Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich dzielnych ludzi :welcome:

Mam na imię Arek i wraz z moją piękną połową będziemy budować domek.

Zacząłem pisać dziennik ale myślę ,że tutaj będę częściej zaglądał więc go skasowałem.

Ponieważ będziemy budować sami więc się przenoszę do was jeśli można :) ?

Więc jeszcze raz kilka słów o działce i projekcie:

Posiadłość nasza położona jest w Zgniłym błocie niedaleko Aleksandrowa Łódzkiego i ma wymiary 30mx28m.

Jest to projekt indywidualny narysowany przez mojego kolegę, który jest architektem (pierwsza oszczędność :D).

Rozkład pomieszczeń jest prawie taki sam jak w projekcie miniaturka (N) w lustrzanym odbiciu.

Nasz będzie też trochę mniejszy w podstawie kwadratu 8x8m.

Domek miał być z założenia letniskowy ale ostatecznie złożyliśmy papiery na całoroczny. Czy tam kiedyś zamieszkamy? Może? Zobaczymy.

Na początku będzie wykorzystywany jako letniskowy a później może tam zamieszkamy .

Tak jak w tytule jest to maleństwo i pewnie wielu z was nas skrytykuje, że za mały na zamieszkanie ale obecnie mieszkamy w domu z rodzicami i zajmujemy piętro więc znamy nasze potrzeby.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Posiadłość nasza położona jest w Zgniłym błocie

Urokliwa nazwa, nie ma co... :D

pewnie wielu z was nas skrytykuje, że za mały na zamieszkanie

Kazdego kto skrytykuje mozesz smialo wyzwac od "tempych chujow" (to cytat! :)). Nikt, po za Wami nie wie jaki dom dla Was jest najbardziej odpowiedni. Wasz dom ma spelnic Wasze wymagania, zaspokoic Wasze potrzeby i byc na miare Waszych mozliwosci. I nic nikomu do tego :)

Cenie i szanuje tych ktorzy wlasnymi rekami oraz glowa buduja domy (co nie znaczy ze nie cenie i nie szanuje calej reszty!), stad bede kibicowal.

W razie gdyby moja znikoma wiedza i mizerne doswiadczenie na cokolwiek mogly sie przydac sluze porada.

Powodzenia!

Nazwa może mało urokliwa ale okolica owszem :yes:

Wiedzę i doświadczenie to macie pany !!! Po co ta skromność ??

Na flaszkę zapraszam kto chętny bo tradycja w naszym pięknym kraju to rzecz święta!

NETbet ja to już kiedyś zajrzałem do Ciebie przejazdem ( mieszkam na Nowym Złotnie) - Wielki Szacun :D

Umiem już wstawiać zdjęcia :wiggle: :

http://images62.fotosik.pl/1075/340448a2a4a4c777.jpg

http://images65.fotosik.pl/1074/c5131acbb0ddff74.jpg

Witaj Arku,

miło widzieć, że w moim rodzinnym mieście tylu samorobów. Tak jak przedmówcy będę kibicował, a może odwiedzając Ziemię Obiecaną odwiedzę będzie okazja pogadać na budowie. Oj na Złotnie trochę litrów wypiłem :)

PS. korzystaj z okazji jak netbet chce wpaść po flaszkę, ja już 3 razy go zapraszałem i nie skorzystał :p

Flaszka to podstawa tym bardziej żeś mój immiennik.

Będzie czas (jakieś 5 lat) będziemy myśleć. Teraz to budowa i praca i praca i budowa. kolejność zależna od tego o której wstanę :)

A póki co to pytaj. bedę umiał to pomogę ale z racji zamiłowania robienia czegoś z niczego nie zawsze musisz mnie słuchać.

Pozdro z Pomorza.

PS. korzystaj z okazji jak netbet chce wpaść po flaszkę, ja już 3 razy go zapraszałem i nie skorzystał :p

... bo ja nie wiem gdzie jest Nekla....:D

... a do łodzi mam za daleko...:D

pozdro

NETbet

p.s.

jakbym tak chciał wszędzie wpaść po flaszkę - monopolowy bym otworzył :lol:

No dobra zostawmy te flaszki na później ;)

Dzisiaj skończyłem kopanie ław :yes::D

http://images65.fotosik.pl/1074/2ab040af3b7844f5med.jpg

Chudziaka na spód chciałbym samemu robić( szykuje się dłuższy weekend i betoniarka czeka ) tylko piasek który mi przywieźli jest takiego jasnego koloru, prawie biały i miałki.

1. pytanie:

Czy taki piasek się nadaje oczywiście z dodatkiem żwiru? Czy na zasypanie fundamentów i środka też się nadaje? Był u mnie kolega i powiedział ,że raczej na tynkowanie bardziej :(

Jak mi przywieźli ten piach to był mokry chyba i nie zauważyłem koloru.

Chudy podobno powinien być ze względu na różne dno wykopu: tu i tam twardo-glina a tam i tu piasek-miękko.

2.pytanie:

Czy ten piasek z gliną wybrany z wykopów można użyć do zasypania ścian fundamentowych? Czy trzeba go wywieźć i zastąpić typowym piachem bez gliny?

Edytowane przez MeArek

Właśnie dowiedziałem się ,że chudziaka można prościej: wysypać na dno ław piasek i cement. Miesza się grabiami, skrapia wodą i ubija.

Tylko ten biały piasek nie daje mi spokoju i przepis nie zawiera żwiru ale to przecież tylko podkład. Ech ilu fachowców tyle opinii...

Tak byłoby szybciej i nie musiałbym ciągnąć betoniarki. Czy może dać sobie spokój z tym chudziakiem i zamiast 10cm chudego

+ 40cm b-20 od razu zalać zbrojenie 50cm b-20 zwiększając o 10 cm otulinę zbrojenia od dołu?

p.s.Netbet z której betoniarni zamawiałeś beton?

Edytowane przez MeArek

• 2 weeks później...

Witam ponownie.

Chudziaka mam już za sobą :D

Przepraszam za jakość ale zdjęcia z tel. :

http://images65.fotosik.pl/1117/f389e626b3a87042med.jpg

i jeszcze jedno:

http://images64.fotosik.pl/1116/b29dd7b1293169a6med.jpg

Cały piątek w 3 osoby i wczoraj z sąsiadem dokończyliśmy w 2 godziny ten ciemny na pierwszym zdjęciu około 4 metrowy kawałek.

Poszło 16 worków cementu no i betoniarka w końcu się przydała :yes: .

Teraz pora się zbroić i tu mam pytanie:

Ponieważ okolica naszej działki jest czasami nawiedzana przez okolicznych wandali (aczkolwiek rok upłynął bez zniszczeń) mam zamiar zamówić pręty do domu gdzie mieszkam. Czy jest sens skręcić belki w domu gdzie teraz mieszkam i zamówić znowu dłużycę, zawieźć gotowe belki i tylko połączyć na miejscu? Zastanawiam się czy skręcone zbrojenia 8-metrowe nie rozlecą się przy transporcie? A może zaryzykować i kazać zawieźć na budowę? Może nie zginie?

Zawieź od razu na budowę, zmontuj ekipę i poskręcajcie zbrojenia tego samego dnia. W 2-3 osoby nie ma co robić całą dniówkę. Po nabraniu wprawy (30 minut) skręcałem z żoną 12 metrowe belki w niecałą godzinę. Tylko musisz mieć wcześniej strzemiona, haczyk do wiązania i szubienice (znaczy się stół zbrojarski).

Za zaoszczędzone na transporcie pieniądze kup zapas paliwa budowlanego - jak to będzie w sobotę, to może być wysokooktanowe.

Pozdro!

• 3 weeks później...