deus11 13.06.2014 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Witam Mam problem z wentylacją w remontowanej przeze mnie kawalerce a właściwie z jej brakiem. Domek parterowy z poddaszem. Na dole kuchnio salon w którym będzie kominek z otwartą komorą spalania jako ogrzewanie, łazienka i przedpokój a u góry sypialnie. Do kominka będzie poprowadzony nawiew powietrza. I teraz moje pytanie, czy wystarczy wybicie kratki wentylacyjnej z kuchni do łazienki a w łazience pion wentylacyjny wychodzący w ścianie szczytowej nad pomieszczeniem u góry? Czy sypialnia na poddaszu też wymaga wentylacji czy może wystarczy nawiew w oknie? I drugie pytanie przestrzeń nad sypialnią czyli tak zwany strych nie ma żadnej wentylacji powietrza jest tam strasznie gorąco czy założenie kratki wentylcyjnej w murze szczytowym to dobry pomysł? Dach mam już zrobiony dlatego nie chce robic wywiewów w dachu. Proszę o rade. Pozdrawiam deus11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deus11 13.06.2014 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Zapomniałem dodać pokój na dole ma 16m2 łazienk 2m2.Czy to okapu musze prowadzić osobny przewód wentylacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 15.06.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Wybicie kratki wentylacyjnej z kuchni do łazienki nie jest dobrym pomysłem. Dobrze, żebyś porozmawiał z kominiarzem, który by sprawdził na żywo co i jak można zrobić, żeby był sens i żebyś się nie zaczadził tym kominkiem, bo przez internet to żadne porady. Możesz mu zapodać kilka wariantów, np. wariant 1: Twój (którym moim zdaniem nie jest najlepszy), wariant 2: propozycję kratki w kuchnio-pokoju bo tam jest kominek, a łazienkę połączoną z kuchnio-pokojem otwartym okienkiem np. 30x50 i zostawieniem przy drzwiach łazienki odpowiednio dużych przestrzeni do wymiany powietrza. Lepsze by były 2 niezależne kanały jeden w kuchni, drugi w łazience (wariant 3), ale nie wiem, czy tak się da zrobić. W sypialniach oprócz nawiewników powinno być jakieś miejsce, którym powietrze będzie wychodziło, bo sam nawiewnik nic nie da, więc u góry też gdzieś musi być kratka wentylacyjna. Ze strychu chyba nie korzystasz, więc nie ma się co nim przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.06.2014 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Może coś takiego?:http://www.kupklimatyzator.pl/?p=produkt&produkt=319_#zamknij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.06.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 [ATTACH=CONFIG]265147[/ATTACH]Witam Mam problem z wentylacją w remontowanej przeze mnie kawalerce a właściwie z jej brakiem. Domek parterowy z poddaszem. Na dole kuchnio salon w którym będzie kominek z otwartą komorą spalania jako ogrzewanie, łazienka i przedpokój a u góry sypialnie. Do kominka będzie poprowadzony nawiew powietrza. I teraz moje pytanie, czy wystarczy wybicie kratki wentylacyjnej z kuchni do łazienki a w łazience pion wentylacyjny wychodzący w ścianie szczytowej nad pomieszczeniem u góry? Czy sypialnia na poddaszu też wymaga wentylacji czy może wystarczy nawiew w oknie? I drugie pytanie przestrzeń nad sypialnią czyli tak zwany strych nie ma żadnej wentylacji powietrza jest tam strasznie gorąco czy założenie kratki wentylcyjnej w murze szczytowym to dobry pomysł? Dach mam już zrobiony dlatego nie chce robic wywiewów w dachu. Proszę o rade. Pozdrawiam deus11 - 1- Mechaniczny nawiew powietrza do pokojów ( wentylacja plus) - gdy ogrzewanie jest wcale lub mało zautomatyzowane - 2- wentylacja wywiewno nawiewna z odzyskiem ciepła - gdy ogrzewanie ma precyzyjną automatykę Kanały wywiewne nie załatwią wentylacji tam gdzie jej najbardziej potrzeba - w sypialniach - i można być pewnym szkodliwej dla zdrowia cofki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts