Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co robić? Działka usługowo-budowlana a budowa domu jednorodzinnego.

dracul

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam nadzieje, ze moj post trafi do osoby ktora miala podoby problem albo moze wie jak pokonac przeszkode.

Rodzice przepisali mi dzialke (darowizna) ale w planie zagospodarowania terenu jest to dzialka o aktywnosci gospodarczej z wykluczeniem inwestycji uciazliwych.

Oczywiscie nie planuje prowadzenia uslugi zalezy mi tylko i wylacznie na wybudowaniu domu jednorodzinnego. Napisalem juz jedno pismo do gminy w celu zmiany przeznaczenia dzialki ale zostalo odrzucone. Powolano sie na uchwale z p.z.t.

Zasady zagospodarowanie terenu mowia:

standardy urzadzenia terenu

- powierzchnia zabudowy nie powinna przekraczac 70% dzialki

za zgodne z planem uznaje sie ponadto

-lokalizacje obiektow produkcyjnych z wykluczeniem inwestycji uciazliwych

-lokalizacje towarzyszacej zabudowy mieszkaniowej lub funkcji miekszaniowej w obiekcie uslugowym

-lokalizacje towarzyszacych obiektow pomocniczych oraz urzadzen i sieci infrastruktury technicznej

-lokalizacje komunikacji wewnetrznej

Chcialbym dowiedziec sie czy jest sposob obejscia przepisow aby moc wybudowac tylko domek.

Zastanawialem sie czy nie kupic drugiego projektu budynku uslugowego i zlozyc wniosek na budowe domu i tego bud. uslugowego ale w pierwszej kolejnosci postawic dom. No i nie ruszyc budowy bud. uslugowego zglaszajac brak srodkow na budowe.

Czy jest szansa starania sie o przeksztalcenie dzialki uslugowej na budowlana juz w trakcie budowy podajac jako argument ze nie przewiduje sie rozpoczecia dzialalnosci.

Mam nadzieje ze pojawi sie ktos kto bedzie potrafil pomoc.

Pozdrawiam

Wnioski nic w krótkim czasie nie dadzą, bo zgoda wymaga zmiany planu miejscowego. A to czasochłonne i kosztowne, więc raczej niepraktykowane dla jednej inwestycji domu jednorodzinnego. Zabudowa mieszkaniowa może być jedynie funkcją towarzyszącą, więc raczej nie dostaniesz pozwolenia na użytkowanie bez części usługowej.

Można by jeszcze spróbować sztuczek prawnych, czy językowych :) Np podpiąć się pod usługową inwestycję sąsiada. Ale łatwe to nie będzie.

Panie Robercie dziekuje Panu za tak szybka odpowiedz na mojego posta.

Chcialbym dodac jeszcze ze moja dzialka jest 22m od granicy gdzie sa tereny z przeznaczeniem pod zabudowe mieszkaniowa. Tam juz ludzie ruszaja z inwestycjami. Czy moglbym w pismie do gminy powolac sie na tak mala odleglosc? Jest to szerokosc dzialki przed moja ktora rowniez jest uslugowa. Za moja dzialka natomiast sa dzialki uslugowe w pasie o szerokosci 600m. Nie sadze rowniez aby w tym wieszyk pasie ludzie chcieli rowniez miec usluge.

Podaje Pan pomysl sprobowania sztuczek prawnych czy moglbym dowiedziec sie jakich mniej wiecej? (nikt nie prowadzi tam uslugi sa to tereny ktore dopiero zaczynaja byc rozbudowywane) a co mial Pan na mysli jako jezykowe?

Jak już pisałem: pisma na krótką metę nic nie dadzą. Gmina musi trzymać się zapisu planu, bo stanowi on prawo lokalne. NIe mogą zrobić dla Ciebie wyjątku. Możesz pisać wniosek sam, a najlepiej z wszystkimi sąsiadami (jeśli uważasz, że w całej linii nie będą chcieli usług) o zmianę w planie. Może wtedy gmina przystąpi do uchwalenia zmian. Tyle, że to mało prawdopodobne i raczej czasowo odległe. Bo gdzie wszyscy byli gdy plan uchwalano? Nic nie robiono za ich plecami.

sSiwy12 ma rację - nie jest to sprawa do rozwiązania na forum. Trzeba dokładnie zapoznać się z zapisami planu, poorientować się w gminie itd