martinusix 15.06.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Dzień dobry Chciałbym zapytać się o procedurę wymiany zasuwy wodnej do przyłącza mojego domu. Mianowicie problem polega na tym, ze zasuwa nie działa tak jak powinna. Ma ok 20, a może więcej lat i jest niesprawna. Chciałbym wiedzieć kto według parwa jest odpowiedzialny za utrzymanie i konserwacje takich zaworów: czy użytkujący czy Wodociagi? Czy mam prawo wymagać od Wodociągów wymiany tego zaworu na ich koszt? Proszę o pomoc Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwa 16.06.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Za eksploatację zasuw odpowiadają wodociągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MardoM81 30.06.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Witam,Mam podobny problem i bardzo proszę o radę: okazało się, że zawór główny w moim domu przecieka. Zgłosilam sprawę do wodociągów, panowie przyjechali jednak nie mogli odnaleźć zasuwy aby wodę odciąć. Pojechali więc do kolejnej zasuwy... w końcu okazało się, że zamklnęli dwie inne i nic to nie dało bo woda nadal się lała ( niestety zasuwy niesprawne). Tej zasuwy, która jest najbliżej domu nie znaleźli. Aby zatamować lanie się wody spod starego zaworu stwierdzili,ż enalezy wymienić zawór szybko bez zamykania wody - takim sposobem zalali piwnicę. Ale mojej zasuwy nadal nie ma, kiedy nie wytrzymałam i powiedziałam co o tym myślę, powiedzieli mi, że zasuwa to moja sprawa, ja mam wiedzieć gdzie jest i jej pilnować - pomimo tego, że jest poza moim ogrodzeniem. Bardzo proszę o radę w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 30.06.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Wszystko do licznika jest własnością wodociągów i to oni powinni utrzymywać te instalacje w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinusix 23.07.2014 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 hmm" smieszna" historia !! Powinienes zrobic zdjecia zalanych pomieszczen i pokazac je kierownikowi Wodociagów i zrobic wilka awanture! Z tymi zasuwami to nie wiem dokladnie jak jest. Jak ja się dowiadywałem to powiedziano mi ze to w moim gescie jest wymana zasuwy i ja mam za nia zapłacic. Wydaje mi sie ze najlepeij bedzie jestli podziemy do radcy prawnego w swoich gminach i zapytamy sie dokladnie o przepisy. A miejsce ulokowania zasuwy powinno być oznaczone na planach:) moze nawet na planie tzw sytuacyjno-wysokosciowym gdzie jest pokazany przebieg przyłacza. ale nie jestem pewnien czy ja tam zaznaczone takie elementy jak lokalizacja zaworów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 24.07.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 A teraz jeszcze raz po polsku prosimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts