Flawia 17.06.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Witam Jestem tu pierwszy raz, od razu więc napiszę, że na wentylacji niestety nie znam się wcale Odebrałam niedawno mieszkanie w bloku, na czwartym (ostatnim) piętrze. W bloku jest wentylacja grawitacyjna, każde mieszkanie ma swój kanał. Poprosiłam o wybudowanie dodatkowego kanału wentylacyjnego, żebym mogła mieć wyciąg. Mam coś takiego, jak na zdjęciu http://images61.fotosik.pl/1084/9587b1aa9b641014.jpg. Dziś byłam zmierzyć otwór wentylacyjny i ma 13 cm, a ja potrzebuję 15, bo okap ma taką średnicę wylotu, będzie miał kawałek do komina i raz będzie musiała rura skręcić, więc redukcja niewskazana. Czy można powiększyć ten otwór? http://www.cosgan.de/images/midi/konfus/a030.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.06.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Witam Jestem tu pierwszy raz, od razu więc napiszę, że na wentylacji niestety nie znam się wcale Odebrałam niedawno mieszkanie w bloku, na czwartym (ostatnim) piętrze. W bloku jest wentylacja grawitacyjna, każde mieszkanie ma swój kanał. Poprosiłam o wybudowanie dodatkowego kanału wentylacyjnego, żebym mogła mieć wyciąg. Mam coś takiego, jak na zdjęciu http://images61.fotosik.pl/1084/9587b1aa9b641014.jpg. Dziś byłam zmierzyć otwór wentylacyjny i ma 13 cm, a ja potrzebuję 15, bo okap ma taką średnicę wylotu, będzie miał kawałek do komina i raz będzie musiała rura skręcić, więc redukcja niewskazana. Czy można powiększyć ten otwór? http://www.cosgan.de/images/midi/konfus/a030.gif Kominiarz nie wyrazi zgody na okap mechaniczny. Nie wolno łączyć elementów wentylacji mechanicznej wywiewnej z wentylacją tzw "grawitacyjną" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 17.06.2014 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Kominiarz nie wyrazi zgody na okap mechaniczny. Nie wolno łączyć elementów wentylacji mechanicznej wywiewnej z wentylacją tzw "grawitacyjną" Znaczy, że deweloper mnie oszukał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.06.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Nie wiem, czy oszukał? Jak ktoś się na czymś nie zna, to nie oszukał, tylko spartolił. A jak się zna, i tak zrobił - to oszukał. Ja bym obstawiał to pierwsze. NIE ZNA SIĘ. Wynika to z: Na ostatniej kondygnacji nie ma prawa działać wentylacja zwana grawitacyjną ( kiedyś ostanie kondygnacje ( strychy ) były nieużytkowe. Przepisy wykluczyły okapy kuchenne i wentylatory łazienkowe z domów mających wentylację naturalną, dla zdrowia mieszkańców. W kanałach wentylacyjnych kuchni i łazienek są ogromne ilości grzybów strzępkowych (pleśni), strzelają one zarodnikami i nie ma żadnego problemu, gdy owe zarodniki są rozpraszane na zewnątrz. Co się dzieje gdy włączymy okap np 400m3/h... te 400m3/h ( lub nieco mniej ) wejdzie do domu kanałem w łazience wraz z w/w zarodnikami. Gdy włączymy wentylator w łazience - cofka będzie w kuchni. Stężenie zarodników pleśni przekroczy nawet 15x poziom uznawany za "skażenie" . I tak "wszczepiamy" sobie alergie i inne choróbska, zwalając na (przecież) coraz czyściejsze środowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 18.06.2014 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Nie wiem, czy oszukał? Jak ktoś się na czymś nie zna, to nie oszukał, tylko spartolił. A jak się zna, i tak zrobił - to oszukał. Ja bym obstawiał to pierwsze. NIE ZNA SIĘ. Wynika to z: Na ostatniej kondygnacji nie ma prawa działać wentylacja zwana grawitacyjną ( kiedyś ostanie kondygnacje ( strychy ) były nieużytkowe. Przepisy wykluczyły okapy kuchenne i wentylatory łazienkowe z domów mających wentylację naturalną, dla zdrowia mieszkańców. W kanałach wentylacyjnych kuchni i łazienek są ogromne ilości grzybów strzępkowych (pleśni), strzelają one zarodnikami i nie ma żadnego problemu, gdy owe zarodniki są rozpraszane na zewnątrz. Co się dzieje gdy włączymy okap np 400m3/h... te 400m3/h ( lub nieco mniej ) wejdzie do domu kanałem w łazience wraz z w/w zarodnikami. Gdy włączymy wentylator w łazience - cofka będzie w kuchni. Stężenie zarodników pleśni przekroczy nawet 15x poziom uznawany za "skażenie" . I tak "wszczepiamy" sobie alergie i inne choróbska, zwalając na (przecież) coraz czyściejsze środowisko. [ATTACH=CONFIG]265923[/ATTACH] Mówiłam, że się wcale nie znam. I nie rozumiem Zastanawia mnie, jak odebrano budynek, skoro nie jest zrobione zgodnie z przepisami. Piszesz o włączaniu wentylatora w łazience, ja w łazience mam tylko kratkę. Chyba po prostu zaproszę kominiarza. Dziękuję za chęć pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts