Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W którą stronę zamontować szyny bramy segmentowej JANUS

Recommended Posts

Witam,

zakupiłem bramę garażową JANUS firmy Splendoor

Chcę ją zamontować samodzielnie, jednak chce się upewnić w którą stronę ustawić szyny prowadzące rolki

W instrukcji z listy części nie da się dojść która część ma być pionowo, a która poziomo

Poniżej przedstawiam mały szkic

szyny.jpg

Szyna 1 jest węższa od 3

Szyna 2 ma różne szerokości końców pasujące odpowiednio do szerokości szyny 1 i 3

Na logikę rolki w pionowej szynie powinny być lepiej dopasowane żeby nie poruszały się przód-tył, natomiast w poziomej po prostu opadną w dół i mogą odstawać od górnej części szyny.

Dodatkowo w takim położeniu po wjeździe rolek w część poziomą przejeżdżają one przez spadek, który jak rozumiem pomaga w utrzymaniu bramy w pozycji otwartej.

Czy dobrze rozumuje czy szkic przedstawiony na rysunku powinien być przekręcony o tak:

szyny2.jpg

No wiesz - teraz poszukałem przecież wszystko jest w sieci?

http://www.splendoor.pl/sites/default/files/pliki/instrukcja_montazu_bramy_garazowej_segmentowej.pdf

trzeba poszukać

Pozdrawiam

No jednak nie wszystko, bo pod tym linkiem jest inny model - XFC-1 - z podwójnymi szynami jak na twoich zdjęciach. A mój model - JANUS - ma pojedyńczą szynę poziomą, a w instrukcji są takie rysunki że nie da się rozpoznać która szyna jest pionowa a która pozioma.

• 3 months później...
Witam,

zakupiłem bramę garażową JANUS firmy Splendoor

Chcę ją zamontować samodzielnie, jednak chce się upewnić w którą stronę ustawić szyny prowadzące rolki

W instrukcji z listy części nie da się dojść która część ma być pionowo, a która poziomo

Poniżej przedstawiam mały szkic

[ATTACH=CONFIG]265577[/ATTACH]

Szyna 1 jest węższa od 3

Szyna 2 ma różne szerokości końców pasujące odpowiednio do szerokości szyny 1 i 3

Na logikę rolki w pionowej szynie powinny być lepiej dopasowane żeby nie poruszały się przód-tył, natomiast w poziomej po prostu opadną w dół i mogą odstawać od górnej części szyny.

Dodatkowo w takim położeniu po wjeździe rolek w część poziomą przejeżdżają one przez spadek, który jak rozumiem pomaga w utrzymaniu bramy w pozycji otwartej.

Czy dobrze rozumuje czy szkic przedstawiony na rysunku powinien być przekręcony o tak:

[ATTACH=CONFIG]265578[/ATTACH]

Witam,

Zauważyłem Twój wpis odnośnie montażu Bramy garażowej JANUS. Właśnie kupiłem ten sam model i mam problem z montażem. Mógł byś coś poradzić jak w końcu zamontowałeś te prowadnice. Podeślesz jakieś zdjęcia jak posiadasz. Z instrukcji montażu dołączonej do bramy ciężko coś zobaczyć co jest co na tych obrazkach.