geliasz 15.06.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Witam wszystkich "ociepleniowcow" , zawitalem na ten dzial gdyz borykam sie z decyzja zakupu welny a raczej wyborem rodzaju welny. Wiadomo ze kazdy chwali swoje dlatego wymyslilem sobie maly melanzyk isovera z rockwoolem azeby wydobyc zalety obu tych welen. A mianowicie miedzy krokwie 15 cm isovera profit o lambdzie 0,035 , a po calosci rockwoola o takiej samej lambdzie ale mam zagwozdke bo moze zastapic wszystko schwenkiem o nieznacznie ( a moze znacznie?) lepszej lambdzie bo 0,034 . Oczywiscie pamietam o szczelinie , sznurkowaniu i f!olii. Wiec w krotkich zolnierskich slowach czy warto zastapic marke isovera i rockwoola na kozysc lepszej lambdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.06.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 jeśli by to było 0,03 do 0,05 to można by to było nazwać lepszą lambdą ale 0,035 do 0,034 to jest całe nic. dla 1m grubości U będzie 0,034 W/m2K dla 0,5 grubości U będzie 0,068 W/m2K dla 0,25 U będzie 0,138 W/m2K i ta niby dużo grosza lambda 1m = U będzie 0,035 W/m2K dla 0,5 będzie to 0,07 W/m2K dla 0,25 m będzie to 0,14 Wm/K naprawdę kolosalne różnice. dodasz 0,5 cm na grubości i masz to samo co ta lepsza daje ... w pustkę powietrzną dasz folię PE/Alu/PE 1,5 cm pustki i to będzie zysk jak skok lambdy z 0,035 na 0,032 ... tak można by do jutra podawać przykłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.06.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Witam wszystkich "ociepleniowcow" , zawitalem na ten dzial gdyz borykam sie z decyzja zakupu welny a raczej wyborem rodzaju welny. Wiadomo ze kazdy chwali swoje dlatego wymyslilem sobie maly melanzyk isovera z rockwoolem azeby wydobyc zalety obu tych welen. A mianowicie miedzy krokwie 15 cm isovera profit o lambdzie 0,035 , a po calosci rockwoola o takiej samej lambdzie ale mam zagwozdke bo moze zastapic wszystko schwenkiem o nieznacznie ( a moze znacznie?) lepszej lambdzie bo 0,034 . Oczywiscie pamietam o szczelinie , sznurkowaniu i f!olii. Wiec w krotkich zolnierskich slowach czy warto zastapic marke isovera i rockwoola na kozysc lepszej lambdy? Obliczenia: dla 15 cm pomiędzy krokwie i 15 cm pod nie dla lambda 0,034 U=0,121 W/m2K, dla lambda 0,035 U=0,124 W/m2K (bez płyt g-k). Czyli różnica żadna – może warto o tym wspomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 17.06.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Czyli zgodnie z opiniami powyższych markietingowców po co masz przepłacić - kup tańszego schwenka. Już dawno to forum zeszło na psy i zwykły człowiek niczym tu się nie pożywi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geliasz 20.06.2014 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 wiesz o to chodzi ze cena praktycznie ta sama , tylko niby ten schwenk ma deczko lepsze parametry ale jednak isowr o rookwool to sprawdzone marki wiec nie będę ryzykował i zamowiłem isowera i rookwoola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 a URSA lambda 0,032? ktoś stosował tę wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 22.06.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 wiesz o to chodzi ze cena praktycznie ta sama , tylko niby ten schwenk ma deczko lepsze parametry ale jednak isowr o rookwool to sprawdzone marki wiec nie będę ryzykował i zamowiłem isowera i rookwoola I tak ludzie łapią się na marketing i przepłacają. Ja akurat wyvrałem Ursę Platinum 20,54zl za 15 cm to nie 28,5 zl isover. Miałem w rękach też Schwenka i wydaje się ok. Znajomy na składzie piwiedział, że nie sprzedają schwenka i ursy bo nie schodziłby isover a za niego dostają od firmy profity. Ot taki polski handel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts