semmac 12.06.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Witam, proszę o poradę w następującej sprawie.Mam w kuchni płytę kuchenną na propan butan i butlę w szafce pod kuchnią. Ze względu na wygodę i bezpieczeństwo chciałbym te butlę wystawić poza dom i podłączyć do płyty.W przypadku instalacji na gaz ziemny wymagane jest orurowanie ze stali. Czy do propanu mogę pociągnąć z 10-15 m węża elastycznego (tak jak to w tej chwili jest w kuchni) czy może przepisy i względy bezpieczeństwa nakazują jednak stal?Zastanawiam się również nad użyciem tego gazu do sporadycznego dogrzewania. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.06.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Maksymalna długość instalacji gazowej poprowadzonej przewodem elastycznym /atest/ nie może przekroczyć 3 m.Wystawienie na zewnątrz butli propan-butan nie jest dobrym pomysłem. Butan ma temperaturę parowania 0 st.C, wiec w temperaturach ujemnych nie odparuje pozostając w butli.Mieszanka p-b nie nadaje się do zastosowania w kotłach kondensacyjnych z uwagi na zmieniający się w czasie skład mieszanki, a także wyższą temperaturą spalania butanu co wpłynie na trwałość kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.06.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Taniej i łatwiej będzie się czegoś dowiedzieć o mieszance propan-butan.I o butlach... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semmac 13.06.2014 04:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Maksymalna długość instalacji gazowej poprowadzonej przewodem elastycznym /atest/ nie może przekroczyć 3 m. Wystawienie na zewnątrz butli propan-butan nie jest dobrym pomysłem. Butan ma temperaturę parowania 0 st.C, wiec w temperaturach ujemnych nie odparuje pozostając w butli. Mieszanka p-b nie nadaje się do zastosowania w kotłach kondensacyjnych z uwagi na zmieniający się w czasie skład mieszanki, a także wyższą temperaturą spalania butanu co wpłynie na trwałość kotła. Przyznaję, że do pomysłu podszedłem jakoby „na chłopski rozum”. Co do temperatury: a co z dużymi zbiornikami które ludzie stawiają w ogródkach, przecież też zasilają domy w trakcie zimy? Co do kotłów to jakimś rodzajem piecyków ludzie grzeją w domach tym propanem z wielkich butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semmac 13.06.2014 04:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Taniej i łatwiej będzie się czegoś dowiedzieć o mieszance propan-butan. I o butlach... Adam M. Niestety nie rozumiem, co chiałeś mi przekazać przez tę odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2014 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 "Ze względu na wygodę i bezpieczeństwo chciałbym te butlę wystawić poza dom i ...." Przecież to Ty napisałeś... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 13.06.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Przyznaję, że do pomysłu podszedłem jakoby „na chłopski rozum”. Co do temperatury: a co z dużymi zbiornikami które ludzie stawiają w ogródkach, przecież też zasilają domy w trakcie zimy? Co do kotłów to jakimś rodzajem piecyków ludzie grzeją w domach tym propanem z wielkich butli. Do gazowych instalacji zbiornikowych dostarczany jest propan techniczny - temp. parowania - /minus/ 42 st.C. Zgodnie z normą powinien zawierać min. 90 % propanu, faktycznie ok. 98 %. Dotyczy to zarówno zbiorników naziemnych jak i podziemnych. Unika się w ten sposób wahań składu mieszanki. Na zmienny skład mieszanki, a tym samym zmienną temperaturę spalania wrażliwe są kotły z zamkniętą komorą spalania. Kotły z otwartą komorą /inna konstrukcja palnika i wymiennika/ są bardziej tolerancyjne, ale warto zapoznać się z zaleceniami producenta. Na rynku dostępny jest też czysty propan z butlach 11 kg. Do ogrzewania i dostarczania ciepłej wody w domach używane są kotły gazowe wszystkich typów. Nie ma statystyk, ale w domach jedno i wielorodzinnych w 90-kilku procentach z zamkniętą komora /turbo i kondensacyjne/. Kotły z otwartą komorą używane są głównie w mieszkaniach na potrzeby CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semmac 16.06.2014 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Do gazowych instalacji zbiornikowych dostarczany jest propan techniczny - temp. parowania - /minus/ 42 st.C. Zgodnie z normą powinien zawierać min. 90 % propanu, faktycznie ok. 98 %. Dotyczy to zarówno zbiorników naziemnych jak i podziemnych. Unika się w ten sposób wahań składu mieszanki. Na zmienny skład mieszanki, a tym samym zmienną temperaturę spalania wrażliwe są kotły z zamkniętą komorą spalania. Kotły z otwartą komorą /inna konstrukcja palnika i wymiennika/ są bardziej tolerancyjne, ale warto zapoznać się z zaleceniami producenta. Na rynku dostępny jest też czysty propan z butlach 11 kg. Do ogrzewania i dostarczania ciepłej wody w domach używane są kotły gazowe wszystkich typów. Nie ma statystyk, ale w domach jedno i wielorodzinnych w 90-kilku procentach z zamkniętą komora /turbo i kondensacyjne/. Kotły z otwartą komorą używane są głównie w mieszkaniach na potrzeby CWU. Więc jeśli butla będzie zawierać 90% propanu to może stać na zewnątrz i gaz będzie płynąć. Ale przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl. Jeśli nie mogę wystawić butli na zewnątrz, bo przy 0 st. C nie odparuje to dlaczego np.: na wózkach widłowych jeżdżących w zimie na śniegu itp. nie ma takiego problemu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 16.06.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 W wózkach widłowych tak jak w samochodach p-b podawany jest do gaźnika w stanie ciekłym pod ciśnieniem. Dopiero w gaźniku odparowuje.W zbiorniku przydomowym lub butli gazowej gaz odparowuje pod wpływem temperatury zewnętrznej i po redukcji ciśnienia w stanie gazowym jest podawany do palnika kotła lub kuchenki gazowej.Inne rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts