Dominik01 16.06.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Kolego a jak wyobrażasz sobie sprawdzenie parametrów uziomu bez wykonania pomiaru? Jeżeli są ochronniki to musi być max 10 omów. Ale dla ochrony przeciwporażeniowej nie ma to znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 16.06.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Ja bednarkę przyspawałem do zbrojenia [......] . Bo to rozwiązanie tańsze. Można w sumie dospawać 5 krótkich bednarek do spawanego zbrojenia. Kiedyś można będzie zrobić tanio odgromówkę bez jakiegoś chorego otoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 17.06.2014 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Jeżeli są ochronniki to musi być max 10 omów. Skąd i na jakiej podstawie taka wiedza. A jeśli będzie 12omów to już jest źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 17.06.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Z tego co wiem to producenci ochronników zalecają aby rezystancja uziemienia nie była większa niż 10 omów. Choć się z takim zapisem nie spotkałem. A jest inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 18.06.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Więc proszę nie pisać, że coś być musi skoro nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 18.06.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Dominik ja nie podważam sensu wykonywania pomiarów, ale jeżeli ktoś mówi że bez względu na to czy wychodzi 18 czy 4,5 to jest dobrze to ja się pytam to po co je wykonywać? Bez sensu jest ta dyskusja jedni mówią że trzeba tak bo takie są normy drudzy mówią że żadnych norm nie ma i nie trzeba tak robić. Jako osoba która się totalnie na tym nie zna, nasuwa mi się jedno. Ci którzy mówią o normach i mówią że trzeba ich przestrzegać, mają jakieś pojęcie o tym i nie działają na szkodę inwestora. Natomiast Ci drudzy to po prostu zwykli partacze, którzy robią byle zrobić w dupie z normami i tak będzie dobrze, ale to nie oni mają później problem tylko inwestor. Jeżeli jest inaczej to sory.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 18.06.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Kolego problemem jest demagogia.Gdy demagog usłyszy iż stosowanie norm jest dobrowolne to od razu tłumaczy innym, że norm stosować nie trzeba i w dobrym tonie jest ich lekceważenie.Jest to wierutna bzdura, gdyż są one doskonałym zbiorem uznanych zasad technicznych i nikt lepszych rozwiązań od tych w normach przedstawionych nie wymyśli. Więc należy stosować się do zapisów w nich zawartych mimo tego, że ich stosowanie nie jest obowiązkowe. Podobnie ma się sprawa z uziomami.Również i tu gdy demagog usłyszy, że ich rezystancja nie ma znaczenia dla ochrony przeciwporażeniowej od razu pyta po co je (uziomy) wykonywać i po co je mierzyć?Tymczasem pomiar jest po to by sprawdzić ich połączenie z ziemią a sam uziom jest istotnym elementem ochrony przeciwporażeniowej mimo że jego rezystancja nie jest najważniejsza. A tych partaczy zawsze wybiera inwestor dla którego (najczęściej) podstawowym kryterium wyboru jest cena. A tanie mięso psy jedzą. Edytowane 18 Czerwca 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
replo 20.06.2014 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Witam, Dziekuje za tak duze zainteresowanie Publikacje doktora Musiala przeczytalem i wyjasnilo mi sie kilka spraw. Pozostaje jeszcze jedna kwestia. Wyprowadzenie bednarki ponad poziom gruntu oraz umiejscowienie puszki (do polaczenia bednarki z drutem). Puszka musi sie znajdowac pod ziemia czy nad ziemia? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 20.06.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 W zasadzie bednarkę należy wyprowadzić w budynku w miejscu gdzie usytuowana będzie GSW.I dopiero GSW łączymy z szyną PE w rozdzielni. Oczywiście z GSW wyprowadzamy połączenia wyrównawcze główne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
replo 23.06.2014 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 kkas12 - dzieki za odpowiedz. Powiedzcie mi jeszcze dlaczego tej bednarki nie moge polaczyc bezposrednio z szyna PE z rozdzielni i z niej zrobic GSW? Drugie pytanie to co ile metrow nalezy laczyc bednarke ze zbrojeniem funadamentu (wewnatrz lawy)? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 23.06.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Bednarki nie musisz w zasadzie łączyć ze zbrojeniem, ale nie oznacza to by połączenia takiego nie wykonać. Należy pamiętać, że łączenie prętów zbrojeniowych za pomocą drutu wiązałkowego może być wystarczające dla ochrony od gromowej ale nie dla ekwipotencjalizacji i ochrony przeciwporażeniowej. GSW jak nazwa wskazuje jest elementem gdzie biorą początek połączenia wyrównawcze główne.A w przypadku jej braku musisz je wprowadzić do rozdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
replo 23.06.2014 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Dzieki jeszcze raz kkas12. Czyli rozumiem ze jak wykonam polaczenie bednarki z pretem zbrojeniowym raz na 10 mb (po jednym laczeniu na pret zbrojeniowy) to bedzie ok? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 23.06.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Będzie ok, jeśli połączenie będzie spawane lub skręcane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 A dlaczego nie ? Ja się pytam, jaka wartość rezystancji uziemienia ma znaczenie dla ochrony przeciwporażeniowej ? Te Twoj spece, a szczególnie ten z ENEA wiedzą chociaż ? Masz instalację piorunochronną ? Masz ochronniki przepięciowe ? Nie wiem o czym teraz piszesz ale problem też dotyczy piorunochronu. Nie ma żadnych max rezystancji dla uziemienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 kkas12 - dzieki za odpowiedz. Powiedzcie mi jeszcze dlaczego tej bednarki nie moge polaczyc bezposrednio z szyna PE z rozdzielni i z niej zrobic GSW? Drugie pytanie to co ile metrow nalezy laczyc bednarke ze zbrojeniem funadamentu (wewnatrz lawy)? Pozdrawiam Andrzej zdajesz sobie sprawę że sa dwa odrębne tematy ochrona odgromowa i GSW żebyś przypadkiem nie wprowadził wyładowania atmosferycznego do wnetrza domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Zgadza się - Ty byś nie łączył. Wcale się nie dziwię, skoro wiedzy zero. Ale podpowiem - poczytaj PN-HD 60364-5-54 : 2010 i zapoznaj się z załącznikiem B. Może (w co baaardzo wątpię) czegoś się nauczysz. Wyprowadzasz bednarkę z fundamentów do tego podłączasz GSW i 20 cm dalej odgrom ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 29.06.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Przecież na tym polega wyrównywanie potencjałów w budynku. Na łączeniu wszystkich instalacji. Także odgromowej z GSW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Przecież na tym polega wyrównywanie potencjałów w budynku. Na łączeniu wszystkich instalacji. Także odgromowej z GSW. ... a co się dzieje kiedy walnie 60tysiecy volt nic nie wejdzie do domu ??? Widocznie ja mam złe nawyki i nie pozwalam sobie na cos takiego. Robię do bednarki GSW i do drugiej oddalonej bednarki odgrom. Jeżeli nie ma przygotowanej bednarki do GSW to pilon - także robię coś innego w ramach uziemienia ale tutaj sie nie znam producenci się nie znaja pracownicy ENEA sie nie znaja.... Widocznie też mam zły nawyk gdzie przy otoku robię "izolacje" do metalowych rur i kabli. Też nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale ktoś proponował złacze badaniowe wewnątrz domu od odgromu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.06.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Zajrzyj, panie grend do rys. B.54.1 w załączniku B polskiej normy PN-HD 60364-5-54:2010 to się wszystkiego dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Zajrzyj, panie grend do rys. B.54.1 w załączniku B polskiej normy PN-HD 60364-5-54:2010 to się wszystkiego dowiesz. Już TOBIE raz pisałem to jest forum gdzie jest wymiana doswiadczeń i jezeli masz coś do powiedzenia to napisz - wbrew pozorom to nie jest takie trudne. Witam, Dziekuje za tak duze zainteresowanie Publikacje doktora Musiala przeczytalem i wyjasnilo mi sie kilka spraw. Pozostaje jeszcze jedna kwestia. Wyprowadzenie bednarki ponad poziom gruntu oraz umiejscowienie puszki (do polaczenia bednarki z drutem). Puszka musi sie znajdowac pod ziemia czy nad ziemia? Pozdrawiam Andrzej kkas12 W zasadzie bednarkę należy wyprowadzić w budynku w miejscu gdzie usytuowana będzie GSW. I dopiero GSW łączymy z szyną PE w rozdzielni. Oczywiście z GSW wyprowadzamy połączenia wyrównawcze główne. Czy mi sie TYLKO wydaje że kkas proponuje złącze badaniowe wewnątrz budynku ??? Bo mozna tak to zrozumiec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts