aqrat 17.06.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Witam! Zaznaczam, że jestem tu na forum nowy, ale tak samo w praktyce - z czystej oszczędności podjąłem się sam przykryć mój dach blachą trapezową, to absolutny debiut w sztuce dekarskiej. Czy udany - pewnie okaże się po pierwszej zimie Wink Konkretne pytanie dotyczy obróbki komina: Dach mam dwuspadowy, kąt ok 10 stopni, komin mniej więcej na środku jednej z połówek. Czyli nie na środku dachu, gdzie problemu nie ma żadnego, bo wszystkie obróbki nad zasadniczym pokryciem (blacha trapezowa 18mm), tylko na środku jednej z połówek, czyli dół i boczne obróbki nad trapezówką, a góra pod trapezówką i potem jakimś cudem przechodzi nad trapezówkę. Domyślam się, że opis może troche lakoniczny, wręcz prostacki, ale nie chcę pisać postu, który samą swoją objętością zniechęci do odpowiedzi - gdyby ktoś zechciał podpowiedzieć, jak należy to wykonać, jaki jest mniej więcej schemat, bo konkretnych rozwiązań jest pewnie tyle, co dekarzy - chętnie podeślę fotki i uściślę opis. Proszę tylko nie odpowiadać w stylu: Każdy dekarz ci to zrobi, czy Po co się bierzesz, jak nie masz pojęcia... Wziąłem się i tyle - gdyby ktoś zechciał się zainteresować i podzielić fachową wiedzą, z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 18.06.2014 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Szacun za podjęcie się takiego wyzwania. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.06.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Temat dość trudny bo dach płaski. Ja bym tył wyklepał ołowiem. W miejscach uniesień trapezu wstawił kawałki uszczelki puchnącej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqrat 21.06.2014 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Szacun za podjęcie się takiego wyzwania. Powodzenia. Dzięki - powoli kończę to karkołomne przedsięwzięcie Z kominem myślę, że sobie poradziłem w sposób trochę niekonwencjonalny, jak chcesz - podeślę fotki. Generalnie chyba wyszło nieźle, jak na debiut w sztuce dekarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqrat 21.06.2014 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Myślałem o ołowiu nawet pomimo, że to silnie kosztowne rozwiązanie, ale ostatecznie odpuściłem, bo brak było konkretnych pomysłów i podpowiedzi. Tył komina zrobiony, po dużym deszczu lub na wiosnę okaże się, czy dobrze. Ale o ile znam się na grawitacji, to komin nie ma prawa cieknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts