Tomasz Brzęczkowski 15.06.2014 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Zależy to też od rozmiaru pomieszczenia i osobistej wrażliwości. Jestem chyba bardziej wrażliwy na zimne nadmuchy choćby i po ścianach. Jeśli jesteś zadowolony ze swojego rozwiązania to bardzo dobrze. Ja, jak pisałem, mam klimę w sporym holu i gdy siedzę na fotelu też na mnie nie wieje bezpośrednio, tylko w innym kierunku, ale mimo to siedząc bez ruchu odczuwam gdy klima jest włączona i nie chciałbym tego samego odczuwać w sypialni w czasie snu. Nie chciałbym też podczas upałów mieć 22* w domu, lecz wolę 25*, również zimą. No ale to osobiste preferencje i oczywiście każdy może mieć je inne. Można zrobić bez wiania, nawet minimalnego. Zrobiliśmy kiedyś podwójną płytę na sufitach, i kanały PE w których krążyło powietrze grzane lub chłodzone z ppc. Rozdzielacze i kanały zamówione były u Pana Michała Ludwina (tu piszącego) Ciepły sufit świetnie ogrzewa podczerwienią podłogę a i rewelacyjnie chłodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.06.2014 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 [ATTACH=CONFIG]265513[/ATTACH] Ciepły sufit świetnie ogrzewa podczerwienią podłogę a i rewelacyjnie chłodzi. Jakiej firmy są te rozdzielacze? Czy one są z tworzyw sztucznych? Chłodzisz też podczerwienią? czy w tym systemie dajesz użytkownikowi parasolki w gratsie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.06.2014 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Cieplownik jeden... A tak sie zazeka.... Ogrzewanie w domach izolowanych ..... Ale u niego podczerwień nie służy do ogrzewania pomieszczeń tylko do utrzymywania stałej temperatury w pomieszczeniu ( i tylko temu służy 100W/m2 kabla). Tu opisuje tylko wpływ podczerwieni na podłogę. A podaje pewnie fale przy maksie promieniowania 9 mikrometrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.06.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Ale u niego podczerwień nie służy do ogrzewania pomieszczeń tylko do utrzymywania stałej temperatury w pomieszczeniu ( i tylko temu służy 100W/m2 kabla). Tu opisuje tylko wpływ podczerwieni na podłogę. A podaje pewnie fale przy maksie promieniowania 9 mikrometrów. Kolejny idiotyzm misia puchatego. Myślałem, że mu się repertuar wyczerpał ale gdzie tam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.06.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Mam klimę w mieszkaniu od lat i nie zauważyłem problemów zdrowotnych. Dezynfekcję przeprowadzam 3 razy do roku samodzielnie. Jak często trzeba to robić wystarczy czuły nos i jak zaczyna zajeżdżać smrodkiem to trzeba czyścić. Mozesz jakis srodek polecic i opisac po krotce "metodologie" czyszczenie wymiennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.06.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Używam Virusolve+ i rozcieńczam tak jak jest w opisie. Leję do psikacza i pryskam solidnie wymiennik(po ściągnięciu obudowy). Środek bardzo szybko zużywa psikacz. Czyszczę tym przy okazji także łazienkę, lodówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.06.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 OK. Namierzylem go juz.Dziekuje. Jak rozumiem to tylko taka podstawowa higiena klimy? Czy wzywasz co jakis czas serwis na grubsze mycie, czy to wystarcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.06.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 To jest najsilniejszy środek (profesjonalny), To cholerstwo niszczy wszystko(bakterie,wirusy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.06.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 OK. Czyli jak rozumiem sam sobie dajesz rade.Dopytam tylko jeszcze jaki okres czasu uzywasz klimy? A co z jednostka zewnetrzna. Cos przy niej czyscisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.06.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Mam dwie i używam już od 2007. Jednostek zewnętrznych nie czyszczę. Głownie chodzą latem, ale i w jesienią jako ogrzewanie w okresie przejściowym. Były okresy że szła 2 tygodnie non-stop (latem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.06.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 OK. Dzieki za info z punktu widzenia praktyka. Jeszcze jedno:Pisales, ze pryskasz wymiennik "po sciagnieciu obudowy". Mowisz o jej otwarciu i wyciagnieciu filtrow, czy cos wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.06.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Ściągam ten plastik zewnętrzny i mam praktycznie na wierzchu cały wymiennik. Zanieczyszczenia spływają na tackę i dalej tym odpływem na zewnątrz. A ten preparat rozcieńczam wodą destylowaną( ale to ponoć niekonieczne). Spryskiwacz kupuję w ogrodniczym za parę złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.06.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 OK. U mnie to sie chyba tak prosto nie da sciagnac obudowy calej. Po calej operacji pryskasz wymiennik czysta woda czy cos? Zeby splukac ta chemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.06.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 nie. A ile tego jest. Rozcieńczasz 1:20. Zużywasz z 200ml z czego prawie wszystko spływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.06.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 No to jeszcze dopytam jak Ci mam na linii: Jak z trwaloscia tego plynu? Znalazlem najmniejsze wlasnie na 20l (1l koncentrtu). Wg tego co mi sie wydaj, to do 2 klimatyzatorow to zapas na 10 lat pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.06.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Trzymam w ciemnym(tak dla pewności) a co do trwałości to nie wiem. Ale w końcu to jakieś chemiczne świństwo. Bezpośredniego dostępu powietrze nie ma bo to ma taki śmieszny system dozowania.Ale działa juz 2 lata. Wiesz, jak zobaczysz cenę usługi w firmie to okazuje się że koszt zakupu wynosi tyle co jedno czyszczenie. Jak kupowałem to dostałem fakturę dla firmy która mi to niby sprzedawała(bo przesyłali dystrybutorowi tylko dane do wysyłki na mój adres) to okazało się że za pośrednictwo brali 50%( potem przysłali mi fakturę od siebie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts