Asiunia87 16.06.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Witam, Postanowiliśmy założyć ten wątek z myślą o tych, którzy zastanawiają się nad realizacją tego projektu i szukają jakichkolwiek informacji. Nam spodobał sie on od razu, szukając w necie kosztorysu nic nie znaleźliśmy, kilka osób buduje tę drugą wersje szumu morza. A więc do dzieła Ruszyliśmy z budową w połowie lutego 2014 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_lemonka_ 23.07.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Super! Czekam na jakieś wpisy z postępu budowy. My jesteśmy na etapie wybierania projektu. Ten nam się bardzo podoba. Jak na razie to nasz faworyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek87 11.08.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Trochę w ekspresowym wydaniu - bo jakoś nie możemy znależć czasu na skrupulatne opisy i meldunki z postępu prac . Rozpoczęcie prac w połowie lutego - systemem gospodarczym, wprowadzając kilka delikatnych zmian. Wszystkie prace płynnie i bez większych problemów się zazębiły i już tuż tuż brniemy ku końcowi i niedługo zakończymy budowę. Kilka zdjęć z przebiegu budowy: 1. 2. 3. 4. 5. Zdjęcie zrobione kilka miesięcu temu - jeszcze nie ma okien oraz baranka, na chwilę obecną już jest wszystko) W najbliższym czasie postaramy się wrzucić najświeższe zdjęcia - myślę, że udało nam się stworzyć wymarzony dom taki jak sobie wymyśleliśmy, a projekt Szum Morza wariant I stał się bazą do jego realizacji już od pierwszego wejrzenia! Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Slawek87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_lemonka_ 24.08.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Slawek87 Domek wygląda przepięknie!!! Czekam na więcej zdjęć. Napisz proszę jak wyglądają pomieszczenia na poddaszu. Czy nie za dużo przestrzeni jest pod skosami. Martwi nas trochę niska ścianka kolankowa. My czekamy dopiero na warunki zabudowy. Jesteśmy w tym projekcie zakochani! Na zdjęciu piękniejszy niż na wizualizacjach. Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez _lemonka_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia3004 24.08.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 My również zakochaliśmy się w tym projekcie )) jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to ruszamy na wiosnę. Dokonaliśmy kilka zmian, zastanawiamysię również nad podwyższeniem poddasza o jeden pustak. Może znajdzie się jeszcze ktoś kto buduje bądź zbudował domek i podzieli się wiedzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek87 04.09.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 My podnieśliśmy o jedną cegłę ścianę kolankową i jest super, nie zastanawiajcie się - metraż użytkowy się sporo zwiększył (tylko tu należy pamiętać żeby wydłużyć proporcjonalnie krokwie dachowe aby zachować zewnętrzną linię dachu na tym samym poziomie co przed podniesieniem o tą jedną cegłę - jedna uwaga o której zapomnieliśmy - to mogliśmy jeszcze bardziej wysunąć daszek nad tarasem, ale to szczegół ) Ze zmian to jeszcze przesuneliśmy ścianę w korytarzu wejściowym w stronę garażu - zyskując miejsce na komandora porządnego. Usuneliśmy też ścianę w pralni i zrobiliśmy duży pokój kąpielowy, natomiast pralka wylądowała w kotłowni - tu zrezygnowaliśmy z drzwi zewnętrznych - ponieważ dom będzie zasilany gazem, a nie ekogroszkiem - jak w projekcie. Kotłownia jest naprawdę spora, biorąc pod uwagę,że cała przestrzeń pod schodami (u nas betonowe) jest do zagospodarowania. W salonie pod schodami również zrobiliśmy schowek (każdy metr się przyda i usuneliśmy ścianę przy schodach (większa przestrzeń i dodatkowe doświetlenie z okna dachowego salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia3004 09.09.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Sławek87, kiedy rozpoczęliście budowę? Na jakim etapie teraz jesteście? Jakie są koszty budowy- czy różnią się od wyliczeń MURATORA? Duźo tych pytań pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiunia87 05.11.2014 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Rozpoczęliśmy budowę dokładnie 15.02 2014 dom postawiony został w 3 tygodnie. W związku z tym że budowaliśmy dom biorąc różne ekipy do kolejnych prac czekaliśmy na wejście kolejnych firm i to trochę opóźniałó pracę. Podsumowując wprowadziliśmy się 3.09.2014 monia3004 pytasz na jakim etapie teraz jesteśmy robimy ogród hehe. już trawa kiełkuje Koszty budowy najniższe postawiliśmy dom za kwotę 90 tyś netto same mury, koszty z muratora różnią się ze względu na wybrane materiały, np. dach, podobała Nam się dachówka plaska ceramiczna w muratorze o ile się nie myle ok 35 tys, a nas wyniosł 60 tys, również okna przyu tak dużej powierzchni szklanej wybraliśmy okna trzyszybowe w związku z tym tez droższe a ze trochę ich jest to koszta znowu podwyzszome. Co jeszcze chcielibyście wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czerwcowa 05.11.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Powiem, że domek wyszedł ładny, przejrzysty. Widać trochę tą ściankę kolankową podniesioną na elewacji. Dłuższe okapy by to trochę ukryły, ale tragedii nie ma. W projekcie ścianka ma około 80 cm więc całkiem sporo. Jak po tej podniesionej ściance z oknami połaciowymi, przesuwaliście? Na poddaszu macie krótsze okna niż w projekcie te szczytowe ? ? Macie zabójczy widok z kuchni wow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiunia87 05.11.2014 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 (edytowane) Widać? Okapy są wydłużone dokładnie o tyle o ile pustak. Nie mamy krótszych, okna są z projektu. Z tyłu mamy jeszcze lepszy widok z tarasu Okna muslielismy przesunąć oczywiście bo wypadały na belce, wiec niefortunnie są wyżej ale za to doswietlaja lepiej pokoje. Edytowane 5 Listopada 2014 przez Asiunia87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia3004 06.11.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Asiunia87, domek jest przepiękny ) strasznie Ci zazdroszcze my teraz jesteśmy na etapie adaptacji- zrobiliśmy małą rewolucję na parterze no i podpiwniczamy. Mam nadzieje że wiosna szybko nadejdzie Mam pytanie odnośnie kominka, jak to wygląda? mamy wątpliwości co do umieszczania go tak prawie na środku salonu. Pozdrawiam i gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek87 07.02.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Z racji dużej ilości przeszklen kominek oddziela lekko salon od kuchni no i sofy mozna ustawic obok i mieć wkoło dużo przestrzeni, tylko my usunelismy sciankę przy schodach i zrobiliśmy drewniane barierki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia3004 27.04.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 No i zaczęliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 28.04.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 może jest ktoś z okolic Legnicy? kupię garaż blaszany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata K. 14.06.2015 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Witam wszystkich budujących i sympatyków projektu M 141a SZUM MORZA:) Właśnie stałam się szczęśliwą posiadaczką działki (tam na razie jest klepisko ale....). Przy dobrych wiatrach być może wbiję pierwszą łopatę jeszcze w tym roku. Po długich godzinach przeglądania i walkach z własnymi myślami wybraliśmy z mężem ten projekt i myślę że będziemy zadowoleni chociaż wątpliwości pewnie nie zabraknie do końca. Jestem ze Słupska i może jest ktoś z woj. pomorskiego lub zachodniopomorskiego kto już rozpoczął budowę? chętnie wymienię się uwagami i na pewno będę służyć pomocą kiedy sama rozpocznę budowę domu. Pozdrawiam wszystkich. Małgosia Edytowane 14 Czerwca 2015 przez Małgorzata K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_i_Justyna 15.06.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Witam wszystkich budujących i sympatyków projektu M 141a SZUM MORZA:) Właśnie stałam się szczęśliwą posiadaczką działki (tam na razie jest klepisko ale....). Przy dobrych wiatrach być może wbiję pierwszą łopatę jeszcze w tym roku. Po długich godzinach przeglądania i walkach z własnymi myślami wybraliśmy z mężem ten projekt i myślę że będziemy zadowoleni chociaż wątpliwości pewnie nie zabraknie do końca. Jestem ze Słupska i może jest ktoś z woj. pomorskiego lub zachodniopomorskiego kto już rozpoczął budowę? chętnie wymienię się uwagami i na pewno będę służyć pomocą kiedy sama rozpocznę budowę domu. Pozdrawiam wszystkich. Małgosia Cześć my budujemy ten dom w wersji lustrzanej. na teraz jesteśmy po wylaniu fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata K. 18.06.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Cześć Jarek i Justyna. Miło że się odezwaliście. Ja powoli zagłębiam się w zawiłe ścieżki biurokracji. Okazuje się że papierologia będzie dłuższa niż myślałam ale trudno... najwyżej łopatę odłoże do wiosny. Projektant powiedział m.in. że muszę wykonać badania gruntu które obecnie są niezbędne. A o tym wcześniej nie wiedziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_i_Justyna 18.06.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 A my dostaliśmy pozwolenie na budowę bez badania gruntu budynek jednorodzinny zaliczany do 1 kategorii obiektów budowlanych tu wystarcza opinia geotechniczna z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia3004 24.06.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 MałgorzataK, my budujemy w Szczecinku jesteśmy w trakcie wylewania wieńca pod dach. Mamy wersje lustrzaną z pewnymi zmianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia3004 24.06.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Slawe87 czy możesz mi napisać jakie macie okna-jakiej firmy,ile szyb jakie parametry i czy jesteście z nich zadowoleni (po pierwszej zimie ). Mamy dylemat, przeszkleń jest dużo, wyceny okien różne i nie wiem na co się zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts