Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy piec Buderusa to jest to?

Recommended Posts

Nie jestem wielbicielem niemieckich kociołków (bosch, junkers, vaillant), w przeciwieństwie do większości forumowiczów, buderusa nie znam. Ta cena jest dobra, taniej chyba nic nie kupisz.Chyba Buderus tak jak Vailland i Junkers na Polskę robi "specjalnie ulepszone modele" obym się mylił.

Kilka dni temu też rzuciłem podobne chasło na forum, byłem dość napalony na owego Buderusa. Nawet podpisałem z wykonawcą umowę na ten piec. Jednak w chwili obecnej po kilku różnych opiniach i własnych przemyśleniach zrezygnowałem z niego. Powód: przede wszystkim za duży, poza tym podobno (bo nie jestem fachowcem) ma kiepskie "bebechy". Buderus jest bardzo dobry jeżeli chodzi o kotły żeliwne - stojące. W kotłach wiszacych gazowych ma bardzo małe doświadczenie. Skłaniam sie obecnie na kocioł Aristona lub Junkersa - dlaczego? Ano dlatego że przede wszystkim sa zdecydowanie mniejsze a nie różnią sie ceną, Ariston jest bardzo mały i stosunkowo tani ok.1700 zł, Junkers z tradycjami, własnymi opatentowanymi rozwiązaniami, cena ok. 2200 zł. Za 2500 zł mógłbym kupić Valianta Pro. Jeżeli ktoś ma małe mieszkanie (moje ok. 50 m2) to na pewno będzie szukał nie dużego kotła, dodatkowo mam małą kuchnię (ok. 4,5 m2) więc każdy centymetr na scianie jest dla mnie istotny.

Pozdrawiam i życzę szczęścia w odpowiednim wyborze

Sławek W.