Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z PW do 6000zł

grzes124

Recommended Posts

Witam,

Poszukuje w miarę dobrego/niezawodnego kominka z płaszczem wodnym w cenie do ok. 6000zł.

W kominku będzie palone często, praktycznie co dzień w okresie zimowym.

Moc max 10-13kW.

Jak największa część wygenerowanej energii przekazywana do bufora, jak najmniej do pomieszczenia w którym jest kominek.

Kominek planuje w układzie otwartym, połączony z buforem ok. 700l, tak aby działał grawitacyjnie, z ewentualnym wspomaganiem pompą.

Dodatkowym atutem byłby tylny załadunek.

Zaciekawił mnie wkład Romotop KV 025 W01 BD, jednak cena zabija.

Znajomy instalator proponował mi kominki LAVA, ktoś z Was je użytkuje, coś więcej może o nich napisać?

Wszelki uwagi i podpowiedzi mile widziane.

Witam.

To zdecyduj się czy chcesz palenisko wodne z dwoma czy nawet trzema szybami i maksymalnym odzysku energii po stronie wodnej, z możliwością załadunku drewna od tyłu, w układzie zmkniętym (bo inaczej tracisz gwarancję) i do naprawdę intensywnego użytkowania przez długi okres czasu.

Czy też wkład do 6 tys. zł.

Pozdrawiam.

Z tego co widziałem są produkowane kominki, gdzie producent dopuszcza pracę zarówno w układzie zamkniętym jak i otwartym.

Rozumiem, że wg Ciebie takie kominki nie są warte uwagi.

Szyba wystarczy podwójna, ale może być potrójna.

Załadunek tylny wpisałem jako dodatkową opcję. Jeśli miałoby to mocno podnieść koszt wkładu, to mogę się bez tego obyć.

Jeśli wg. Ciebie na rynku są jakiekolwiek wkłady z PW warte uwagi i mieszczące się we wskazanej kwocie, to proszę o informacje.