Barth3z 20.06.2014 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Samochód też Pan składał by było taniej? I jak tu z takim człowiekiem poważnie rozmawiać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.06.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Ja jestem zawsze poważny, a jak Pan nie chce, nic na to nie poradzę. Centrala składana, po prostu będzie droższa i mniej szczelna od fabrycznej. A badania kamerka termowizyjną, jak umieścić wentylatory, by przez wymiennik szedł równy rozkład powietrza, a nie jedna połową zimne a drugą ciepłe... to dopiero zabawa! Ale życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.06.2014 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Ale życzę powodzenia. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.06.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Widzę, ze Pan tylko najdroższe sklepy poważa, te internetowe... bogatemu wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.06.2014 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Co za bystra dedukcja ! Ale nie trafna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.06.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Co za bystra dedukcja ! Ale nie trafna ... Znam ceny z netu. Już Panu nie będę ułatwiał poszukiwania taniej i niesłyszanej wentylacji. Edytowane 20 Czerwca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.06.2014 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Nie musisz, poradzę sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm_reku 31.07.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 (edytowane) Osobiście nie polecam wykonywania instalacji rekuperacji ani "składania" rekuperatora samodzielnie. Widziałem wiele instalacji robionych samodzielnie czy przez hydraulików i innych "fachowców". Projekt musi uwzględniać przeznaczenie i kubaturę pomieszczeń (nie jak twierdzi TB ilość osób, chyba że wie się lepiej niż przepisy), odpowiednie rozmieszczenie punktów nawiewu i wyciągu aby nie powstawały "martwe strefy", średnice rur uwzględniające ilość i prędkość powietrza, itp, itd. Po podłączeniu i uruchomieniu rekuperatora należy wyregulować całą instalację zgodnie z projektem, do tego potrzebny jest sprzęt i odrobina doświadczenia. Jeśli zapomni się lub przeoczy jeden element z całego ciągu projektowo instalacyjnego to cała instalacja może nie działać właściwie, mniej wydajnie, głośniej, z mniejszym odzyskiem, może być przewymiarowana lub za mała w całości lub częściach. [tu była reklama - moderacja] Edytowane 31 Lipca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.07.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 No i zaraz ci ten wpis zniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.07.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Osobiście nie polecam wykonywania instalacji rekuperacji ani "składania" rekuperatora samodzielnie. Do dziś nie spotkałem instalacji źle zrobionej samodzielnie, ale masę instalacji robionych przez firmy, A zwłaszcza nie znają się na tym, ci co uczyli się z Malickiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelcian 17.08.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Panie Tomaszu, a co poleciłby Pan do małego domu o powierzchni 90mkw, w którym na stałe będą przebywac 4 osoby? Wyprowadziłem rurę po GWC, ale cały czas się zastanawiam nad sensownością tej inwestycji (GWC). Przyjmijmy, że powstanie ono w niedalekiej przyszłości, więc i reku można odrazu dopasowac pod nie. Dom będzie parterowy, instalację planuję na kanałach PE FLEX i skrzynkach rozdzielczych. Jaką centralę może Pan polecic?? oczywiscie w przedziale 5-6 tys zl. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.08.2014 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Panie Tomaszu, a co poleciłby Pan do małego domu o powierzchni 90mkw, w którym na stałe będą przebywac 4 osoby? Wyprowadziłem rurę po GWC, ale cały czas się zastanawiam nad sensownością tej inwestycji (GWC). Przyjmijmy, że powstanie ono w niedalekiej przyszłości, więc i reku można odrazu dopasowac pod nie. Dom będzie parterowy, instalację planuję na kanałach PE FLEX i skrzynkach rozdzielczych. Jaką centralę może Pan polecic?? oczywiscie w przedziale 5-6 tys zl. Pozdrawiam Ten przedział to na całość z kanałami, czy na centralę. Zawsze lepiej podawać kasę na całość. Tańsze (głośniejsze ) centrale, wymagają wytłumiających kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelcian 18.08.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Za samą centralę. Instalację chciałbym sobie zrobic sam. Mam swój projekt, który oparłem na różnych forach i źródłach. Co Pan sądzi o kanałach PE FLEX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.08.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Spytałem o kasę na całość, bo kanały generują szumy, przenoszą szumy, tłumią szumy. Dlatego pierwszych lepiej nie stosować, drugie przy cichych ( droższych) centralach, do trzecich mogą być tanie centrale. Najlepiej się doradza zestaw (komplet) - do gwc inna centrala i kanały z jonami srebra -na strych inna , na dole inna/ Pan poda ile pokojów i łazienek, czy na strychu i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.08.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Spytałem o kasę na całość, bo kanały generują szumy, przenoszą szumy, tłumią szumy. Dlatego pierwszych lepiej nie stosować, drugie przy cichych ( droższych) centralach, do trzecich mogą być tanie centrale. Najlepiej się doradza zestaw (komplet) - do gwc inna centrala i kanały z jonami srebra -na strych inna , na dole inna/ Pan poda ile pokojów i łazienek, czy na strychu i za ile?Nie wprowadzaj człowieka w błąd. Żaden kanał nie generuje szumów przy prędkościach powietrza spotykanych w WM. Uważaj domelcian na tego gościa.Dziwak straszny. Może pomóc, może zaszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelcian 18.08.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Planowałem na całą instalację wewnętrzną + reku zapłacic nie więcej niz 8tys zł. Oczywiscie bez GWC. Umiejscowienie centrali jest sprawą otwartą. Mam bardzo małe pomieszczenie gospodarcze, także strych wchodziłby w grę. Kanały chciałbym umieścic pomiędzy dwiema warstwami wełny mineralnej w stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.08.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja, mając podobną kubaturę domu i takisam budżet wybrałem centralę: http://domwent.pl/pl/p/Centrala-wentylacyjna-Kinetic-B-125-446342/2133 Nie podłączyłem jej jeszcze, więc na moje opinie nie licz ponoć jest cicha. Do tego kanały PE,Termokontrol, skrzynki Smart-flex. Jeśli przekroczyłem 7tyś, to niewiele. Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.08.2014 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Planowałem na całą instalację wewnętrzną + reku zapłacic nie więcej niz 8tys zł. Oczywiscie bez GWC. Umiejscowienie centrali jest sprawą otwartą. Mam bardzo małe pomieszczenie gospodarcze, także strych wchodziłby w grę. Kanały chciałbym umieścic pomiędzy dwiema warstwami wełny mineralnej w stropie. [ATTACH=CONFIG]275637[/ATTACH] To wystarczy na najlepszą i najcichszą centralę z dobrymi kanałami PE i skrzynkami, na komplet. Airpack 300 V do wewnątrz, a airpack 300 na strych Można też ONYX dream 200 jak nie będzie gwc. Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.08.2014 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja, mając podobną kubaturę domu i takisam budżet wybrałem centralę: http://domwent.pl/pl/p/Centrala-wentylacyjna-Kinetic-B-125-446342/2133 Nie podłączyłem jej jeszcze, więc na moje opinie nie licz ponoć jest cicha. Do tego kanały PE,Termokontrol, skrzynki Smart-flex. Jeśli przekroczyłem 7tyś, to niewiele. Angielskie centrale się u nas nie przyjęły, są faktycznie ciche oszczędne ale nie przystosowane do polskich warunków, Poza tym taki kinetic to koszt 2500zł No i nie każdego stać na zakupy w wygodnych ale drogich sklepach internetowych. Jak ktoś nie ma mniej kasy kupuje ruszając się z domu. Wybrałem dla siebie rekuperator Sentinel Kinetic B. Dostałem dobrą cenę na wszystko i zapłaciłem 3000zł. Tani komplet z kanałami skrzynkami itp. Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.08.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Dopiero zauważyłem... Szanowny Panie domelcian, nie może być anemostatu w przedpokoju. Osłabi on znacznie wentylację łazienek. Wywiew idzie przez pomieszczenia "mokre" i "brudne" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts