nowicjusz_budowlany 11.06.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Witam.Jak najtaniej wygłuszyć ścianę działową o wymiarach 220 *4,35 ok 10m2 i mały pokój ok 5 m2.Na początku miałem pomysł aby narzucić tynk o grubości 4 cm ale wyszło za dużo materiału.Waga tynku wyniesienie 740 kg tzn 30 worków. na te 10m2.A mieszkam w b. starym budownictwie.Cegły ściany działowej nie są na ławie budynku tylko chyba na piasku kwarcowym jak dobrze określam sprawę.Wybrałem teoretycznie tynk bo za piecem kaflowym jest krzywa ściana no i w innych miejscach.Tak teoria okazała się błędem po obliczeniach przede wszystkm wagi tynku który nałożę.Co poradzicie na mój problem.Następna sprawa wygłuszenia sufitu.Mam zamiar wypełnić jakąś wełna lub podobnym materiałem przestrzeń która jest od 1 pietra-podłoga a parter deski sufitu bo b. trzeszczy podłoga. Naszczęście nie ma efektu membrany same trzaski starej podłogi.Mieszkanie jest komunalne wiec nie mam zamiaru inwestować dużo. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.06.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Witam.Jak najtaniej wygłuszyć ścianę działową o wymiarach 220 *4,35 ok 10m2 i mały pokój ok 5 m2. Na początku miałem pomysł aby narzucić tynk o grubości 4 cm ale wyszło za dużo materiału.Waga tynku wyniesienie 740 kg tzn 30 worków. na te 10m2. A mieszkam w b. starym budownictwie.Cegły ściany działowej nie są na ławie budynku tylko chyba na piasku kwarcowym jak dobrze określam sprawę. Wybrałem teoretycznie tynk bo za piecem kaflowym jest krzywa ściana no i w innych miejscach.Tak teoria okazała się błędem po obliczeniach przede wszystkm wagi tynku który nałożę.Co poradzicie na mój problem. Następna sprawa wygłuszenia sufitu.Mam zamiar wypełnić jakąś wełna lub podobnym materiałem przestrzeń która jest od 1 pietra-podłoga a parter deski sufitu bo b. trzeszczy podłoga. Naszczęście nie ma efektu membrany same trzaski starej podłogi. Mieszkanie jest komunalne wiec nie mam zamiaru inwestować dużo. Proszę o pomoc.Z praktyki wiem, że najtańszym i bardzo skutecznym materiałem wygłuszającym są miękkie płyty pilśniowe. Jakoś nikt o nich nie wspomina, wszyscy piszą o korku czy dedykowanych płytach systemowych. Różnica kolosalna jest w cenie. Pilśniowa 2 cm to jakieś 12 - 14 zł m2. Jej skuteczność w wygłuszaniu jest bardzo duża, co sprawdziłem doświadczalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz_budowlany 11.06.2014 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Dziękuję za poradę.A co z tą nieszczęsną trzeszczącą podłogą.Czy jest na to sposób bo u mnie wysokość jest zaniżona i ma tylko 2,2m.Czy pomysł z zrywaniem desek z sufitu(tylko co 40- 50 cm) jest dobry i wypchaniem np. wełną akustyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 12.06.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Wygłuszenie sufitu drewnianego w Sopocie. , materiał to Biwall firmy Isolgomma. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez krzysztof1966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts