Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam następujący problem:

- jestem na etapie instalacji CO i wymyslilem sobie ze dodatkowo do mojego pieca kondensacyjnego Vitodent 242-F 13kW podłącze sobie zamiast kominka, piec wolnostojący na pellet z płaszczem wodnym i co wy sadzicie o takim rozwiązaniu ? - dużo jest opinii ze piece te głośno chodzą tz. wentylator odprowadzający spaliny hałasuje jak i cały piec do cichych nie należy ??

Bede wdzieczny za wszystkie opinie i ewentualnie prosze o namiary na jakis "cichy" piec na pellet - z gory dziekuje za pomoc.

Dzieki za odpowiedz,

widze za sa to włoskie piece - a mozesz podać wg. swojej wiedzy jaki by sie piec nadawal na dom 135m2 z garazem, moze byc piec drozszy - gdyz chcemy miec alternatywe grzewcza na wypadek jak by Putin podniesie ceny gazu ;) - nadmienie ze w kotlowni musi byc piec na gaz, gdyz taki jest projekt i wymogi osiedla na ktorym sie znajduje.

• 4 years później...
Witam wszystkich. Odgrzewam temat żeby nie zakładać nowego. Zamierzam wymienić kominek z płaszczem wodnym na piec wolnostojący z płaszczem wodnym na pellet. Ma być to jedyne źródło ogrzewania mojego 80 metrowego domu. Bardzo proszę o poradę osoby, które posiadają takie piecyki lub zajmują się ich montażem. Interesuje mnie jakie firmy polecacie, czy generują dużo hałasu, ogólnie wady i zalety użytkowania takich piecyków. Proszę nie pisać w stylu: załóż PC itp.