arb 16.06.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Witam,. To mój pierwszy post, więc chciałem wszystkich przywitać. Jestem w trakcie remontu domu na działce rekreacyjnej. W tematach instalacji wodnych jestem laikiem, w ten weekend dzięki temu forum udało mi się doprowadzić wodę od studzieńki do domu ( poniżej zdjęcie ) Dużo czytałem o potrzebie kompensacji rur PP na długich prostych odcinkach. Z wiedzy, którą nabyłem czytając forum, wynika że muszę odcinki skompensować. Rur których będe używał to rury PP Sabi, wg producenta wydłużenie linowe na 25m rury to tylko 45mm, jeżeli ktoś doświadczony mógłby spojrzeć na projekt I ocenić czy muszę robić kompensatory, czy zmiana kierunku rur o 90 stopni, można trakotwać jako kompensację ? Nadmienie że rury będa prowadzone po scianie, ze spadkiem w kierunku wjeścia wody do domu ze względu na spuszczanie wody na zimę. Dlatego jeżeli będzię przymus stosowania kompensacji to tylko "L" albo "Z" ponieważ kompensacja "U" spowoduje, że woda zostanie w rurze na zime. Edytowane 16 Czerwca 2014 przez arb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arb 19.06.2014 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Nikt, nic nie pomoże ? Nie musicie pisać laboratów, odpowiedź " musisz robić, albo nie robić" też będzie zadowalająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 19.06.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Jeśli załamujesz o 90 stopni to mierzysz odcinek tylko na prostych. Zazwyczaj jeśli dasz w otulinie to kompensacja jest wówczas zbędna.Na najdłuższym odcinku możesz zrobić "Z-kę".Nie jestem fachowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts