katarzyna_m 16.06.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Mieszkanie, w którym mieszkam wiele lat temu zostało połączone poprzez wybicie drzwi w ścianie z mieszkaniem sąsiadującym i funkcjonowały jako jedno. Teraz użytkowane są osobno, a niestety cienkie drzwi przepuszczają wszystkie dźwięki. Chciałabym to jakoś wyciszyć, możliwie tanio i skutecznie. Warunkiem jest łatwy późniejszy demontaż wyciszenia (lub estetyczny wygląd i brak blokowania drzwi), tak by połączenie mieszkań w jedno z powrotem nie wymagało wysiłku. Od mojej strony jest wnęka drzwiowa. Myślałam nad pianką akustyczną, ale nie wiem jak ją montować. Nakleić na drzwi? Jeśli do drzwi to jak izolować szczelinę nad i pod drzwiami? Czy może przykleić piankę do ściany likwidując wnękę? Jak tak to czy czymś wnękę wypełnić? Jakiej pianki użyć (stożkowej, płaskiej, jakiej grubej)? Jeśli pianka z kolcami to kolce w którą stronę skierować, do sąsiadów czy do nas?Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.06.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Jeżeli masz możliwość zabudowania wnęki drzwiowej np.z płyta G-K .i z wypełnieniem w środku wełną ROCKTON to poleciłbym takie rozwiązanie tym bardziej, że w przyszłości na pewno będzie łatwo to zdemontować. http://www.rockwool.pl/wykonawca/s/wskazowki-wykonawcze/izolacja-akustyczna-scian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna_m 17.06.2014 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Niestety zabudowa raczej nie wchodzi w grę, mieszkanie wynajmuję, właściciele są niechętni wszelkim zmianom, wyciszyć czymś muszę, bo sąsiedzi są głośni, a przez same drzwi słychać nawet rozmowy prowadzone normalnym głosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 18.06.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Bez zabudowania jest ciężko wykonać izolację. Można spróbować zasłaniając wnękę szafą. powinno trochę pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts