Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plusy i minusy klimatyzacji.

Recommended Posts

Zależy to też od rozmiaru pomieszczenia i osobistej wrażliwości. Jestem chyba bardziej wrażliwy na zimne nadmuchy choćby i po ścianach. Jeśli jesteś zadowolony ze swojego rozwiązania to bardzo dobrze. Ja, jak pisałem, mam klimę w sporym holu i gdy siedzę na fotelu też na mnie nie wieje bezpośrednio, tylko w innym kierunku, ale mimo to siedząc bez ruchu odczuwam gdy klima jest włączona i nie chciałbym tego samego odczuwać w sypialni w czasie snu. Nie chciałbym też podczas upałów mieć 22* w domu, lecz wolę 25*, również zimą. No ale to osobiste preferencje i oczywiście każdy może mieć je inne.

Można zrobić bez wiania, nawet minimalnego. Zrobiliśmy kiedyś podwójną płytę na sufitach, i kanały PE w których krążyło powietrze grzane lub chłodzone z ppc. Rozdzielacze i kanały zamówione były u Pana Michała Ludwina (tu piszącego) rezdzielacze.jpg

Ciepły sufit świetnie ogrzewa podczerwienią podłogę a i rewelacyjnie chłodzi.

Cieplownik jeden... A tak sie zazeka....

Ogrzewanie w domach izolowanych ..... :o

Ale u niego podczerwień nie służy do ogrzewania pomieszczeń tylko do utrzymywania stałej temperatury w pomieszczeniu ( i tylko temu służy 100W/m2 kabla). Tu opisuje tylko wpływ podczerwieni na podłogę. A podaje pewnie fale przy maksie promieniowania 9 mikrometrów.:yes:

Ale u niego podczerwień nie służy do ogrzewania pomieszczeń tylko do utrzymywania stałej temperatury w pomieszczeniu ( i tylko temu służy 100W/m2 kabla). Tu opisuje tylko wpływ podczerwieni na podłogę. A podaje pewnie fale przy maksie promieniowania 9 mikrometrów.:yes:
:) Kolejny idiotyzm misia puchatego. Myślałem, że mu się repertuar wyczerpał ale gdzie tam!

Mam klimę w mieszkaniu od lat i nie zauważyłem problemów zdrowotnych. Dezynfekcję przeprowadzam 3 razy do roku samodzielnie. Jak często trzeba to robić wystarczy czuły nos i jak zaczyna zajeżdżać smrodkiem to trzeba czyścić.

Mozesz jakis srodek polecic i opisac po krotce "metodologie" czyszczenie wymiennika?

Trzymam w ciemnym(tak dla pewności) a co do trwałości to nie wiem. Ale w końcu to jakieś chemiczne świństwo. Bezpośredniego dostępu powietrze nie ma bo to ma taki śmieszny system dozowania.Ale działa juz 2 lata. Wiesz, jak zobaczysz cenę usługi w firmie to okazuje się że koszt zakupu wynosi tyle co jedno czyszczenie. Jak kupowałem to dostałem fakturę dla firmy która mi to niby sprzedawała(bo przesyłali dystrybutorowi tylko dane do wysyłki na mój adres) to okazało się że za pośrednictwo brali 50%( potem przysłali mi fakturę od siebie)