tomaszzakopane 13.06.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Witam Ze względu na brak miejsca na dachu kolektory musiały zostać zamontowane w ten sposób Pytanie do "tęgich głów" która wersja polączenia będzie wydajniejsza - lepsza wersja 1 czy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 13.06.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 II zdecydowanie lepsza. Zimny glikol od spodu się ogrzewa i grawitacyjnie cieplejszy idzie ku górze.W pierwszym przypadku gorący glikol z 2 kolektorów podasz na dół 3 i on już nie będzie pracował tak efektywnie.W drugim przypadku zasymulujesz klasyczne podłączenie kolektorów.Ja na twoim miejscu podłączyłbym wersję 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 14.06.2014 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Też mi się tak wydaje ale w takim razie powiedz mi jeszcze dlaczego producent twierdzi że nie ma różnicy i w wydajności i mogę podpiąć tak i tak A ja podpoiłem pierwszym sposobem według porad eksperta z firmy hewalex z tej strony http://instalreporter.pl/ogolna/niestandardowe-uklady-polaczen-kolektorow-slonecznych/ i szczerze myślałem ze 3 panele będą bardziej wydajne tzn. w bezchmurny upalny dzień ogrzewają 300l w max do 72 st. i zbiornik był w polowie ciepły z poprzedniego dnia Czy przepięcie paneli na schemat drugi da widoczny przyrost ich wydajności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.06.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 dlaczego producent twierdzi że nie ma różnicy i w wydajności i mogę podpiąć tak i tak Bo w wydajności nie ma specjalnej różnicy. Jak masz podpięte pierwszym sposobem, to nie ma co zmieniać. Glikol nie płynie do góry grawitacyjnie, tylko przepływ wymusza obiegówka. Solary można łączyć szeregowo i równolegle, a w większych systemach łączy się kilka szeregowo, a później takich kilka zestawów równolegle. Różnica jest w oporach przepływu, połączone szeregowo mają większe opory, ale u Ciebie nie ma to znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 14.06.2014 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 To dlaczego wszyscy twierdza ze ten trzeci jest mało wydajny bo woda ciepła podgrzana przez te dwa dolne tylko przez niego przepływa i jest tylko nieznacznie dogrzewana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.06.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Trzeba zastanowić się jak działa cały układ, a nie pojedynczy panel. Przez te 2 dolne glikol przepływa szybciej niż gdyby przepływał przez 3 równolegle, więc się w nich mniej nagrzewa niż w 3. I z taką mniejszą temperaturą wpływa do 3-ciego, w którym się dogrzewa do temperatury takiej samej lub bardzo zbliżonej do tej, jaką by miała przy 3 równoległych. Straty są większe w tym 3-cim niż w jednym z 3 podłączonych równolegle, ale w 2 dolnych są mniejsze niż w 2 z 3 podłączonych równolegle i w sumie różnica jeśli jest, to bardzo mała. Jeśli masz wątpliwości, to zrób eksperyment i podłącz pierwszym sposobem i zmierz jakie są różnice, tylko użyj termometrów z sondami przyczepionymi zaraz przy kolektorach tzn. na we i wy z nich. Sondy bardzo dobrze zaizoluj i ustaw taki sam przepływ w obu rodzajach instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 14.06.2014 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 wreszcie jakaś konkretna odpowiedz aco ty na to Górny panel podgrzeje glikol tylko w dużo mniejszym stopniu niż jak by był zamontowany normalnie z prostego powodu wyższa temperatura glikolu na wejściu i szybszy przepływ przez kolektor W czwartek będę przepinał zobaczymy kto ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 15.06.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Zobaczymy, też jestem ciekaw. Tylko zrób takie same przepływy, żeby pomiary były wiarygodne. Jak podłączysz wszystko równolegle, to będziesz miał większy przepływ, bo będą mniejsze opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 15.06.2014 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Przepływ mam ustawiony na 3.3 l/m i taki sam ustawie po przepięciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.06.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Czekam z niecierpliwością na wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 16.06.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 mnie się wydaje, że wersja 1 jest poprawna... nie rozumiem za bardzo tego połączenia w 2 wariancie z rurą "zimną" łączące dolne króćce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 16.06.2014 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 mnie się wydaje, że wersja 1 jest poprawna... nie rozumiem za bardzo tego połączenia w 2 wariancie z rurą "zimną" łączące dolne króćce... No jak to nie rozumiesz dolny zimny krócieć dolnego panelu łączy się z dolnym zimnym krućcem górnego panelu a ciepły z dolnego do ciepłego z górnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts