Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylatacje w ?cianie zewn?trznej?

Recommended Posts

Podobno potrzebne są dylatacje w ścianach zewnętrznych nośnych jeśli mają długość przekraczającą 8m? Mam mieć ściany jedna 20m, a druga 15m jeszcze doczytałam że zamiast dylatacji można ewentualnie wykonać zbrojenie takiej ściany może coś słyszeliście na ten temat?

Mam mieć ściany 3W.

Polska Norma dotycząca konstrukcji murowych zaleca aby odległość przerw dylatacyjnych w warstwie zewnętrznej ściany szczelinowej (3W) nie była większa niż:

8 m - kiedy warstwa wykonana jest z cegły silikatowej lub betonowej

12 m - kiedy warstwa wykonana jest z cegły ceramicznej

Taki rozstaw dylatacji dotyczy ZEWNĘTRZNEJ warstwy ściany szczelinowej tzn. trójwarstwowej!

Dla ścian dwuwarstwowych stosuje się dylatacje w większym rozstawie.

Przerwy dylatacyjne powinny mieć szerokość nie mniejszą niż 20 mm i być wypełnione kitem trwale plastycznym.

Jolu, co masz na myśli pisząc o zbrojeniu?

mi ta dylatacja nijak nie pasuje, przecież pustaki są układane na zakładkę, potem ocieplenie, docisk tez na zakładkę , to gdzie ta dylatacja miała by być? na podłożu to wiem, duża przestrzeń by nie pękało nacina się beto na ok.4mm i ma się spokój (ponoć), lub wkłada coś bardzo cienkiego ale twardego. a jak to ma być na ścianie to jestem głupi

Mogę jedynie napisać to co sama przeczytałam na ten temat.

Dylatacja jest potrzebma gdy ściana jest dłuższa niż 8m jest to szczelina w ścianie zewnętrznej wypełniona kitem plastycznym lub inną podobną masą.

Ma ona za zadanie chronić ścianę przed popękaniem bardzo widocznym na ścianach otynkowanych.

Zamiast dylatacji można układać na ściance zewnętrznej zbrojenie poziome żelbetowe ale autor tego tekstu nie wyjaśnił czy układać na całej długości ( moja sciana to 20m) i czy na każdy rząd cegieł?

Acha zrozumiałam że dylatacja powinna być tylko na ściance osłonowej jeśli ktoś może coś doradzić będę wdzięczna.

Pozdrawiam

Ja mam ściany 2W. Dylatacja musi być nie tylko w ścianie osłonowej - ona jest po to, żeby dom nie pękł. Osobiście wolałbym, żeby pękła mi elewacja niż ściana nośna - o ile można sobie wybierać :)

Na mojej stronie niestety nie widać prawie nigdzie tej dylatacji. Jedynie na zdjęciu http://www.piotrpikula.republika.pl/foto/pages/P9300015.htm można zobaczyć w lewym górnym rogu, ponad ułożonym już ociepleniem, pas styropianu w pionie - on właśnie wypełnia dylatację.

Tak jak już napisałem - dylatacja to przerwa w domu. To tak jakbyś prostokąt przeciął na dwa kawałki i po przecięciu musisz oba kawałki zamknąć. Dom z dylatacją to jakby dwa domy położone bardzo blisko siebie. Nie ma żadnego połączenia między nimi. I w tynku na zewnątrz i wewnątrz jest mała szczelina - ja zamaskuję ją drewnem, taką niby framugą.

Jak znajdę swój rzut fundamentów, to opublikuję- chyba wszystko się wyjaśni.

Dylatacje w warstwie zewnętrznej należy dawać gęściej niż wścianie nośnej, ze względu na naprężenia wynikające z nagrzewania się tych ścian.

Dokładnie nie pamiętam, to zależy od rodzaju ściany, ale dylatacji wymagają ściany konstrukcyjne dłuższe niż 25 m.

Boo jesteś pewny? to miałabym ten problem z głowy ale dlaczego artykuły fachowe mówią o 8m i wpędzają mnie w stresy!

Na moje pytanie do Serwisu Budowlanego otrzymałam podaję:

Czy konieczna dylatacja lub zbrojenie w zew. ścianie dł.20m trójwarstwowej?

Zbrojenie ścian zewnętrznych jest konieczne, wpływa na trwałośc konstrukcji, zapobiega odkształcaniu się ścian oraz powstawaniu peknięć i rys.

I co Wy na to?!

Dylatacja powinna byc:

- gdy dwa budynki sa zblizniaczone - pomiedzy stykajacymi sie fundamentami i scianami nosnymi powinna byc zastosowana dylatacja

- gdy budujemy sciany w technologii 3 warstwowej o dlugosciach podanych przez Boo - wtedy dylatacje wykonuje sie w scianie oslonowej (a w nosnej nie)

Problem nie dotyczy zupelnie scian 1-warstwowych i 2-warstwowych. Wiekszosc budynkow jest projektowana wlasnie w tych technologiach i dlatego pewnie w Waszych projektach nie ma dylatacji. Dopiero zmieniajac technologie na 3W architekt dokonujact adaptacji powinien przy dluzszych scianach zastosowac dylatacje.