Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

isover + rockwool a moze jednak schwenk

geliasz

Recommended Posts

Witam wszystkich "ociepleniowcow" , zawitalem na ten dzial gdyz borykam sie z decyzja zakupu welny a raczej wyborem rodzaju welny. Wiadomo ze kazdy chwali swoje dlatego wymyslilem sobie maly melanzyk isovera z rockwoolem azeby wydobyc zalety obu tych welen. A mianowicie miedzy krokwie 15 cm isovera profit o lambdzie 0,035 , a po calosci rockwoola o takiej samej lambdzie ale mam zagwozdke bo moze zastapic wszystko schwenkiem o nieznacznie ( a moze znacznie?) lepszej lambdzie bo 0,034 . Oczywiscie pamietam o szczelinie , sznurkowaniu i f!olii. Wiec w krotkich zolnierskich slowach czy warto zastapic marke isovera i rockwoola na kozysc lepszej lambdy?

jeśli by to było 0,03 do 0,05 to można by to było nazwać lepszą lambdą ale 0,035 do 0,034 to jest całe nic.

dla 1m grubości U będzie 0,034 W/m2K

dla 0,5 grubości U będzie 0,068 W/m2K

dla 0,25 U będzie 0,138 W/m2K

i ta niby dużo grosza lambda

1m = U będzie 0,035 W/m2K

dla 0,5 będzie to 0,07 W/m2K

dla 0,25 m będzie to 0,14 Wm/K

naprawdę kolosalne różnice.

dodasz 0,5 cm na grubości i masz to samo co ta lepsza daje ...:lol2: w pustkę powietrzną dasz folię PE/Alu/PE 1,5 cm pustki i to będzie zysk jak skok lambdy z 0,035 na 0,032 ...

tak można by do jutra podawać przykłady.

Witam wszystkich "ociepleniowcow" , zawitalem na ten dzial gdyz borykam sie z decyzja zakupu welny a raczej wyborem rodzaju welny. Wiadomo ze kazdy chwali swoje dlatego wymyslilem sobie maly melanzyk isovera z rockwoolem azeby wydobyc zalety obu tych welen. A mianowicie miedzy krokwie 15 cm isovera profit o lambdzie 0,035 , a po calosci rockwoola o takiej samej lambdzie ale mam zagwozdke bo moze zastapic wszystko schwenkiem o nieznacznie ( a moze znacznie?) lepszej lambdzie bo 0,034 . Oczywiscie pamietam o szczelinie , sznurkowaniu i f!olii. Wiec w krotkich zolnierskich slowach czy warto zastapic marke isovera i rockwoola na kozysc lepszej lambdy?

Obliczenia: dla 15 cm pomiędzy krokwie i 15 cm pod nie dla lambda 0,034 U=0,121 W/m2K, dla lambda 0,035 U=0,124 W/m2K (bez płyt g-k). Czyli różnica żadna – może warto o tym wspomnieć :D

wiesz o to chodzi ze cena praktycznie ta sama , tylko niby ten schwenk ma deczko lepsze parametry ale jednak isowr o rookwool to sprawdzone marki wiec nie będę ryzykował i zamowiłem isowera i rookwoola

I tak ludzie łapią się na marketing i przepłacają. Ja akurat wyvrałem Ursę Platinum 20,54zl za 15 cm to nie 28,5 zl isover. Miałem w rękach też Schwenka i wydaje się ok. Znajomy na składzie piwiedział, że nie sprzedają schwenka i ursy bo nie schodziłby isover a za niego dostają od firmy profity. Ot taki polski handel.