fotohobby 19.08.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Angielskie centrale się u nas nie przyjęły, są faktycznie ciche oszczędne ale nie przystosowane do polskich warunków, Poza tym taki kinetic to koszt 2500zł No i nie każdego stać na zakupy w wygodnych ale drogich sklepach internetowych. Jak ktoś nie ma mniej kasy kupuje ruszając się z domu. Tani komplet z kanałami skrzynkami itp. Zapomniales powiedzieć,że to był rekuperator z ekspozycji, a kupujacy zmiękczył Twoje serce opowieściami o dzieciach w zagrzybionym domu Jak kontaktowałem sie z Tobą, aby zakupić podobny zestaw u Ciebie, to podałeś mi cenę o 1000zl wyższą, niż miałem za zestaw z Kinetic - fakt, że z rekuperatorem Frapol Onyx 250, ale tańszą opcją byl TYLKO Dospel Optimal 400. Z Kineticem za 2500 to raczysz zartować. Jeśli nie - chetnie kupię od Ciebie ze 3 sztuki. Kinetic, to chę może nie przyjął u Ciebie,bo inna firma zapłacila Ci więcej za promocję ich produktów Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.08.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Przestaliśmy je sprzedawać, bo wyłączały się przy ujemnych temperaturach a do gwc miały za słabe wentylatory. To, ze centrala zdjęta z wystawy, nie znaczy, ze była używana. Poza tym to cena kompletu z kanałami skrzynkami i anemostatami a te były nie z wystawy. za 7000złbrutto 23 % to są kanały PE z jonami srebra, skrzynki anemostaty kanał główny i ONYX dreem 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.08.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Mnie podawałeś cenę 7800.Prosze o namiary na Kinetica za 2500zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.08.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Mnie podawałeś cenę 7800. Prosze o namiary na Kinetica za 2500zl Z tym, że ja nie prowadzę sklepu internetowego. Zapewne, gdybym miał to zapakować i wysłać to kosztowałby to koło 3000zł . 7800 to na kanałach PE i Airpacku 300 z bypassem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 19.08.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Z tym, że ja nie prowadzę sklepu internetowego. Zapewne, gdybym miał to zapakować i wysłać to kosztowałby to koło 3000zł . 7800 to na kanałach PE i Airpacku 300 z bypassem. tak tylko sama centrala Airpack 300 kosztuje z 7tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.08.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 tak tylko sama centrala Airpack 300 kosztuje z 7tys Gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelcian 19.08.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Dopiero zauważyłem... Szanowny Panie domelcian, nie może być anemostatu w przedpokoju. Osłabi on znacznie wentylację łazienek. Wywiew idzie przez pomieszczenia "mokre" i "brudne" . Ten anemostat wywiewny celowo umieściłem blisko kominka. Będzie on jedynie otwierany jeżeli będzie palone w nim i jeżeli będę potrzebował dystrybuować ciepłe powietrze za pośrednictwem centrali do pomieszczen. Normalnie będzie zamknięty, aby nie zminimalizowac siły ciągu w pomieszczeniach brudnych i mokrych. Jeżeli chodzi o kanały to myślałem nad nie izolowanymi, ponieważ i tak mam zamiar je umieścic pomiędzy dwoma warstwami wełny mineralnej. Czy to dobre rozwiązanie? A centralę będę chciał dobrac już pod GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.08.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Z tym, że ja nie prowadzę sklepu internetowego. Zapewne, gdybym miał to zapakować i wysłać to kosztowałby to koło 3000zł . 7800 to na kanałach PE i Airpacku 300 z bypassem. To chyba rekord świata, żeby przesyłka o wadze 15kg kosztowała 500zł Przyjadę po te trzy sztuki po 2500zl jedna. Proszę o informacje, kiedy będe mógł to odebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.08.2014 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Ten anemostat wywiewny celowo umieściłem blisko kominka. Będzie on jedynie otwierany jeżeli będzie palone w nim i jeżeli będę potrzebował dystrybuować ciepłe powietrze za pośrednictwem centrali do pomieszczen. Normalnie będzie zamknięty, aby nie zminimalizowac siły ciągu w pomieszczeniach brudnych i mokrych. Jeżeli chodzi o kanały to myślałem nad nie izolowanymi, ponieważ i tak mam zamiar je umieścic pomiędzy dwoma warstwami wełny mineralnej. Czy to dobre rozwiązanie? A centralę będę chciał dobrac już pod GWC. Jeszcze raz... nie może być tam anemostatu. - osłabia to lub nawet odcina wentylację łazienek - tędy i kuchnią wywiew będzie miał najmniejsze opory. - nie rozprowadza się ciepłą wentylacją - przy dobrej centrali nawiew i tak jest w temperaturze prawie pokojowej, jak Pan to podgrzeje, będzie cieplejszy i świeże powietrze pod sufitem ( cieplejsze) pójdzie do anemostatów wywiewnych, a Pan będzie na dole w chłodniejszym i niezbyt świeżym. Przy gwc im większa centrala tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.08.2014 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 To chyba rekord świata, żeby przesyłka o wadze 15kg kosztowała 500zł Przyjadę po te trzy sztuki po 2500zl jedna. Proszę o informacje, kiedy będe mógł to odebrać. Wyprzedałem wszystkie vent axie i brookventy i inne brytyjskie centrale, bo zatrzymują się na mrozie - kaszpi007 zamontował rurę czerpni z kotłowni. Poza tym ten model na 130m3/h przy 100Pa oporów instalacji ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.08.2014 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Szanowny Panie fotohobby... Nie sprzedaję już brytyjskich central, dlatego nie wszystko wiedziałem ( o zmianach w centralach) . Napisałem wczoraj do Vent Axii dlaczego tak skoczyła cena? Jeszcze 3 lata temu cena katalogowa wynosiła na Sentinela Kinetic 490 funtów. Przy zakupach hurtowych do Polski był rabat. Obecnie cena katalogowa to ponad 1000 funtów, zaciekawiło mnie co się stało? Głównym powodem zmian, które wpłynęły na cenę były mrozy na tyle duże i długotrwałe, że wymusiły w/w zmiany. Wcześniej na Wyspach bywały anomalie, a obecnie ujemna temperatura zaczyna być normalką Dlatego: All Sentinel Kinetic units shall incorporate the following functions integrally mounted, pre-wired and factory fitted by the manufacturer: Integral infinitely variable fan speed control on supply and extract Integral min/max ventilation control/set point Integral BMS interfaces - control and status indication Heating interlocks 0-10V proportional speed adjustment Volt free contacts 24V sensor supply Integral on/off or trickle boost function from remote switch eg PIR occupancy detector The unit shall be controlled by the 'Sentinel' control devices (enablers and sensors) as detailed in the schedule or on the drawings Fully automatic summer bypass Switched Live input with adjustable 'delay-on' feature Fan failure or component failure indicated via individual fault code display Running time counter Control panel PIN number lock Automatic frost protection effective to -20°C The unit shall incorporate ('H' models) an integral humidity sensor with the following features: - Ambient Response; Raises the humidity trigger point as dwelling temperature reduces - Rapid Response; Monitors the rate of change in humidity and triggers increased airflow even if the humidity trigger threshold is not reached - Proportional Response; Incrementally increases the fan speed to reduce noise and reduce energy consumption Tool free filter access Jeżeli ma Pan tę nową jednostkę z rozmrażaniem i bypassem to przepraszam i zwracam honor. Jeżeli ma Pan starego sentinela po nowej cenie, to trochę Pana naciągnięto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.08.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Tak, mam model "B" z bypassem i systemem antyzamrożeniowym. Sądzę, że biorąc pod uwagę stosunek możliwości/cena to optymalny wybór dla instalacji bez GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.08.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Mimo wszystko wolę ciężkie metalowe polskie reku z wentylatorami o dużym sprężu. A 130m3/h ( instalacja w mieszkaniu 2 pokojowym ma tyle ) to szał nie jest. Poza tym, nie wydaje mi się by sklep dokładał, te nowe są ponad 2 x droższe! Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.08.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 No widzi Pan, właśnie nakierowałem Pana na tani sklep internetowy. http://domwent.pl/pl/p/file/81eabbf16f825b98d202aa07e7bcce08/instrukcja_kinetic_pl_gwarancja.pdf Strona 10.Ile tam jest maksynalnie dla 100Pa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.08.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 No widzi Pan, właśnie nakierowałem Pana na tani sklep internetowy. http://domwent.pl/pl/p/file/81eabbf16f825b98d202aa07e7bcce08/instrukcja_kinetic_pl_gwarancja.pdf Strona 10. Ile tam jest maksynalnie dla 100Pa ? Sądząc po cenie, a znam rabaty , jakoś mam dziwne przekonanie, że to model E sprzedany jak B . http://www.vent-axia.com/range/kinetic-e.html No ale może tak jak ja, czasami z wystawy sprzedaję poniżej kosztów zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Potomak 02.10.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Jak chcecie ciężki to sugeruję Bartosza. Ma najlepszy odzysk na rynku ze względu na największą powierzchnię wymiennika stosowanego w centrali.Dodatkowo nie wymaga nagrzewnicy do odszraniania i ma wentylatory elektroniczne w najwyższej klasie energetycznej - także same plusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.01.2015 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Szukając informacji na temat central podwieszanych do 300 m3/h - uzyskałem o Brink 300 SKY informację z firm polecających rekuperatory ; Wydajność Centrali w { m3/h } 100 200 225 250 300 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nazwa Centrali Moc wentylatorów max. w { W } ….............................................................................................................................................................. Renovent 300 Excellent 15 43 57 66 110 Renovent 300 Sky 15 55 62 78 138 Onyx 250 22 95 - 187 - Centrale ; Brink Renovent 300 Excellent oraz Brink 300 SKY - posiadają takie samę wentylatory . Różnią się one tylko wielkością wymienników , 300 SKY - ma wymiennik mniejszy . .Zużycie energii w porównaniu z Onyx 250 - jest znacznie mniejsze , 300 SKY - ma nagrzewnicę wstępną 1000 W - w wersji podstawowej , by-pass oraz sterownik Brink Większość sprzedawców - poleca bardziej Brink 300 SKY - jako bardziej sprawdzony i renomowany produkt Na centrale podwieszane do 300 m3/h z montażem tzw. '' podstawowym '' otrzymałem propozycje ; ceny brutto - BRINK SKY 300 - 5680 zł - BRINK SKY 180 - 5600 zł - ONYX SKY 250 - 4850 zł - Air Pack 180 – 5400 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.01.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 To dane z internetu? Czy Pan je weryfikował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.01.2015 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Jak chcecie ciężki to sugeruję Bartosza. Ma najlepszy odzysk na rynku ze względu na największą powierzchnię wymiennika stosowanego w centrali. Dodatkowo nie wymaga nagrzewnicy do odszraniania i ma wentylatory elektroniczne w najwyższej klasie energetycznej - także same plusy. Ależ to nie jest prawdą!!! Wymienniki powietrze powietrze - rozbudowuje się "w szerz" . O tak jak tu. Jak się bierze za produkcje central, powinno się takie rzeczy wiedzieć. Wymiennik ma zdjęciu ma 40 cm/35 cm i 100 cm dł. powierzchnia 70m2 odzysk ponad 90%. Rozbudowa "po długości" nie ma sensu, zwiększa opory a nie sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MalinaEl 05.01.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Ależ to nie jest prawdą!!! Wymienniki powietrze powietrze - rozbudowuje się "w szerz" . [ATTACH=CONFIG]297284[/ATTACH] O tak jak tu. Jak się bierze za produkcje central, powinno się takie rzeczy wiedzieć. Wymiennik ma zdjęciu ma 40 cm/35 cm i 100 cm dł. powierzchnia 70m2 odzysk ponad 90%. Rozbudowa "po długości" nie ma sensu, zwiększa opory a nie sprawność. Panie Tomaszu, od jakiegoś czasu obserwuję Pańskie wypowiedzi, a akurat jestem zainteresowany zakupem rekuperatora w najbliższej przyszłości. Mam domek ok. 120 mkw powierzchni wentylowanej. Instalacja kanałowa jest już wstępnie przygotowana, częściowo w kanałach blaszanych prostokątnych(z parteru, wkute w ściany i umieszczona w posadzce w styropianie na piętrze, reszta na kanałach elastycznych (spiro) izolowanych a w tym: 6 nawiewów (w pokojach) i 4 wywiewy (2 łazienki, kuchnia i pralnio-suszarnia). Wszystko wyciągnięte jest na strych i tam mam zamiar zainstalować centralę. Moje pytania: 1. Czy kanały można na strychu połączyć szeregowo (jedna główna magistrala fi 150/180 i trójnikami Y kanałami fi 125 do każdego anemostatu, czy zastosować skrzynki rozprężne? 2. Jaką centralę? Wstępnie myślałem o Brink Renovent 400 Excellent. Pisał Pan też, że w Pańskim sklepie jest dużo taniej niż w drogich sklepach internetowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts