Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom do 350 tysięcy

Recommended Posts

http://archon.pl/images/products/m4e26aaa2a0c7d/projekty-dom-w-wisteriach__260.jpg

[TABLE=class: projekt-dane-gabarytowe, width: 100%]

[TR]

[TD=class: opis bold, width: 190px]Powierzchnia netto domu

bez kotłowni, garażu [/TD]

[TD=class: pow bold, align: right]120,30 m2[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: opis bold]Powierzchnia kotłowni[/TD]

[TD=class: pow bold, align: right]6,84 m2[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: opis bold]Powierzchnia garażu[/TD]

[TD=class: pow bold, align: right]18,42 m2[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 2]

[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: opis]Powierzchnia zabudowy [/TD]

[TD=class: pow, align: right]105,32 m2[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: opis]Powierzchnia podłóg [/TD]

[TD=class: pow, align: right]159,86 m2[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: opis]Kubatura [/TD]

[TD=class: pow, align: right]672,91 m3[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: opis]Wysokość[/TD]

[TD=class: pow, align: right]8,10 m[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: opis]Min. wymiary działki [/TD]

[TD=class: pow, align: right]20,40x17,10 m[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: opis]* po adaptacji

[/TD]

[TD=class: pow, align: right]19,40x17,10 m[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Konstrukcja oraz propozycje materiałowe

zastosowane w projekcie:

- ściany zewnętrzne: bloczek z betonu komórkowego YTONG 24 cm, styropian 15 cm, tynk

- strop: płyta żelbetowa

- ścianka kolankowa: 149 cm

- dach: nachylenie 38 st. (78%), więźba drewniana, dachówka ceramiczna

- kocioł: na paliwo stałe + alternatywnie gazowy

http://archon.pl/images/products/m4e26aaa2a0c7d/projekty-dom-w-wisteriach__260.jpg

Bardzo mi się podoba.Bardzo ładna chatka.Jak koleżanka mówi ,że wybudowała za 320 tysiaków i mieszka to coś w tym jest.

• 8 months później...

Witam Wszystkich Serdecznie,

jesteśmy na początku planowania budowy wymarzonego domu. Na początku chciałem zasięgnąć opinii ludzi już przerabiających ten temat, dla mnie wszystko wygląda kosmicznie :) Czytam tematy na forum, przeglądam projekty oraz kosztorysy, ale najlepiej o informacje z pierwszej ręki. Na początku wiadomo postawiliśmy sobie pytanie czy stać nas na taką inwestycje. Mamy działkę budowlaną, na budowę z wykończeniem dysponujemy kwotą 350 tyś. Budowę planujemy na około 2 lata, więc jakieś środki jeszcze dojdą, ale na tą chwile planujemy 350 tyś. Jeżeli chodzi o wykończenie teść ma firmę budowlaną, więc w środku koszta nam się zmniejszą. Poniżej wkleiłem projekt, który sobie wybraliśmy. Myślę że taki metraż nam wystarczy, do tego chcieliśmy zmieścić się w budżecie. Co o tym myślicie, czy jest to realna kwota.

http://pracownia-projekty.dom.pl/dom_przy_klonowej_5_ce.htm

Z góry dziękuje za wszystkie uwagi

Pozdrawiam

Karol

Dom jest niewielki i prostej konstrukcji. Myślę, że można spokojnie zamknąć jego budowę w 300k wraz z przyłączami i elementami zewnętrznymi (taras, podest wejściowy, jakaś ścieżka do furtki. No chyba, że macie jakieś wysokobudżetowe założenia w wykończeniach - naturalny kamień w dużych ilościach, jakieś designerskie rozwiązania. Wtedy to wiadomo - sky is the limit. :)

Jeśli to ma być dom dla rodziny 2+2 to jednak sugerowałabym pokoje dla dzieci o powierzchni przynajmniej 12m2 i dodatkowe wc. Budżet spokojnie pozala na te kilka dodatkowych metrów. :)

Też myślę, że z tym budżetem inwestycja będzie spokojnie zrealizowana. Bez wariacji oczywiście, bo i do 500tys można dociagnąć goniąc na super wykończeniami. Mój skromny domek obecnie kosztował ok. 250tys, razem z garażem. Sporo rzeczy zrobiłem sam, ale jeżeli teść jak piszesz pomoże w wykończeniówce, to zakładana kwota w zupełności powinna wystarczyć. Powodzenia :bye:

Dzięki za odpowiedzi, trochę mnie podbudowaliście, jak wspominałem na tym etapie, dla mnie wszystko jest niewyobrażalne :). Założyłem mniejszy domek bez garażu, żeby go skończyć w razie jakiś nieprzewidzianych kosztów. Jak w etapie budowy będą środki, wybudujemy dodatkowo garaż. Jeżeli chodzi o środek, żona jest architektem wnętrz, więc wole zostawić jakieś środki w zanadrzu :). Edytowane przez karol_sc

Przeglądamy cały czas projekty, można powiedzieć że wybraliśmy ostatecznie projekt, do delikatnej modyfikacji. Napiszcie proszę uwagi, co o tym myślicie, chodzi mi o koszta budowy, jak napisałem wcześniej na tą chwilę dysponujemy kwotą 350 tyś plus działka.

http://z500.pl/projekt/680/Z241%20GP,wariant-z-garazem-jednostanowiskowym-po-prawej-stronie.html

To teraz kuchnia plus salon tylko 30 metrów. Troche mało. Na kuchnie przypuśćmy te 8-9 metrów. A na salon zostaje 21-22 metry. Mało. Chyba, że Wam tyle wystarczy

Ten projekt nam odpowiada, zakładamy drobne przeróbki, takie jak zlikwidowanie spiżarki, więc dojdzie dodatkowo 3,7 meta, oraz przesunięcie o jeden metr ściany w salonie kosztem ostatniego pomieszczenia. Salon automatycznie się powiększy o kilka metrów.