Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele czy deska podłogowa

kasiabuilder

Recommended Posts

Mam typowe pytania, osoby która przymierza się do remontu. Co byście polecili: dobre panele podłogowe (powiedzmy ok. 100zł/m2) czy drewnianą podłogę?? Spotkałam się z opinią, że dobre panele są bardziej trwałe od drewnianych podłóg i upadł mój światopogląd :) Planuję położyć tego typu podłogę praktycznie w całym mieszkaniu (3 pokoje, hol).

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam typowe pytania, osoby która przymierza się do remontu. Co byście polecili: dobre panele podłogowe (powiedzmy ok. 100zł/m2) czy drewnianą podłogę?? Spotkałam się z opinią, że dobre panele są bardziej trwałe od drewnianych podłóg i upadł mój światopogląd :) Planuję położyć tego typu podłogę praktycznie w całym mieszkaniu (3 pokoje, hol).

Co do trwałości to Ciebie okłamano! Parkiety leżą po 200 lat a czasami i dłużej. Panele nie zdzierżą nawet te najdroższe 30 lat. O tym, że parkiety są bardzo stare, widać w odwiedzanych pałacach muzeach. Panele musza poczekać, aby mówic o nich, że są trwalsze od drewna na podłodze!

Dobre panele wolalbym niz najtansza deske barlinecka i to wszystko bo stosunek ceny do jakosci jest spory//

Natomiast nigdy NAJLEPSZY panel nie bedzie lepszy od nawet najtanszej klepki litej DREWNIANEJ ( np parkiet przemysłowy albo standard dab jesion najnizszej klasy )

Podłoge drewniana bedziesz uzytkowal ty , twoje dzieci a twoje wnuki beda ja jeszcze odnawiac.

dobry panel z najwyzszej połki z v fuga na 4 boki ( imitujacy duża szeroką deske ) Jeden panel wyglada jak jedna deska .

Panel kupisz i sam polozysz ew. poloza w cenie zakupu . Deska barlinecka nie jest warta swojej ceny , i jak bedziesz chcial polozyc na klej to musisz go doliczyc a tani nie jest. Polozyc tez polozysz sam ale jednak lepiej polecic fachowcowi ..

w przedziale 100-150 zł mozna kupic i wykonczyc cos takiego.. ( parkiet, ułozenie z klejem , szlifowanie , lakier lub olej), czasem warto dolozyc jak metrow jest mało

http://images62.fotosik.pl/1078/b7a908fb97f603c5m.jpg

http://images62.fotosik.pl/1078/4ebaa77c74530c49m.jpg

http://images64.fotosik.pl/1077/564a22543938cb36m.jpg

http://images64.fotosik.pl/1077/2e19c97ae9c36c01m.jpg

Edytowane przez monkey222

Dlatego ze za dobra deske barlinecka trzeba wylozyc troche pieniedzy .a jesli jeszcze dojdzie do tego klej + usługa to robi sie spora suma . Deske barlinecka przy dobrych wiatrach uda sie raz odnowic , i to wszystko. Poźniej trzeba zrywac, naprawiac podłoże i znow koszty.. wiec lepiej odrazu kupic najlepsze panele albo w tej cenie co dobra deska barlninecka polozyc najnizszej klasy najtanszy parkiet lity drewniany ktory mozna odnawiac 7-10 razy :

Nie znam sie zbytnio na panelach ale mysle ze do 100 zł to kupisz panele pozłacane:)

a tak na poważnie to za około 50-60 zł już kupisz bardzo bardzo ładne panele. do tego folia, podkład, listwy ,narozniki i bedzie elegancko.. Znajomy kupił panele imitujace deske w kolorze orzech ,Ac5 lub 6 lub cos takiego :) ( jeden panel to jedna deska ) V fuga na 4 strony + struktura wypukła ( nie gładkie) i wygladaja bardzo ładnie , zapłacił 56 zł za m2

Wszystko zależy od tego w jaki sposób będziesz konserwował podłogę i o nią dbał. Jeśli będziesz regularni olejował lub zdecydujesz się na polakierowanie podłogi będzie Ci służyć długieee lata. A jeśli chodzi o konserwację to polecam produkty Bony bo dają naprawdę dobry efekt współmierny do ceny ;)

Monkey - autor pyta :

Dla mnie deska Barlinecka to nie drewniana podłoga :)

Jestem tego samego zdania. To tylko taki troche lepszy panel i sporo drozszy :D

Ahaa :) i wszystko jasne :D Miałam przekonanie, że deska barlinecka to "drewniana podłoga"...

Bardzo podobają mi się białe listwy przypodłogowe (takie wysokie ok 8cm), zastanawiam się, czy "kładzie" się je z panelami?? Czy są jakieś techniczne przeciwskazania? Z góry przepraszam, jeśli to pytanie jest banalne, ale w budowlance chyba nic nie jest oczywiste :lol2:

Ahaa :) i wszystko jasne :D Miałam przekonanie, że deska barlinecka to "drewniana podłoga"...

Bardzo podobają mi się białe listwy przypodłogowe (takie wysokie ok 8cm), zastanawiam się, czy "kładzie" się je z panelami?? Czy są jakieś techniczne przeciwskazania? Z góry przepraszam, jeśli to pytanie jest banalne, ale w budowlance chyba nic nie jest oczywiste :lol2:

np takie :p http://images64.fotosik.pl/1088/4dcec8ee6ff55220m.jpg

Można kłaść ale takie listwy sa dość drogie to po pierwsze a po drugie panele to podlogi pływajace i nigdy nie dopiesci sie tak takiej listwy jak przy parkiecie. Przy parkietach na koniec idzie kosmetyka kitami a na panelach to nie przejdzie więc można powiedzieć ze nie warto kłaść bo nie bedzie takiego efektu