grzes124 15.06.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Witam, Poszukuje w miarę dobrego/niezawodnego kominka z płaszczem wodnym w cenie do ok. 6000zł. W kominku będzie palone często, praktycznie co dzień w okresie zimowym.Moc max 10-13kW.Jak największa część wygenerowanej energii przekazywana do bufora, jak najmniej do pomieszczenia w którym jest kominek.Kominek planuje w układzie otwartym, połączony z buforem ok. 700l, tak aby działał grawitacyjnie, z ewentualnym wspomaganiem pompą.Dodatkowym atutem byłby tylny załadunek. Zaciekawił mnie wkład Romotop KV 025 W01 BD, jednak cena zabija.Znajomy instalator proponował mi kominki LAVA, ktoś z Was je użytkuje, coś więcej może o nich napisać? Wszelki uwagi i podpowiedzi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.06.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Witam.To zdecyduj się czy chcesz palenisko wodne z dwoma czy nawet trzema szybami i maksymalnym odzysku energii po stronie wodnej, z możliwością załadunku drewna od tyłu, w układzie zmkniętym (bo inaczej tracisz gwarancję) i do naprawdę intensywnego użytkowania przez długi okres czasu.Czy też wkład do 6 tys. zł.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 16.06.2014 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Z tego co widziałem są produkowane kominki, gdzie producent dopuszcza pracę zarówno w układzie zamkniętym jak i otwartym.Rozumiem, że wg Ciebie takie kominki nie są warte uwagi. Szyba wystarczy podwójna, ale może być potrójna.Załadunek tylny wpisałem jako dodatkową opcję. Jeśli miałoby to mocno podnieść koszt wkładu, to mogę się bez tego obyć. Jeśli wg. Ciebie na rynku są jakiekolwiek wkłady z PW warte uwagi i mieszczące się we wskazanej kwocie, to proszę o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts