Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodociągowe- Wymiana zasuwy wodnej

martinusix

Recommended Posts

Dzień dobry

Chciałbym zapytać się o procedurę wymiany zasuwy wodnej do przyłącza mojego domu.

Mianowicie problem polega na tym, ze zasuwa nie działa tak jak powinna. Ma ok 20, a może więcej lat i jest niesprawna.

Chciałbym wiedzieć kto według parwa jest odpowiedzialny za utrzymanie i konserwacje takich zaworów: czy użytkujący czy Wodociagi? Czy mam prawo wymagać od Wodociągów wymiany tego zaworu na ich koszt?

Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam serdecznie

• 2 weeks później...

Witam,

Mam podobny problem i bardzo proszę o radę: okazało się, że zawór główny w moim domu przecieka. Zgłosilam sprawę do wodociągów, panowie przyjechali jednak nie mogli odnaleźć zasuwy aby wodę odciąć. Pojechali więc do kolejnej zasuwy... w końcu okazało się, że zamklnęli dwie inne i nic to nie dało bo woda nadal się lała ( niestety zasuwy niesprawne). Tej zasuwy, która jest najbliżej domu nie znaleźli. Aby zatamować lanie się wody spod starego zaworu stwierdzili,ż enalezy wymienić zawór szybko bez zamykania wody - takim sposobem zalali piwnicę. Ale mojej zasuwy nadal nie ma, kiedy nie wytrzymałam i powiedziałam co o tym myślę, powiedzieli mi, że zasuwa to moja sprawa, ja mam wiedzieć gdzie jest i jej pilnować - pomimo tego, że jest poza moim ogrodzeniem. Bardzo proszę o radę w tej sprawie.

• 4 weeks później...

hmm" smieszna" historia !!

Powinienes zrobic zdjecia zalanych pomieszczen i pokazac je kierownikowi Wodociagów i zrobic wilka awanture!

Z tymi zasuwami to nie wiem dokladnie jak jest. Jak ja się dowiadywałem to powiedziano mi ze to w moim gescie jest wymana zasuwy i ja mam za nia zapłacic.

Wydaje mi sie ze najlepeij bedzie jestli podziemy do radcy prawnego w swoich gminach i zapytamy sie dokladnie o przepisy.

A miejsce ulokowania zasuwy powinno być oznaczone na planach:) moze nawet na planie tzw sytuacyjno-wysokosciowym gdzie jest pokazany przebieg przyłacza. ale nie jestem pewnien czy ja tam zaznaczone takie elementy jak lokalizacja zaworów