Greg_81 13.06.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Witam i prosze o podpowiedzi zwiazane z materialem na sciany dzialowe na poddaszu użytkowym, w projekcie przewidziane jest plyta GK jednak nie dokonca jestem przekonany do tego typu scian i dlatego prosze o wskazowki kiedy lepiej wykonac sciane murowana a kiedy z plyty, dodam ze strop bedzie typu teriva ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 15.06.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Ja w projekcie też mam KG i strop lany 18cm o dość sporej rozpiętości, ale ścianki będę robił z pustaka betonu komórkowego 12 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolski 15.06.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Witam. Ja miałbym pytanie z czego jest najlepiej i najtaniej zrobić ściane działową? Czy to na parterze czy na poddaszu? I jeszcze czy ściana działowa na parterze jest stawiana na chudziaku? Czy może jakis mały fundamencik jest robiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 29.06.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Zależy jakie parametry takiej ścianki chciałbyś osiągnąć. Mi zależało na dobrej izolacji akustycznej, więc beton i płyty GK odpadły w przedbiegach Wybrałem pustaki Porotherm, bo z tego materiału mam też ściany nośne i tak było najłatwiej (nie trzeba potem ciąć pustaków w pionie, bo mają one taki sam wymiar). Ściany działowe na parterze mogą oczywiście stać na chudziaku, ale według sztuki budowania powinno się zazbroić prętami stalowymi miejsce gdzie będą stawiane pustaki. O wytrzymałości chudziaka decyduje jakość zagęszczenia i ubicia podłoża - jeśli wiesz jak to było u Ciebie robione i masz pewność że jest dobrze - bez obaw Niektórzy stawiają pustaki Porotherm bez zbrojenia i też jest OK. Oczywiście najlepiej jednak jakby się wypowiedział projektant domu, bo tylko on wie jakie chudziak będzie mieć możliwości nośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 30.06.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Witam. Ja miałbym pytanie z czego jest najlepiej i najtaniej zrobić ściane działową? Czy to na parterze czy na poddaszu? I jeszcze czy ściana działowa na parterze jest stawiana na chudziaku? Czy może jakis mały fundamencik jest robiony? Najtaniej wyjdzie płyta k-g, najporządniej - pustaki ceramiczne (najlepiej chyba Porotherm 11,5), w środku (i chyba optymalnie) będzie beton komórkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts