Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maksymalna długość kanału typ Zet

pjuniewi

Recommended Posts

Jak może być maksymalna długość kanału nawiewnego typu Zet do kotłowni ( ekogroszek, pellet ), aby poprawnie funkcjonowała ?

Jedynie co udało mi się znaleźć, że dolny otwór ( po stronie kotłowni ) ma być na wysokości min. 30cm, zaś górny ( po stronie zewnętrznej ) - minimum 150 cm, przekrój Zetki min. 200cm2.

Ścianę zewnętrzną kotłowni mam od frontu zaraz po lewej stronie przy drzwiach wejściowych i montowanie czerpni na wysokości oczu obok wejścia nie bardzo mi wizualnie pasuje - wręcz drażni.

Gdybym górny wlot Zetki umieścił na ścianie frontowej na wysokości np. 240 (całość oczywiście ukryta w ociepleniu) to już wizualnie by było OK (mam dom parterowy z nieużytkowym poddaszem, więc dach jest dosyć nisko i zakrywa górną część ściany) - pytanie tylko, czy przepływ powietrza do kotłowni będzie poprawny?

Czy nagle nie okaże, że powietrze z kotłowni zamiast kratką wywiewną ( pod sufitem na wyoskości około 260cm - komin wentylacyjny około 6m ) będzie wędrowało zetką ?

W pozostałych pomieszczeniach mam wentylację mechaniczną, więc drzwi do kotłowni muszę mieć szczelne - tędy nie puszczę powietrza.

Mogę zrobić w dolnej części rurę na przestrzał ściany frontowej (wizulanie również jest OK) - boję się jednak, że przy niskiej temperaturze przymarzną mi rury ( kotłownia mała, więc nie mam dodatkowego ogrzewania ) i/lub kafelki w kotłowni (na forum ktoś opisywał tego typu problemy).

A może poprowadzić Zet-kę w poziomie - aby przynajmniej wiatr nie hulał ? Wtedy nie będzie jednak efektu "korka" - czyli jeżeli piec nie pracuje, to cieplejsze powietrze w kotłowni blokuje w Zetce napływ zimnego.

Jak u siebie to rozwiązaliście ?

Pozdrawiam

Piotr.

Edytowane przez pjuniewi