paweł n 14.06.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 dzień dobry. proszę o wasze opinie.jestem na etapie wykonywania elewacji z desek przez firmę.nie jestem pewien czy wykonywana elewacja jest robiona odpowiednio?układ warstw ściany mam następujący:- ściana murowana - ocieplenie 5+10 - wełna skalna- poziome łaty z pustką powietrzną- deski na wpust i pióro układane w pionie. zastanawiam się czy mam problem nie stosując kontrłat zapewniających ruch powietrza w pionie za deskami - czy jest to konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.06.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Nie zapewniając szczeliny wentylowanej (pionowej) pomiędzy deskami a wełną może pojawić się problem z wystąpieniem efektu kondensacji. Jak wiadomo wełna jest materiałem o bardzo dobrej paroprzepuszczalności i w momencie gdy para wodna będzie przechodziła przez warstwę ściany, następnie przez wełnę i dotrze do desek które w okresie zimowym będą stanowiły zimną powierzchnię a więc nastąpi wykroplenie. Zalecane w tym wypadku byłoby nabicie listew dystansowych w celu umożliwienia wentylacji pary wodnej, bo na pewno będzie to mniejszy koszt niż późniejsza wymiana skorodowanych desek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts