MeArek 12.06.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Witam wszystkich dzielnych ludzi Mam na imię Arek i wraz z moją piękną połową będziemy budować domek. Zacząłem pisać dziennik ale myślę ,że tutaj będę częściej zaglądał więc go skasowałem. Ponieważ będziemy budować sami więc się przenoszę do was jeśli można ? Więc jeszcze raz kilka słów o działce i projekcie: Posiadłość nasza położona jest w Zgniłym błocie niedaleko Aleksandrowa Łódzkiego i ma wymiary 30mx28m. Jest to projekt indywidualny narysowany przez mojego kolegę, który jest architektem (pierwsza oszczędność ). Rozkład pomieszczeń jest prawie taki sam jak w projekcie miniaturka (N) w lustrzanym odbiciu. Nasz będzie też trochę mniejszy w podstawie kwadratu 8x8m. Domek miał być z założenia letniskowy ale ostatecznie złożyliśmy papiery na całoroczny. Czy tam kiedyś zamieszkamy? Może? Zobaczymy. Na początku będzie wykorzystywany jako letniskowy a później może tam zamieszkamy . Tak jak w tytule jest to maleństwo i pewnie wielu z was nas skrytykuje, że za mały na zamieszkanie ale obecnie mieszkamy w domu z rodzicami i zajmujemy piętro więc znamy nasze potrzeby. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 12.06.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Posiadłość nasza położona jest w Zgniłym błocie Urokliwa nazwa, nie ma co... pewnie wielu z was nas skrytykuje, że za mały na zamieszkanie Kazdego kto skrytykuje mozesz smialo wyzwac od "tempych chujow" (to cytat! ). Nikt, po za Wami nie wie jaki dom dla Was jest najbardziej odpowiedni. Wasz dom ma spelnic Wasze wymagania, zaspokoic Wasze potrzeby i byc na miare Waszych mozliwosci. I nic nikomu do tego Cenie i szanuje tych ktorzy wlasnymi rekami oraz glowa buduja domy (co nie znaczy ze nie cenie i nie szanuje calej reszty!), stad bede kibicowal. W razie gdyby moja znikoma wiedza i mizerne doswiadczenie na cokolwiek mogly sie przydac sluze porada. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.06.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Witajcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 12.06.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Jest taka tradycja ze kazdy nowy stawia flaszke, prawda Aiki? Ja wprawdzie raczej nie powinienem pic,zeby mi drugie oko nie peklo, no ale skoro to tradycja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 13.06.2014 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Jest taka tradycja ze kazdy nowy stawia flaszke, prawda Aiki? ... tą flaszkę w imieniu wszytkich samorobów mogę osobiście odebrać bo... na te Błota mam 10 min rowerkiem:lol: powitać kolejnego samoroba somsiada! pozdro NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 13.06.2014 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Nazwa może mało urokliwa ale okolica owszem Wiedzę i doświadczenie to macie pany !!! Po co ta skromność ?? Na flaszkę zapraszam kto chętny bo tradycja w naszym pięknym kraju to rzecz święta! NETbet ja to już kiedyś zajrzałem do Ciebie przejazdem ( mieszkam na Nowym Złotnie) - Wielki Szacun Umiem już wstawiać zdjęcia : http://images62.fotosik.pl/1075/340448a2a4a4c777.jpg http://images65.fotosik.pl/1074/c5131acbb0ddff74.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 13.06.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Witaj Arku, miło widzieć, że w moim rodzinnym mieście tylu samorobów. Tak jak przedmówcy będę kibicował, a może odwiedzając Ziemię Obiecaną odwiedzę będzie okazja pogadać na budowie. Oj na Złotnie trochę litrów wypiłem PS. korzystaj z okazji jak netbet chce wpaść po flaszkę, ja już 3 razy go zapraszałem i nie skorzystał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.06.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Flaszka to podstawa tym bardziej żeś mój immiennik. Będzie czas (jakieś 5 lat) będziemy myśleć. Teraz to budowa i praca i praca i budowa. kolejność zależna od tego o której wstanę A póki co to pytaj. bedę umiał to pomogę ale z racji zamiłowania robienia czegoś z niczego nie zawsze musisz mnie słuchać. Pozdro z Pomorza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 15.06.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 PS. korzystaj z okazji jak netbet chce wpaść po flaszkę, ja już 3 razy go zapraszałem i nie skorzystał ... bo ja nie wiem gdzie jest Nekla.... ... a do łodzi mam za daleko... pozdro NETbet p.s. jakbym tak chciał wszędzie wpaść po flaszkę - monopolowy bym otworzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 15.06.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 ... bo ja nie wiem gdzie jest Nekla.... ... a do łodzi mam za daleko... pozdro NETbet p.s. jakbym tak chciał wszędzie wpaść po flaszkę - monopolowy bym otworzył Dobra dobra, z dowozem proponowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 15.06.2014 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) No dobra zostawmy te flaszki na później Dzisiaj skończyłem kopanie ław http://images65.fotosik.pl/1074/2ab040af3b7844f5med.jpg Chudziaka na spód chciałbym samemu robić( szykuje się dłuższy weekend i betoniarka czeka ) tylko piasek który mi przywieźli jest takiego jasnego koloru, prawie biały i miałki. 1. pytanie: Czy taki piasek się nadaje oczywiście z dodatkiem żwiru? Czy na zasypanie fundamentów i środka też się nadaje? Był u mnie kolega i powiedział ,że raczej na tynkowanie bardziej Jak mi przywieźli ten piach to był mokry chyba i nie zauważyłem koloru. Chudy podobno powinien być ze względu na różne dno wykopu: tu i tam twardo-glina a tam i tu piasek-miękko. 2.pytanie: Czy ten piasek z gliną wybrany z wykopów można użyć do zasypania ścian fundamentowych? Czy trzeba go wywieźć i zastąpić typowym piachem bez gliny? Edytowane 16 Czerwca 2014 przez MeArek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 16.06.2014 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Właśnie dowiedziałem się ,że chudziaka można prościej: wysypać na dno ław piasek i cement. Miesza się grabiami, skrapia wodą i ubija.Tylko ten biały piasek nie daje mi spokoju i przepis nie zawiera żwiru ale to przecież tylko podkład. Ech ilu fachowców tyle opinii...Tak byłoby szybciej i nie musiałbym ciągnąć betoniarki. Czy może dać sobie spokój z tym chudziakiem i zamiast 10cm chudego + 40cm b-20 od razu zalać zbrojenie 50cm b-20 zwiększając o 10 cm otulinę zbrojenia od dołu? p.s.Netbet z której betoniarni zamawiałeś beton? Edytowane 16 Czerwca 2014 przez MeArek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.06.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Ja dałem więcej B20 a na spód trochę piachu tak ze 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 16.06.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Ja olalem podbeton. Ale to ja to mam raczej taka wlasnie olewacka nature. PS. Pozwole sobie zauwazyc ze ugadalem goscia na flaszke to sie momentalnie stado chetnych znalazlo Co za kraj... co za ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 16.06.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 PS. Pozwole sobie zauwazyc ze ugadalem goscia na flaszke to sie momentalnie stado chetnych znalazlo Co za kraj... co za ludzie trzy ... dwa ...jeden... start! kto pierwszy ten ...."łyknie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.06.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Ja nie lecę. Na bezdechu po kilkuset km i tak nie łyknę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 26.06.2014 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Witam ponownie. Chudziaka mam już za sobą Przepraszam za jakość ale zdjęcia z tel. : http://images65.fotosik.pl/1117/f389e626b3a87042med.jpg i jeszcze jedno: http://images64.fotosik.pl/1116/b29dd7b1293169a6med.jpg Cały piątek w 3 osoby i wczoraj z sąsiadem dokończyliśmy w 2 godziny ten ciemny na pierwszym zdjęciu około 4 metrowy kawałek. Poszło 16 worków cementu no i betoniarka w końcu się przydała . Teraz pora się zbroić i tu mam pytanie: Ponieważ okolica naszej działki jest czasami nawiedzana przez okolicznych wandali (aczkolwiek rok upłynął bez zniszczeń) mam zamiar zamówić pręty do domu gdzie mieszkam. Czy jest sens skręcić belki w domu gdzie teraz mieszkam i zamówić znowu dłużycę, zawieźć gotowe belki i tylko połączyć na miejscu? Zastanawiam się czy skręcone zbrojenia 8-metrowe nie rozlecą się przy transporcie? A może zaryzykować i kazać zawieźć na budowę? Może nie zginie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 26.06.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Zawieź od razu na budowę, zmontuj ekipę i poskręcajcie zbrojenia tego samego dnia. W 2-3 osoby nie ma co robić całą dniówkę. Po nabraniu wprawy (30 minut) skręcałem z żoną 12 metrowe belki w niecałą godzinę. Tylko musisz mieć wcześniej strzemiona, haczyk do wiązania i szubienice (znaczy się stół zbrojarski). Za zaoszczędzone na transporcie pieniądze kup zapas paliwa budowlanego - jak to będzie w sobotę, to może być wysokooktanowe. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.07.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Napisz coś bo roboty i tak nie przerobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 11.07.2014 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Czasu brakuje. Zarobiony po pachy jestem. Powiązałem belki. Dokupiłem dzisiaj 1 drut "12" (brakło na komin). Rano jadę wiązać wszystko do kupy. Wstawię jutro jakieś fotki. Cały tydzień po południu w "hucie" to szło jak po grudzie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts