owp 12.06.2014 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Witam,zastanawiam się z ojcem nad sensem docieplenia domu (150m2). Obecnie zużywa ok 140-150kwh/m2, obliczone na podstawie zużycia gazu, przy ostrych zimach to jeszcze więcej. Ściana 3W - pustak/wełna(10cm)/pustak.W domu jest mnóstwo miejsc, gdzie ucieka ciepło - piwnice, brama, drzwi, okna, tarasy. Zastanawiam się, czy jest sens robić docieplenie ścian. Już widzę, że rodzice należą do grupy ludzi, dla których bez sensu jest docieplać dom, a potem wypuszczać ciepło wentylując, no ale to może zdołam wytłumaczyć.Jak myślicie, takie połowiczne rozwiązanie (tzn. samo docieplenie, pozostałe problemy są trudne do rozwiązania), jest warte zachodu?Na plus takiego rozwiązania - kwestie estetyczne, odświeżenie domu, na minus - koszt, ewentualnie pogorszenie klimatu w domu oraz brak zwrotu inwestycji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 21.06.2014 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Bardzo trudno będzie oszacować skuteczność dodatkowego docieplenia ściany 3W przy tylu drogach ucieczki energii cieplnej z domu. Znalazłem w necie dokument PDF do przeliczania energii różnego typu - http://www.eko-tilgner.pl/pdf/przeliczniki-energii.pdf . Nie wiem na ile jest wiarygodny, ale obliczenia za jego pomocą wskazują, że zużywasz rocznie ok 2160 m3 gazu ziemnego. 150 m2 x 140 KWh : 9,72 kWh = 2160 m3 gazu/rok . Ile ten gaz może kosztować - 4,5 tyś. - 5 tyś ? Teraz oblicz powierzchnię ścian zewnętrznych do ocieplenia i oszacuj koszt takiej inwestycji ? No a teraz największa niewiadoma................o ile spadnie zużycie gazu a więc i roczny koszt za gaz ??? Oczywiście istnieją programy, którymi można to z grubsza oszacować. Ale dla 25 letniego budynku tylko z grubsza i błąd obliczeń może być bardzo duży. Jeśli sam nie potrafisz, to koszt takiej usługi (niemały) doliczy się do inwestycji. Biorąc jeszcze pod uwagę Twoją opinię o drogach ucieczki ciepła, skłaniam się ku tezie, że docieplenia ścian niewiele tutaj pomoże. Jest tam przecież już 10 cm wełny - to niemało. Zamiast tego przyjrzał bym się oknom i stropom. Taki - dajmy na to - nieocieplony strop na poddaszu, powoduje dużo większe straty, niż ściana z wełną w środku. Nowoczesne okna trój szybowe o U = 0.7 W/m2, w porównaniu ze starymi oknami dadzą ponad dwukrotną oszczędność energii cieplnej. A oszklonej powierzchni w każdym domu jednorodzinnym jest niemało i straty prez okna są zawsze kilkakrotnie większe, niż przez ściany. Uszczelnienie drzwi garażowych i wejściowych ( jeśli nie mogą być nowe-szczelne), to też nie jest zadanie zbyt trudne do wykonania. Jeśli koniecznie chcesz zrobić inwestycje, to pomyśl w tym kierunku. Ściany w domu to ledwie 25 - 35 % strat energii, w zależności od konstrukcji budynku. Ale u Ciebie już jest ocieplenie w nich. Koszty poniesiesz jak przy ocieplaniu nowego domu, a efekt w przeliczeniu mizerny. Przemyśl to jeszcze raz i najlepiej skonsultuj się z kimś kompetentnym( byle nie sprzedawcą wełny albo styropianu ) Trochę się rozpisałem, ale nikt Ci nie odpisał, to ja nieco szerzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 22.06.2014 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Dzięki za zainteresowanie tematem!Najgorsze jest to, że same niewiadome - pamiętam trochę jak dom był budowany, materiały się dostawało po znajomości, wszystko było dziadowskie - końcówka PRL,ciężko cokolwiek policzyć... Okna to dobry trop, drzwi będą wymieniane, dach i brama już były, ocieplenie pod dachówkami też. Ważny jest też wygląd, dlatego pewnie elewacja będzie robiona, zastanawiam się, czy ten styropian nie będzie szkodził - czy w tej wełnie nie będzie się woda zbierała i grzyb robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 22.06.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 ocieplenie pod dachówkami też. Ważny jest też wygląd, dlatego pewnie elewacja będzie robiona, zastanawiam się, czy ten styropian nie będzie szkodził - czy w tej wełnie nie będzie się woda zbierała i grzyb robił. Masz tam poddasze użytkowe, czy ociepliłeś dach ? Bo to całkiem coś innego. Jeśli poddasze jest magazynem, to należy ocieplić strop nad mieszkaniami. Ocieplenie dachu, tylko w przypadku gdy poddasze jest użytkowe i pracuje tam ogrzewanie. Osobiście uważam że do środka ścian 3W lepiej jest dawać styropian, bo wilgoć nie działa na niego jak na wełnę. Ale tutaj jest jak jest i właściwie nie wiadomo co w tej ścianie się dzieje ? Jeśli zdecydujesz się na jednak na docieplanie, to lepiej dać wełnę, aby było jednorodnie. Ale to głupiego robota. Nie robi się przekładańca ze ścian i dociepleń.......to dziwactwo. A elewację możesz zrobić z kolorowego tynku i też będzie odnowione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 23.06.2014 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 ad1. nie ma możliwości żeby domek ocieplony wełną 10cm brał tyle energiiad2. bardziej prawdopodobne jest raczej że ściana 3W jest z pustką powietrzną w środku (wełna może i była ale albo opadła albo starczyło tylko na jedną ścianę)ad3. jeśli dasz 15cm styropianu w ramach termomodernizacji to automatem masz pukt rosy poza murem i można sobie darować wszelkie dywagacje o oddychaniu muru PS. jestem właśnie świeżo po takiej termomoderenizacji, owp jak ci się chce poczekać to w zimie będą konkrety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 28.06.2014 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Masz tam poddasze użytkowe, czy ociepliłeś dach ? Bo to całkiem coś innego. Jeśli poddasze jest magazynem, to należy ocieplić strop nad mieszkaniami. Ocieplenie dachu, tylko w przypadku gdy poddasze jest użytkowe i pracuje tam ogrzewanie(...) Poddasze jest podzielone na użytkowe i strych, dokładnie to nie wiem jak jest z izolacją, muszę to obadać. Jest jeszcze problem z piwnicą i garażem, ale to już nie mam pojęcia co by się dało zrobić, no i na gruncie chyba nie ma żadnej izoloacji - w lecie jest przyjemny chłodek Zastanawiam się, czy np. na parterze (znów - pół to użytkowe pomieszczenia, pół - piwnica i garaż) nie zrobić podłogówki i przy okazji izolację. mpoplaw - pewnie masz rację z tą wełną, mówisz żeby dać 15, a 12 grafitu by starczyło? Są pewne problemy z grubością (np. dach). Chętnie bym poczekał, ale to nie ode mnie zależy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 28.06.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 im grubsza izolacja tym mniejszy problem z przemarzaniem muru, dodanie tylko 5cm izolacji na mur 3W to proszenie się o kłopoty, 10cm jest zdecydowanie bezpieczniejsze, ale jeśli jest możliwość wsadzenia 12cm grafitu i koszty nie przerażają to ja daję zielone światło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts