Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja i zabezpieczenie pod przepływowy ogrzewacz wody 21kW

Recommended Posts

Witam!

Kupiłem przepływowy ogrzewacz wody, dokładnie taki jak w linku poniżej:

UFESA 21kW

Ale teraz pojawiły się kolejne pytania które wprowadziły zamieszanie i nie wiem co jest grane, mianowicie:

Na działce mam przydział mocy 20kW, układ 3-fazowy, taryfa G11.

Elektryk który wykonał przyłączenie budynku gospodarczego (kablem 5x6mm2 ok. 40mb) do głównej skrzynki rozdzielczej która od ok.15lat znajduje się na działce, powiedział, że z jego jakiś obliczeń maksymalna moc jaką można podłączyć to 11kW, więc co się stało z brakującymi 9kW które wynikają z przydziału??

Według opisu z ogrzewacza wymagane zabezpieczenie to 32A, a instalacja do podłączenia ma być wykonana kablem 4mm2.

Jakie masz zabezpieczenie przedlicznikowe? Jak dasz na styk, to przy poborze ciepłej wody nie będziesz mógł nic więcej robić. Trochę bez sensu. Oczywiście możesz ograniczyć moc podgrzewacza (ten model chyba ma taką możliwość). Dowiedz się też, o możliwość dokupienia dodatkowej mocy (jeśli instalacja na to pozwala).

Gość grend
Witam!

Kupiłem przepływowy ogrzewacz wody, dokładnie taki jak w linku poniżej:

UFESA 21kW

Ale teraz pojawiły się kolejne pytania które wprowadziły zamieszanie i nie wiem co jest grane, mianowicie:

Na działce mam przydział mocy 20kW, układ 3-fazowy, taryfa G11.

Elektryk który wykonał przyłączenie budynku gospodarczego (kablem 5x6mm2 ok. 40mb) do głównej skrzynki rozdzielczej która od ok.15lat znajduje się na działce, powiedział, że z jego jakiś obliczeń maksymalna moc jaką można podłączyć to 11kW, więc co się stało z brakującymi 9kW które wynikają z przydziału??

Według opisu z ogrzewacza wymagane zabezpieczenie to 32A, a instalacja do podłączenia ma być wykonana kablem 4mm2.

Ten elektryk faktycznie obliczył MOC ???? Czy moze tylko opowiedział obiegowe opinie ??? Energetykka - przyłacze 11 KW stosuje się do domów bez ogrzewania na prąd - zaleca się kabel 6 mm2. Przyłacze 16 KW stosuje sie do domów z ogrzewaniem na prąd - zaleca się kabel 10 mm2. Nie zastanowił ciebie fakt ze PRODUCENT jak sam napisaleś zaleca kabel 4mm2 ??????

z ciekawosci, prad to nie moja dzialka ale zawsze milo dowiedziec sie czegos - wlaze w linki podane przez Elpapiotr

kalkulator podaje mi wartosc dla 20kW ponizej 40A (wspol 0,8 )

wg. kalkulatora z tej strony strata na 40m przy 6mm2 i obciazeniu 35A (takie zabezpieczenie ma podgrzewacz, uznaje za max) to deko ponad 1%, z tej www dla ogrzewaczy do 7% jest ok

wchodze w tabele obciazalnosci przewodow i dla 6mm2 ciagle obciazenie jest mozliwe 44A - tutaj tabele silnie zaleza od typu przewodu(izolacje? wytrz term?), ale te 44A to jedne z pierwszych linkow na google. wiec tez ok. to gdzie jest problem? nie jestem elektrykiem, wiec drodzy spece wyjasnijcie mi w paru slowach czy dobrze licze, albo gdzie robie bledy - tak na przyszlosc i dla innych na forum.

z ciekawosci, prad to nie moja dzialka ale zawsze milo dowiedziec sie czegos - wlaze w linki podane przez ...
To kup PN-IEC 60364-5-523:2001 (145,02 PLN) Tam są podane szczegółowe tabele.

Profesor Markiewicz w swoich książkach również podaje obciążalności przewodów/kabli itd.

Będzie miło.

@elapapiotr: widzisz tu jest problem, jestes jak polityk (w calym negatywnym tego slowa znaczeniu), rzucasz jakies tytuly norm/ksiazek, ale nie potrafisz sie odniesc do przykladu pochodzacego nb. z Twojego linka oraz danych pochodzacych tez z Twojej sugestii poszukac "obciążalność prądowa przewodów i kabli". Na prosbe o wyrazenie sie w paru slowach (dla laika) czy podane wyliczenia sa dobre, czy zle - nie potrafisz odpowiedziec.

dla mnie oznacza to ze jestes pseudo-specem przezartym teoria i zadufanym w sobie :) takim forumowym trolem "wiem lepiej, ale Wam nie powiem" :D

jesli jest inaczej, to niestety Twoje odpowiedzi temu zaprzeczaja

"milo" to by bylo, jakbys pomogl, albo chociaz potrafil sie ustosunkowac do swoich sugestii, a tak jest po prostu ... :)

btw:

http://www.zue.pwr.wroc.pl/download/proj_urzadzenia/Norma_60364_523.pdf

wspomniana norma na 2 stronie pdfa, dla 6mm2 i miedzi widze od 32A do 47A (zalezy od sposobu prowadzenia) wiec nadal ponawiam pytanie, co jest nie tak? tym razem do kogos kto moze odpowiedzie na moje pytanie :)

Witam!

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Finalnie zdecydowałem się nie ryzykować ewentualnych problemów z instalacją i tą całą obciążalnością prądową przewodów i oddałem w/w podgrzewacz i zamieniłem go na podgrzewacz o mniejszej mocy konsultując to ze sprzedawcą z działu hydraulicznego i elektrycznego powyższego sklepu:

AEG 13,5kW

Okazało się, że zabezpieczenia przedlicznikowe w zaplombowanej skrzynce wynoszą 25A, tak więc zabezpieczenie 32A z podgrzewacza wody 21kW było niemożliwe do zrealizowania.

Podgrzewacz 13,5kW wymaga zabezpieczenie 20A wiec mieszczę się w granicy.

Tak z czystej ciekawości zapytam się co by było gdybym wybrał jednak ten podgrzewacz 21kW.

Według linków które tu zostały podane:

Kalkulator mocy i prądu w układach trójfazowych:

dla mocy 21kW, maksymalny prąd wynosi 37.89A przy współczynniku mocy 0.8

Spadek napięcia, prąd przemienny trójfazowy

Spadek napięcia dla 6mm2, 40mb kabla, moc 21kW, współczynnik 0.8, wynosi 1,5%

(7% dla odbiorników siłowych i grzewczych)

następnie:

z tabeli nr. 5 normy (Norma_60364_523.pdf) podanej też w linku:

Długotrwałe prądowe obciążenie przewodów (obciążone 3-zyły), kabel w ziemi, prąd wynosi 39A.

Czyli wszystko by było dobre, pod warunkiem, żebym zwiększył zabezpieczenie przedlicznikowe, powyżej wymaganych 32A??

Jak instalacja na to pozwala, skoro ma zasilanie kablem o przekroju 6 mm2 o długości 40 mb ? !

Bez przesady - nie pozwala !

Dlaczego nie pozwala? w tabelach nie ma podanych żadnych informacji odnoście długości kabli, tylko podany max. obciążenie w A.

Edytowane przez Iskierniczek

Od długości zależy spadek napięcia. A rzeczywista moc urządzenia spada szybciej, niż napięcie. Bez sensu kupować coś o mocy 20 kW, płacić za 20W prądu (razy czas dla formalistów), a korzystać z 15, pozostałymi 5 podgrzewając grunt wokół kabla. Działać by oczywiście działało.

No i jeszcze jedno, nie podejrzewamy by ktokolwiek korzystając z ciepłej wody wyłączał wszystkie inne odbiorniki prądu (np. pompę hydroforu), a jak będzie na styk, to należałoby tak robić.

Edit:

Podgrzewacz ma wyższy współczynnik niż 0.8, to w zasadzie sama rezystencja, elektronika w tym jest zaniedbywalnie mała.

Edytowane przez m.k.k