elpapiotr 29.06.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Jak zrozumiesz, co to jest GSW, to już połowa sukcesu.Mam duże wątpliwości, ale może jednak .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 29.06.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) zdajesz sobie sprawę że sa dwa odrębne tematy ochrona odgromowa i GSW żebyś przypadkiem nie wprowadził wyładowania atmosferycznego do wnetrza domu Zdajesz sobie sprawę, że zabierasz głos w tematach o których pojęcia nie masz??? Zdajesz sobie sprawę, że jesteś kompletnym laikiem i robisz tylko wodę z mózgu innym osobom? Zdajesz sobie sprawę, że całe zagadnienie w którym usiłujesz brylować jest zawarte w normie wskazanej przez Pawła? I czy zdajesz sobie sprawę, że piszesz z błędami jak (nie przymierzając) gimnazjalista przepychany na siłę z klasy do klasy bo szkoła chce się go za wszelką cenę pozbyć? Wstyd by tak ordynarna pisownia była na tym forum tolerowana! Autorowi wątku proponuję zapoznanie się z http://www.edwardmusial.info/uz_fund_i_pol_wyr.html P.S. Na naszych oczach rodzi się nowe nazewnictwo tego co już dawno zostało nazwane. Złącze badaniowe. Boże, widzisz i nie grzmisz!!! Edytowane 29 Czerwca 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Zdajesz sobie sprawę, że zabierasz głos w tematach o których pojęcia nie masz??? Zdajesz sobie sprawę, że jesteś kompletnym laikiem i robisz tylko wodę z mózgu innym osobom? Zdajesz sobie sprawę, że całe zagadnienie w którym usiłujesz brylować jest zawarte w normie wskazanej przez Pawła? I czy zdajesz sobie sprawę, że piszesz z błędami jak (nie przymierzając) gimnazjalista przepychany na siłę z klasy do klasy bo szkoła chce się go za wszelką cenę pozbyć? Wstyd by tak ordynarna pisownia była na tym forum tolerowana! Autorowi wątku proponuję zapoznanie się z http://www.edwardmusial.info/uz_fund_i_pol_wyr.html Proste pytanie czy można mieć złącze badaniowe w środku domu od ogromu 2 pytanie - uziemienie odgromu nie musi mieć odpowiedniej rezystancji ? Jakbyś przeczytał moje posty to napisałem JA bym nie łaczył - a nie normy tego ZABRANIAJĄ - bo mam jakis "dystans do tego żeby przypadkiem coś nie weszło do środka domu. Może się mylę może takie niebezpieczeństwo nie istnieje... ordynalna pisownia ????? - przepraszam do kogo to kierujesz kończę bo znowu widzę jakaś cenzurę - szczególnie odpowiedź na wasze wręcz abstrakcyjne niezyciowe zasady wyceny instalacji elektrycznej Edytowane 29 Czerwca 2014 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.06.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Do środka Twojego domu to weszła głupota, razem ze złączem badaniowym, nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 29.06.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Uwagę o pisowni kieruję do Ciebie.To co Ty byś robił nie ma żadnego znaczenia.Jesteś bowiem nieuleczalnym laikiem z ciągotami "pedagogicznymi'.Innymi słowy usiłuje Marcin, Marcina uczyć. Może warto byś się udał do punktu badaniowego celem przebadania na .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Czy ty kkas potrafisz czytać - na pytanie jednego forumowicza gdzie ma połaczyć drut z bednarką od odgromu czy w ziemi czy na murze - napisałeś mu ze może wprowadzić bednarkę do srodka domu. Przez twoją "ordynarną pisownie" mozna pomysleć że żłącze badaniowe można zrobić wewnatrz domu dlatego mu napisałem zeby oddzielił odgrom od GSW. Dwa proste pytanie 1 Czy można mieć złacze badaniowe w środku domu ?2 Czy uziemienie odgromu musi mieć odpowiednia rezystancje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 29.06.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 1. Złącze kontrolne kolego, kontrolne. Tak.2.Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Uwagę o pisowni kieruję do Ciebie. To co Ty byś robił nie ma żadnego znaczenia. Jesteś bowiem nieuleczalnym laikiem z ciągotami "pedagogicznymi'. Innymi słowy usiłuje Marcin, Marcina uczyć. Może warto byś się udał do punktu badaniowego celem przebadania na .... Ochłoń troche człowieku. Dlaczego normy na odgrom tak często się zmieniają ??? Pewnie dlatego ze tworzy sie na podstawie wynikłych zdarzeń i nie można tego precyzyjnie zbadać w warunkach laboratoryjnych PS Kto kogo poucza ??? JA chcę tylko usłyszeć odpowiedź na 2 proste pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 29.06.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Ja czytać potrafię.Pozostaje jednak pytanie czy Ty wiesz o czym piszesz??? Nie wiem co to jest złącze badaniowe.Wstyd, żeby taki "ekspert" jak Ty pytał o rezystancję uziemienia instalacji odgromowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 1. Złącze kontrolne kolego, kontrolne. Tak. 2.Tak 2. to jest oczywiste tylko jakoś znowu wyczytałem ze nie trzeba..... 1. ... to jest nowość w normie z 2010 roku? i to jest bezpieczne ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 29.06.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 1. A czemu ma być niebezpieczne?2.Gdzie jest napisane że nie trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Jeżeli złacze badaniowe (kontrolne) może byc w srodku domu to dlaczego trzeba np otok robić 1 metr od muru, musi byc oddalone od wyjścia z klatki schodowej musi byc izolowany od rur jeszcze leżących w ziemi, drut w rurze grubosciennej...... Poproszę o link do normy bo teraz muszę to przeczytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 1. A czemu ma być niebezpieczne? 2.Gdzie jest napisane że nie trzeba? 1 60tysiecy Volt w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Jeszcze jedno pytanie - mając taką instalację odgromową jest jakis bazpiecznik na żółto zielonym ? Co sie dzieje kiedy jest burza drut zwodu wchodzi do domu jest przymocowany do listwy wyrównujacej (albo obok) W tym samym czasie lokator kosił trawe kosiarka która jest podłaczona do uszkodzonego kabla - żółto zielony przetarty i leży teraz w wodzie. Jest uderzenie pioruna 60 tysiecy VOLT i wszystko OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 29.06.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Masz połączenia wyrównawcze? Po to są by nie było różnicy napięć. Nie zwody łączy się z GSW. Zwody łączy się z uziomem. GSW też łączy się z uziomem. Burza, ulewa a gość popyla z kosiarką. Edytowane 29 Czerwca 2014 przez Dominik01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Masz połączenia wyrównawcze? Po to są by nie było różnicy napięć. Burza, ulewa a gość popyla z kosiarką. Kosił i zacząło lać i uciekł do domu Nie mów że to jest bezpieczne a jak stanie koło złacza i chwyci się stalowej rury ?? cały czas będzie bezpieczny ???? Przypadków mozna mnozyć jakie opieram się o normy gdzie był dozwolony drut fi 8 i nie było takich "ciekawostek" - złacze na murze albo w ziemi i koniec - i dla mnie to jest jednoznaczne i kiedykolwiek bedę cos takiego robił to jakoś nie wstawię złacza do środka .... Po drugie poproszę link ze mozna coś takiego zrobić Elpapiotr ?> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 29.06.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Jak gość pójdzie drogą to też go może strzelić... Po to wykonuje się zabezpieczenia, połączenia wyrównawcze itd żeby zapewnić bezpieczeństwo użytkownikowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Następny przykład Drut do złacza badaniowego w srodku po 10latach w wyniku spawania przez amatora bednarka wychodzaca z budynku zostaje przerwana - 60tysiecy VOLT masz w domu i moze przyjechać karawan. itd itd Proszę o link moze kkas mi "pomoze" Reasumujac moge być głupkiem moge być przepychanym z kkas - y do kkas-y ale JA czegos takiego nie zrobie u siebie ani u kogokolwiek innego - dotyczy to tez połaczenia na tej samej bednarce obok siebie uziemienia od listwy wyrownawczej i od pierunochronu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.06.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Jak gość pójdzie drogą to też go może strzelić... Po to wykonuje się zabezpieczenia, połączenia wyrównawcze itd żeby zapewnić bezpieczeństwo użytkownikowi. zgadza się ale jest jeden podstawowa zasada nie dajesz mozliwości aby 60 tysiecy VOLT wchodziło przechodziło przez twój dom. Granicą jest ściana i na niej robisz "siatke" cos na zasadzie faradaja Po drugie juz raz pisałem to nie jest zjawisko które mozna przywołać w badaniach laboratoryjnych i trzeba do pewnych spraw podchodzić z dystansem Edytowane 29 Czerwca 2014 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 29.06.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Grend wypisujesz jakieś dziwne rzeczy. Musisz sobie uświadomić, iż piorun nie zawsze uderza w instalację odgromową, równie dobrze może to być wyładowanie kilka, kilkadziesiąt metrów od budynku, gdzie niebezpieczny potencjał i tak zostanie wprowadzony do wewnątrz - żadnej bezpiecznej klatki tu nie stworzysz. Te separowanie uziomu GSW od uziomu odgromówki, to prawdziwa nowinka dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts