Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory s?oneczne + elektrownia wiatrowa.

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

no bardzo mnie się podobają te wszystkie pomysły, myślę tylko że warto spojrzeć na tą tabelkę http://www.windenergy.pl/predkosc.htm a następnie porównać z parametrami http://aerolab.virtualave.net/wind , po czym otworzyć drzwi i przejść się na spacer. Jak to nie wyleczy to należy rozważyć jeszcze źródła geotermalne w szczególności w środkowej Polsce.

chmmm.. wiesz co PANTHER, najbardziej to ja nie lubie ludzi którzy twierdzą że czegoś sie nie da, coś sie nie opłaca, szkoda sobie zawracać głowy itd. Są to ludzie którzy pewnie nawet żałują że ktoś coś sobie wymyślił! Pewnie że wiatr 12m/s jest silnym wiatrem i nie występuje on na codzień i zresztą nie wszędzie. Ale.. jest olbrzymie ale!

Jeśli ja postawie sobie coś takiego w ogródku to z pewnością będzie to trochę większe (bo musisz zauważyć że ta elektrownia ma 2m wysokosci i 1,9m średnicy, więc jest stosunkowo malutka) i co najciekawsze to nominalna prędkość będzie znacznie niższa.

Bo jesli moj rotor bedzie mial 4m wysokosci i 3m średnicy to będzie miał 3x większą moc, a co za tym idzie przy tych "rzadkich" 12m/s będę miał 4,5kW! A wtedy za to przy 6m/s będę miał 1,5kW co w zupełności mi wystarczy aby zdecydowanie zmniejszyć rachunki za prąd.

I jeszcze bardzo ważna sprawa - miejsce! Wiatr nie wieje wszędzie tak jak pokazują mapy wietrzności kraju, bo są miejsca gdzie wieje bardziej i gdzie wieje mniej.

Dlatego jeśli nie masz nic mądrego do dodania do naszej dyskusji to lepiej nie dodawaj komentarzy typy "Napewno się nie uda!" Nawet dzieci wiedzą jak mówi się o kimś takim. Nie chcesz - nie buduj, ale przynajmniej daj innym podyskutować bo ta dyskusja ma "budować" a nie powstrzymywać od budowy.

Wiesz co PANTHER. Pomysły w stylu lepiej wywiercić sobie na działce dwie studnie głębokie na 2 km (koszt 15 mln) zamiast postawić mały wiatrak zrobiony samemu którego koszt to kilka tysięcy są świetne. Ja nie wiem dlaczego za każdym razem gdy ktoś chce sobie zamontować coś innego niż kocioł na gaz są głosy w stylu to się nie opłaca, czy to na pewno działa to się nie może udać. Właśnie dlatego, że wiatraki, pompy ciepła, kolektory i baterie słoneczne itp. są montowane tylko przez zapaleńców i tych którzy doceniają ekologię dyskusja teoretyczna na forum jest potrzebna. Chcąc kupić piec gazowy każdy instalator wyczerpująco cię o wszystkim poinformuje bo się na tym zna i zainstalował już setki pieców. A jak spytasz w firmie sprzedającej kolektory, to najczęściej się niczego nie dowiesz albo dowiesz się nieprawdy.

Wolnoć Tomku w swoim domku !

Jeśli PANTHER myśli, że "to się nie uda"... to jego sprawa. Oczekuję, że z takim twierzdeniem już nie odwiedzi tego wątku bo przecież to i tak "się nie uda".

No może za rok, dwa,.. żeby sprawdzić. I wtedy może się okaże, że komuś się udało...

Wtakich dyskusjach zawsze przychodzi mi do głowy zacięta krytyka naukowców przeciwko teorii Kopernika. A on osamotniony trwał przy swoim...

• 11 months później...
Czy to prawda ze te plaskie kolektory solarne (do cwu) po 10 latach juz nie grzeja tak jak na poczatku , kolega w niemczech jest instalatorem , stwierdzil ze po 10 latach wymiana???

Pozdrawiam.... :cry:

Prawdopodobnie zmniejsza się sprawność kolektorów na wskutek zamieczyszczenia szyby, starzenia materiału absorbera.

Bardziej jednak chodzi o postęp technologii. 10 lat temu były dostępne kolektory o dużo gorszych parametrach niż obecnie. Dlatego mozna zastanowić się nad ich wymianą.

Gość Albin

Wlasnie tez tak mysle ze teraz jest lepsza technologia ale zastanawiam sie dlaczego gwarancja na solary obejmuje tylko 10 lat?

Ja mam zamiar w tym roku skonczyc dach (polozyc dachowke lub bd jeszcze nie wiem co ) i wkomponowac w niego 3 kolektory firmy Hewalex (300 l boiler 2 wym..+ grzalka) jako okna ale mam zamiar zamieszkac tam gdzies za jakies 4 lata (koszty nie pozwalaja wczesniej) i obawiam sie ze te solary nie uzywane zniszczeja i zostanie mi gdzies ok. 6 lat ich eksploatacji - nie wiem co mam zrobic ?

Prosze o rade.

Pozdrowienia... :cry:

Wlasnie tez tak mysle ze teraz jest lepsza technologia ale zastanawiam sie dlaczego gwarancja na solary obejmuje tylko 10 lat?

Jeżeli dają rzeczywiście gwarancję na 10 lat (nie sprawdzałem tego), to uważam, ze jest to dużo. Czy na np. sprzęt gospodarstwa domowego ktoś daje Ci gwarancję na okres jego żywotności ? Np. na lodówkę dostajesz gwarancję na 1 - 2 lata. Czy to znaczy, że ona po tym okresie będzie nadawała się do wyrzucenia ?

Kolektory wytrzymują wysokie temperatury na swojej powierzchni, jednak skraca to ich żywotność (naprężenia termiczne, zmęczenie materiałów, itp.), dlatego należałoby w Twoim wypadku tak zaprojektować układ, aby była możliwość odebrania ciepła podczas nieobecności w domu. Alternatywą może być też osłona na kolektorach niedopuszczająca do ich przegrzania.

Dopiero teraz przeczytałem ten wątek w całości. Muszę powiedzieć, że mnie zaciekawił. Wiele pomysłów sam poruszyłem później (np. akumulator ciepła w gruncie) nie znając treści zawartych w tym wątku.

Czy po prawie roku młodemu udało się coś zrealizować z jego pomysłów ?

Tak, tak - choc rzeczywistosc jest troche szara :-(

Poszukuje w miarę taniego dużego arkusza akrylowego lustra (bo sa tylko niewielkie kawalki) i nikt nie chce mi wykonać pokrycia czarnym chromem w tak malej ilosci.

Poszukam jeszcze troche i jak nadal nic z tego nie wyjdzie, omine to troche gorszymi materialami.

Przyszedl mi do glowy pomysl, aby obok kolektorow slonecznych zainstalowac niewielki panel baterii slonecznych, ktory mialby za zadanie podtrzymac napiecie w niewielkiej pompce elektrycznej, ktora przeciwdzialaby zbytniemu nagrzaniu sie kolektora w dniach nieobecnosci.

Bo jesli kolektory sie nagrzewaja, to i swiatlo jest wiec mogloby to byc skuteczne rozwiazanie, a i proste i tanie - w Krakowie mozna na gieldzie kupic takie baterie nawet za 5zł/szt! panel 30szt za 150zl.

Gość Albin

Mam jeszcze jedno pytanko mianowicie : czy po zalozeniu kolektorow na dachu trzeba je zaraz podlaczyc do systemu (cwu) czy moga one tak sobie tam czekac np. 3-4 lata na podlaczenie??

Pozdrowienia Albin.

HenoK nie dałem spokoju :D

Mam juz plotno szklane, wstepny projekt i nawet zastanawiam sie nad alternatorem od Lublina (130zl), ale mam jeszcze inny najwiekszy problem - (tylko prosze sie nie smiac!) - nie mam jeszcze kupionej działki :cry:

Troche sie teraz przez ta durna ustawe pogorszylo bo mielem zmiar kupic rolna ale podobno mozna to obejsc. Jak cos to dam znac.

Gość Aloys

Chodzi mi oto ze dopiero tam sie wprowadze gdzies za 3-4 lata a przy okazji pokrywania dachu (co mam zamiar w tym roku jeszcze zrobic) mozna tez zalozyc te kolektory i niewiem czy on nie wyziona ducha tam na dachu w lecie przy pelnym sloncu bez glikolu w obiegu!?

Oczywiscie moge je tez podlaczyc ale poco i tak z tego nie bede kozystal a po 2 nie mog zostawic w zimie boilera 300l w kotlowni bez ogrzewania , jak dojdzie do temp. -25°C to nawet najlepszy boiler tez zamarrznie!

Pozd...

Gość Aloys

Sory ze teraz Aloys a wczesniej Albin poprostu w innym forum jestem Aloys.

Problem jest w tym ze pozniej juz nie bede mogl tych kolektorow zainstalowac jako okna tylko na dachowke co szpeci caly dach no i mozna je szybko sprzatnac (2 rurki i pare hakow odkrecamy i juz ich niemamy).

Niestety otym tez trzeba myslec.

Pozd....