JolaF 27.05.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Podobno potrzebne są dylatacje w ścianach zewnętrznych nośnych jeśli mają długość przekraczającą 8m? Mam mieć ściany jedna 20m, a druga 15m jeszcze doczytałam że zamiast dylatacji można ewentualnie wykonać zbrojenie takiej ściany może coś słyszeliście na ten temat?Mam mieć ściany 3W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 27.05.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 U mnie ściana ma 14 m i nijakiej dylatacji architekt nie przewidział. Myśle że zależy do od rodzaju projektu. Proponuje konsultacje z architektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 27.05.2004 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 ja mam ścianę 18m 3W i też żadnej dylatacji nie mam i nigdy nie słyszałem aby ktoś robił to na ścianach, natomiast na wylewkach to tak.Jolu, a masz na tych ścianach okna, drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 27.05.2004 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Polska Norma dotycząca konstrukcji murowych zaleca aby odległość przerw dylatacyjnych w warstwie zewnętrznej ściany szczelinowej (3W) nie była większa niż: 8 m - kiedy warstwa wykonana jest z cegły silikatowej lub betonowej12 m - kiedy warstwa wykonana jest z cegły ceramicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 27.05.2004 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 To ciekawe ja kupiłem projekt muratora. Dylatacji nie było. Ściana dwuwarstwowa z maksa 14 m. Czyżby architekci muratora nie znali PN? To chyba mało prawdopodobne. A tak na marginesie z czego ma byc ta dylatacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 27.05.2004 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Boo,wychodzi na to, że nasi architekci nie znają norm!a czy ta norma mówi coś o otworach okiennychlub drzwiowych?czy wtedy tez trzeba robić dylatację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 27.05.2004 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Taki rozstaw dylatacji dotyczy ZEWNĘTRZNEJ warstwy ściany szczelinowej tzn. trójwarstwowej!Dla ścian dwuwarstwowych stosuje się dylatacje w większym rozstawie. Przerwy dylatacyjne powinny mieć szerokość nie mniejszą niż 20 mm i być wypełnione kitem trwale plastycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaF 28.05.2004 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Dlaczego architekci milczą na ten temat?Mój projekt dylatacji nie przewiduje mimo tak długich ścianczy ma ktoś z Was coś takiego w projekcie? a może to powinien wiedzieć murarz i w projekcie takiej "drobnostki" nie ujawnia się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaF 28.05.2004 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Boomasz dobrą orientację w tym temacie może lepiej zamiast dylatacji w ścianach 3W lepiej wykonać zbrojenie ale jak to się robi?Dylatacja to kolejna "dziura" w ścianie więc takie zbrojenie może być lepsze tylko jak je trzeba wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 28.05.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Jolu, co masz na myśli pisząc o zbrojeniu?mi ta dylatacja nijak nie pasuje, przecież pustaki są układane na zakładkę, potem ocieplenie, docisk tez na zakładkę , to gdzie ta dylatacja miała by być? na podłożu to wiem, duża przestrzeń by nie pękało nacina się beto na ok.4mm i ma się spokój (ponoć), lub wkłada coś bardzo cienkiego ale twardego. a jak to ma być na ścianie to jestem głupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 28.05.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Ja mam dom z dylatacją. Dylatacja dzieli dom na dwie części. To tak, jakby postawiono dwa domy obok siebie - w odległości 8 cm. W środku oczywiście tego nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 28.05.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 możesz przyblizyc sposób robienia dylatacji w Twoim domu?czy masz dom budowany w technoligii 3W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaF 31.05.2004 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Mogę jedynie napisać to co sama przeczytałam na ten temat.Dylatacja jest potrzebma gdy ściana jest dłuższa niż 8m jest to szczelina w ścianie zewnętrznej wypełniona kitem plastycznym lub inną podobną masą. Ma ona za zadanie chronić ścianę przed popękaniem bardzo widocznym na ścianach otynkowanych. Zamiast dylatacji można układać na ściance zewnętrznej zbrojenie poziome żelbetowe ale autor tego tekstu nie wyjaśnił czy układać na całej długości ( moja sciana to 20m) i czy na każdy rząd cegieł?Acha zrozumiałam że dylatacja powinna być tylko na ściance osłonowej jeśli ktoś może coś doradzić będę wdzięczna.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 31.05.2004 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Ja mam ściany 2W. Dylatacja musi być nie tylko w ścianie osłonowej - ona jest po to, żeby dom nie pękł. Osobiście wolałbym, żeby pękła mi elewacja niż ściana nośna - o ile można sobie wybierać Na mojej stronie niestety nie widać prawie nigdzie tej dylatacji. Jedynie na zdjęciu http://www.piotrpikula.republika.pl/foto/pages/P9300015.htm można zobaczyć w lewym górnym rogu, ponad ułożonym już ociepleniem, pas styropianu w pionie - on właśnie wypełnia dylatację. Tak jak już napisałem - dylatacja to przerwa w domu. To tak jakbyś prostokąt przeciął na dwa kawałki i po przecięciu musisz oba kawałki zamknąć. Dom z dylatacją to jakby dwa domy położone bardzo blisko siebie. Nie ma żadnego połączenia między nimi. I w tynku na zewnątrz i wewnątrz jest mała szczelina - ja zamaskuję ją drewnem, taką niby framugą. Jak znajdę swój rzut fundamentów, to opublikuję- chyba wszystko się wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaF 31.05.2004 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Będę Ci bardzo wdzięczna za wszystkie informacje na ten temat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 31.05.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Tak to wygląda u mnie.http://www.piotrpikula.republika.pl/przekroje.htmNiestety, nie jest to rzut fundamentów, a tam najlepiej widać dwa domy przysunięte do siebie. Może jeszcze coś znajdę w swoim kompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 31.05.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Dylatacje w warstwie zewnętrznej należy dawać gęściej niż wścianie nośnej, ze względu na naprężenia wynikające z nagrzewania się tych ścian.Dokładnie nie pamiętam, to zależy od rodzaju ściany, ale dylatacji wymagają ściany konstrukcyjne dłuższe niż 25 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 31.05.2004 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Jak by nie było, to projektant/konstruktor powinien przewidzieć takie dylatacje - o ile są one potrzebne. Ja mam dom długi na prawie 25 m, na szkodach górniczych (choć to pewnie nie jest warunek konieczny) i architekt tak zaprojektował, więc tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaF 31.05.2004 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Boo jesteś pewny? to miałabym ten problem z głowy ale dlaczego artykuły fachowe mówią o 8m i wpędzają mnie w stresy!Na moje pytanie do Serwisu Budowlanego otrzymałam podaję:Czy konieczna dylatacja lub zbrojenie w zew. ścianie dł.20m trójwarstwowej?Zbrojenie ścian zewnętrznych jest konieczne, wpływa na trwałośc konstrukcji, zapobiega odkształcaniu się ścian oraz powstawaniu peknięć i rys. I co Wy na to?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 31.05.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Dylatacja powinna byc:- gdy dwa budynki sa zblizniaczone - pomiedzy stykajacymi sie fundamentami i scianami nosnymi powinna byc zastosowana dylatacja- gdy budujemy sciany w technologii 3 warstwowej o dlugosciach podanych przez Boo - wtedy dylatacje wykonuje sie w scianie oslonowej (a w nosnej nie) Problem nie dotyczy zupelnie scian 1-warstwowych i 2-warstwowych. Wiekszosc budynkow jest projektowana wlasnie w tych technologiach i dlatego pewnie w Waszych projektach nie ma dylatacji. Dopiero zmieniajac technologie na 3W architekt dokonujact adaptacji powinien przy dluzszych scianach zastosowac dylatacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts