Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak usun?? zaschni?te ?lady po piance monta?owej?

Recommended Posts

Czyszczenie mechaniczne zaschnietej pianki montażowej jest praktycznie niemozliwe. Prędzej uszkodzisz czyszczony element np rame okna czy drzwi niz ja usuniesz :( . Próbowałem :evil: . Nie powiem co pomyślałem o wykonawcy. Ale gdzieś widziałem środki chemiczne do usuwania pianki. Tylko w reklamówkach. Niestety nie pamietam nazwy ani producenta. Trzeba popytac w hurtowniach.

• 4 weeks później...

Witam,

Podciagam temat - bo mam do oczyszczenia drzwi okleinowe :-( - w zasadzie oscieznice. Sposob mechaniczy odpada zupelnie.

Preparat, ktory sluzy do czyszczenia pianki (swiezej - nie zaschnietej) zawiera aceton, ale bardzo slabo (albo wcale) dziala na utwardzona.

Macie jakies pomysly?

Pozdrawiam

Mirek

Witam

Jest srodek do usuwania zaschniętej pianki ,sadząc po zapachu,na bazie acetonu.Miałem ten sam problem na parapetach z PCV.Po kilku próbach wszystko zeszło.Trzeba jednak bardzo uważać,nalezy lekko zwilzyć szmatkę i wycierać , tak było w przypadku PCV.Natomiast na drewnianych powierzchiach np oknach pianka zejdzie, ale lakier się zmatowi.Trzeba najpierw wykonać próbe.

U nas ubrudzony był brodzik - ale udało się to ściąć lekko taką żyletką w oprawce (zakupiliśmy razem z nożami do cięcia tapet) - ale fakt że warstwa była bardzo cienka. Nie udało się wyczyścić w miejscu gdzie było grubo (na szczęście na piecu od CO). Preparat do czyszczenia pianki nie działa na zaschniętą - tylko na świeże plamy.

miałem niewielkie plamy na drewnianych oknach i też niczym nie mogłem tego usunąć.

Zaskoczony byłem efektem, jak konserwowałem i polerowałem okna fornitem :D

Całkiem nie zeszło, ale teraz wygląda to duuużo lepiej.

Fornit bardzo sprawnie usunął też stary klej z szyb ( ten od naklejek ).

Cz.

Ciężka sprawa, ważne jest czy zaschła w postaci w jakiej spadła na powierzchnię czy też może ktoś próbował wycierać świeżą i zostawił plamy i resztki. w pierwszym przypadku masz sznasę, takie środki ma min TYTAN, możesz próbować mleczkiem typu CIF, ale to cięzka sprawa. W drugim przypadku tylko czyszczenie mechaniczne, niestety wiąże się to z uszkodzeniami PCV, a potem polerowanie, a efek może być i tak mizerny.

Starą piankę na oknach i parapetach PCV udało mi się usunąć benzyną lakową, polecano mi też ,,Płyn czyszczący do pistoletw i piany'' w areozolu firmy Soudal, ale jeszcze tego nie stosowałem, bo benzyna w moim przypadku poskutkowała.