Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kregi betonowe zamiast drenażu

michal.bdg

Recommended Posts

witam,

mam zapytanie, czy takie rozwiązanie może zdać egzamin i odebrać wodę. Chciałbym zamiast do rur drenażowych doprowadzić wodę ze zbiornika oczyszczalni do tunelu zrobionego z polówek kregów betonowych. tunel byłby zrobiony z przecietych kręgów ułozonych tak aby od spodu było pusto a od góry byłby przykrytu ziemią. poziom wkopania kregu byłby taki aby woda z rury wpadała pod samą górą. w ten sposób uzyskałbym powierzchnię ok. 5-6m długości wysokich na ok. 0.5m która odbierałaby wodę z oczyszczalni.Spód chciałbym wybrac głębiej i wysypać kamieniem aby "ścieki nie wsiakały bezposrednio do gleby. Pytanie brzmi. Czy taka powierzchnia chłonna odbierze wodę od 3 osobowej rodziny. Łaczna powierzchnia chłonna jest pewnie mniejsza niż ok. 40-50 m drenazu ale technicznie jest to łatwiej wykonac i raczej nic nie miałoby sie prawa zamulić w przyszłości.

-michał

Ps. prosze o opinie na ten temat

Z tego co ja się doedukowałem to najważniejsze są kamienie to w nich zachodzi proces oczyszczania tlenowy, (beztlenowy następuje w osadniku glinnym). W czym miałby pomóc tunel? Przecież proces tlenowy następuje pod rurą, a nie nad. Ścięki płyną do dołu (grawitacyjnie) a nie do góry, nie wiem może ta wolna przestrzeń (między kręgiem a rurą) dostarczy więcej tlenu i proces będzie przebiegał szybciej. Zapytaj swojego sprzedawcę jakie jest jego zdanie.

Swoją drogą jaką masz oczyszczalnie, ile komór ma osadnik glinny?

witam,

mam zapytanie, czy takie rozwiązanie może zdać egzamin i odebrać wodę. Chciałbym zamiast do rur drenażowych doprowadzić wodę ze zbiornika oczyszczalni do tunelu zrobionego z polówek kregów betonowych.

No właśnie - jaka to oczyszczalnia? Jeżeli to ma być drenażówka - obojętnie ile komór - to nie. Z jakimikolwiek tunelami - nie podziała to ani dobrze, ani długo. Inaczej z jakąś "biologiczną". Możesz spokojnie zastosować swoje pół-kręgi.

Pytanie brzmi. Czy taka powierzchnia chłonna odbierze wodę od 3 osobowej rodziny.

Ale to nie kręgi ani żwir pod nimi odbiera te ścieki, tylko grunt rodzimy. Jak jest przepuszczalny, to odbierze, a jak nie - to nie.

Beja jakie jest Twoje zdanie na temat osadników glinnych 3 komorowych, widziałem że producenci nie stosują filtrów przy takim rozwiązaniu.

:o

Zaczynam kombinować, dlaczego. I taka myśl przychodzi mi do głowy:

żeby założyć sensowny filtr (to znaczy taki, do którego będzie dostęp), osadnik powinien mieć właz blisko końca wylotowego. No ale jeżeli producent ma tylko formę z włazem pośrodku, to łatwiej mu wsadzić do środka jedną albo dwie ścianki niż zamawiać nową formę.

Jaki to ma efekt? Nie znam żadnych wyników badań porównawczych. Ale teoria projektowania osadnika mówi, że przy tych samych wymiarach komora podzielona ścianką ma gorszą efektywność jako osadnik niż przy jednej wspólnej komorze.

Trzeba jednak wziąć pod uwagę praktykę. Jak nie ma filtra, to nie trzeba go czyścić. To na pewno plus dla użytkownika. A poza tym liczy się, jak duże są te komory i dla jakiego przepływu, no i co dalej się dzieje z tymi ściekami. Jeżeli idą do jakiejś komory napowietrzania, to pół biedy. Ale jeżeli do drenażu rozsączającego albo na złoże biofiltracyjne, to bym na wszelki wypadek odradzał.

Kregi miały (bądz mają) być ze wzgledu na dość zmienny grunt na działce i jak utrafie na glińsko pod drenami to moze on nie odbierać zapełni sie i bede miał cofkę. Mam duże spadek na działce i mógłbym dać dreny nawet 20-30 cm pod powierzchnią przy jednoczesnym zachowaniu spadku. myslałem o tak płytkim posadowieniu ze wzgledu na grunt (im głebiej tym gorsza chłonność) ale co zimą. Woda w drenach moze zamarznąć? zbiornik mam 3 komorowy 4500 L z filtrem w 3 komorze. Myslałem o kregach tylko pod katem tego że 4-5m3 dziury w ziemi wydawało mi sie bardziej wiarygodne w odebraniu wody niz dreny.

Prosze o pomoc w tym temacie.