETNĄ książke o kolektorkach. Poczytam to coś potem wyskrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 23.07.2002 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 O! można pisać Boldem! A może da się kolorami?To na początek na Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 23.07.2002 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Coś nie może wskoczyć ten czerwony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 24.07.2002 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Pochwal się co to za książka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 24.07.2002 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 "Fototermiczna konwersja energii słonecznej" W. Smolec. Jak dla amatora to i tak zbyt skomplikowana (tylt wzorów) choć temat wyczerpuje wyśmienicie i w szczegółach. Zresztą ma 377 stron formaty jakiś B5. Jeszcze jej nie skończyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 02.08.2002 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Nie wicie przypadkiem gdzie można pokryć czarnym chromem własny absorber? Ta firma u mnie okazało się że nie robi już takich pokryć, no i jestem w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.08.2002 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2002 Ja bym poszukał w książce telefonicznej firmy galwanizerskiej (zakładam, że tak się to roobi...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 03.08.2002 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2002 Obdzwoniłem już chyba wszystkie w swoim regionie i wszędzie mówią że niklują i chromują ale tylko na połysk. Dlatego zwracam się do forumowiczów o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.08.2002 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2002 To moje możliwości się kończą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clark 04.08.2002 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2002 To bardzo interesujące z tymi rurkami, czy mógł byś napisać troszkę więcej o tej konstrykcji kolektora?baBardzo dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 05.08.2002 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Domyślam sie ze chodzi o kolektory próżniowe. Trochę bardziej jednak sprecyzuj pytanie, bo temat jest RZEKA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babis 05.08.2002 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 może INSTAL - Rzeszówwiem, że robią rózne pokrycia, może i takie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts