Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie 25-letniego domu, ściana 3w

owp

Recommended Posts

Witam,

zastanawiam się z ojcem nad sensem docieplenia domu (150m2). Obecnie zużywa ok 140-150kwh/m2, obliczone na podstawie zużycia gazu, przy ostrych zimach to jeszcze więcej. Ściana 3W - pustak/wełna(10cm)/pustak.

W domu jest mnóstwo miejsc, gdzie ucieka ciepło - piwnice, brama, drzwi, okna, tarasy. Zastanawiam się, czy jest sens robić docieplenie ścian. Już widzę, że rodzice należą do grupy ludzi, dla których bez sensu jest docieplać dom, a potem wypuszczać ciepło wentylując, no ale to może zdołam wytłumaczyć.

Jak myślicie, takie połowiczne rozwiązanie (tzn. samo docieplenie, pozostałe problemy są trudne do rozwiązania), jest warte zachodu?

Na plus takiego rozwiązania - kwestie estetyczne, odświeżenie domu, na minus - koszt, ewentualnie pogorszenie klimatu w domu oraz brak zwrotu inwestycji...

• 2 weeks później...

Bardzo trudno będzie oszacować skuteczność dodatkowego docieplenia ściany 3W przy tylu

drogach ucieczki energii cieplnej z domu.

Znalazłem w necie dokument PDF do przeliczania energii różnego typu - http://www.eko-tilgner.pl/pdf/przeliczniki-energii.pdf .

Nie wiem na ile jest wiarygodny, ale obliczenia za jego pomocą wskazują, że zużywasz rocznie ok 2160 m3 gazu ziemnego.

150 m2 x 140 KWh : 9,72 kWh = 2160 m3 gazu/rok . Ile ten gaz może kosztować - 4,5 tyś. - 5 tyś ?

Teraz oblicz powierzchnię ścian zewnętrznych do ocieplenia i oszacuj koszt takiej inwestycji ?

No a teraz największa niewiadoma................o ile spadnie zużycie gazu a więc i roczny koszt za gaz ???

Oczywiście istnieją programy, którymi można to z grubsza oszacować. Ale dla 25 letniego budynku tylko z grubsza i błąd obliczeń może być

bardzo duży. Jeśli sam nie potrafisz, to koszt takiej usługi (niemały) doliczy się do inwestycji.

Biorąc jeszcze pod uwagę Twoją opinię o drogach ucieczki ciepła, skłaniam się ku tezie, że docieplenia ścian niewiele tutaj pomoże. Jest tam przecież już 10 cm wełny - to niemało. Zamiast tego przyjrzał bym się oknom i stropom. Taki - dajmy na to - nieocieplony strop na poddaszu, powoduje dużo większe straty, niż ściana z wełną w środku. Nowoczesne okna trój szybowe o U = 0.7 W/m2, w porównaniu ze starymi oknami dadzą ponad dwukrotną oszczędność energii cieplnej. A oszklonej powierzchni w każdym domu jednorodzinnym jest niemało i straty prez okna są zawsze kilkakrotnie większe, niż przez ściany. Uszczelnienie drzwi garażowych i wejściowych ( jeśli nie mogą być nowe-szczelne), to też nie jest zadanie zbyt trudne do wykonania.

Jeśli koniecznie chcesz zrobić inwestycje, to pomyśl w tym kierunku. Ściany w domu to ledwie 25 - 35 % strat energii, w zależności od konstrukcji budynku. Ale u Ciebie już jest ocieplenie w nich. Koszty poniesiesz jak przy ocieplaniu nowego domu, a efekt w przeliczeniu mizerny.

Przemyśl to jeszcze raz i najlepiej skonsultuj się z kimś kompetentnym( byle nie sprzedawcą wełny albo styropianu ;-) )

Trochę się rozpisałem, ale nikt Ci nie odpisał, to ja nieco szerzej.

Dzięki za zainteresowanie tematem!

Najgorsze jest to, że same niewiadome - pamiętam trochę jak dom był budowany, materiały się dostawało po znajomości, wszystko było dziadowskie - końcówka PRL,ciężko cokolwiek policzyć... Okna to dobry trop, drzwi będą wymieniane, dach i brama już były, ocieplenie pod dachówkami też.

Ważny jest też wygląd, dlatego pewnie elewacja będzie robiona, zastanawiam się, czy ten styropian nie będzie szkodził - czy w tej wełnie nie będzie się woda zbierała i grzyb robił.

ocieplenie pod dachówkami też.

Ważny jest też wygląd, dlatego pewnie elewacja będzie robiona, zastanawiam się, czy ten styropian nie będzie szkodził - czy w tej wełnie nie będzie się woda zbierała i grzyb robił.

Masz tam poddasze użytkowe, czy ociepliłeś dach ? Bo to całkiem coś innego. Jeśli poddasze jest magazynem, to należy ocieplić strop nad mieszkaniami. Ocieplenie dachu, tylko w przypadku gdy poddasze jest użytkowe i pracuje tam ogrzewanie.

Osobiście uważam że do środka ścian 3W lepiej jest dawać styropian, bo wilgoć nie działa na niego jak na wełnę. Ale tutaj jest jak jest i właściwie nie wiadomo co w tej ścianie się dzieje ? Jeśli zdecydujesz się na jednak na docieplanie, to lepiej dać wełnę, aby było jednorodnie. Ale to głupiego robota. Nie robi się przekładańca ze ścian i dociepleń.......to dziwactwo. A elewację możesz zrobić z kolorowego tynku i też będzie odnowione.

ad1. nie ma możliwości żeby domek ocieplony wełną 10cm brał tyle energii

ad2. bardziej prawdopodobne jest raczej że ściana 3W jest z pustką powietrzną w środku (wełna może i była ale albo opadła albo starczyło tylko na jedną ścianę)

ad3. jeśli dasz 15cm styropianu w ramach termomodernizacji to automatem masz pukt rosy poza murem i można sobie darować wszelkie dywagacje o oddychaniu muru

PS. jestem właśnie świeżo po takiej termomoderenizacji, owp jak ci się chce poczekać to w zimie będą konkrety

Masz tam poddasze użytkowe, czy ociepliłeś dach ? Bo to całkiem coś innego. Jeśli poddasze jest magazynem, to należy ocieplić strop nad mieszkaniami. Ocieplenie dachu, tylko w przypadku gdy poddasze jest użytkowe i pracuje tam ogrzewanie(...)

Poddasze jest podzielone na użytkowe i strych, dokładnie to nie wiem jak jest z izolacją, muszę to obadać.

Jest jeszcze problem z piwnicą i garażem, ale to już nie mam pojęcia co by się dało zrobić, no i na gruncie chyba nie ma żadnej izoloacji - w lecie jest przyjemny chłodek :) Zastanawiam się, czy np. na parterze (znów - pół to użytkowe pomieszczenia, pół - piwnica i garaż) nie zrobić podłogówki i przy okazji izolację.

mpoplaw - pewnie masz rację z tą wełną, mówisz żeby dać 15, a 12 grafitu by starczyło? Są pewne problemy z grubością (np. dach).

Chętnie bym poczekał, ale to nie ode mnie zależy...