Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam i prosze o podpowiedzi zwiazane z materialem na sciany dzialowe na poddaszu użytkowym, w projekcie przewidziane jest plyta GK jednak nie dokonca jestem przekonany do tego typu scian i dlatego prosze o wskazowki kiedy lepiej wykonac sciane murowana a kiedy z plyty, dodam ze strop bedzie typu teriva ?
https://forum.murator.pl/topic/190965-%C5%9Bciany-dzia%C5%82owe-materia%C5%82-z-czego-budowa%C4%87/

Witam. Ja miałbym pytanie z czego jest najlepiej i najtaniej zrobić ściane działową? Czy to na parterze czy na poddaszu? I jeszcze czy ściana działowa na parterze jest stawiana na chudziaku? Czy może jakis mały fundamencik jest robiony?
  • 2 weeks później...
Zależy jakie parametry takiej ścianki chciałbyś osiągnąć. Mi zależało na dobrej izolacji akustycznej, więc beton i płyty GK odpadły w przedbiegach :p Wybrałem pustaki Porotherm, bo z tego materiału mam też ściany nośne i tak było najłatwiej (nie trzeba potem ciąć pustaków w pionie, bo mają one taki sam wymiar). Ściany działowe na parterze mogą oczywiście stać na chudziaku, ale według sztuki budowania powinno się zazbroić prętami stalowymi miejsce gdzie będą stawiane pustaki. O wytrzymałości chudziaka decyduje jakość zagęszczenia i ubicia podłoża - jeśli wiesz jak to było u Ciebie robione i masz pewność że jest dobrze - bez obaw :) Niektórzy stawiają pustaki Porotherm bez zbrojenia i też jest OK. Oczywiście najlepiej jednak jakby się wypowiedział projektant domu, bo tylko on wie jakie chudziak będzie mieć możliwości nośne.
Witam. Ja miałbym pytanie z czego jest najlepiej i najtaniej zrobić ściane działową? Czy to na parterze czy na poddaszu? I jeszcze czy ściana działowa na parterze jest stawiana na chudziaku? Czy może jakis mały fundamencik jest robiony?

Najtaniej wyjdzie płyta k-g, najporządniej - pustaki ceramiczne (najlepiej chyba Porotherm 11,5), w środku (i chyba optymalnie) będzie beton komórkowy