Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam dach 170m2, dwuspadowy z koszem.

Dekarz policzył 24000zł za:

zdjęcie eternitu, położenie blacho dachówki, wypustki w każdą stronę dachu, rynny, wymiana łat, opierzenie, membrana ogólnie dach na gotowo, towar i robota.

Czy 24000zł to dużo ?

https://forum.murator.pl/topic/190928-kosztorys-wykonania-dachu-z-blachodach%C3%B3wk%C4%85-drogo/

Tak moim zdaniem dużo.

Nie znam się ale liczyłem na 15-20 tysięcy.

Blacha którą pokryje dach to OPTIMA Arad, powłoka poliester matowy gruboziarnisty, firmy Pruszyński.

Mam jeszcze pytanie związane z ceną blachodachówki.

W cenniku blach Pruszyński ta blacha kosztuje 34,49 zł/m2 efektywny a w sklepie www.sklep.dachyzulawy.pl 25,90 zł/m2 efektywny.

Dlaczego jest taka różnica ? Czy to jakiś chwyt ?

Czasami sprzedawcy idą po kosztach zostawiając sobie 2~3%. Jest to chore ale dla Ciebie akurat ewidentny zysk. Natomiast wracając do robocizny to musisz szukać tańszego wykonawcy. Jak koszt zawiera wywóz i utylizację eternitu to cena jest OK. Do demontażu eternitu musi być firma z uprawnieniami. Pozdrawiam.

Demontaż i utylizacja eternitu już załatwiłem, jest na to dofinansowanie 100% z gminy. Ale nie idzie zgrać firmy która zajmuje się eternitem, a ja nie mogę zostać bez dachu.

We własnym zakresie zdemontuję eternit a a firma go tylko zabierze.

Więc dekarz który będzie krył dach, będzie tylko demontował eternit.

Dodam że opierzenie ma być z blachy i wypustki na kozłach.

Edytowane przez dawid1346